EMINASE, solutie injectabila

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 08 Aprilie 2024

Actiune terapeutica
Enzima trombolitica. Anistreplaza lizeaza trombii ce obstrueaza arterele coronare si reduce marimea infarctelor.

Indicatii
Tratamentul infarctului miocardic acut la adulti, liza trombilor ce obstrueaza arterele coronariene, reducerea marimii infarctului, Imbunatatirea functiei ventriculare si reducerea mortalitatii. Incepeti tratamentul cat mai curand posibil dupa debutul simptomelor de IMA.
Mod de administrare
Doar intravenos: 30 U pe o durata de 2-5 min intr-o linie intravenoasa sau vena cat mai curand posibil dupa debutul simptomelor.
Contraindicatii
Utilizarea In hemoragiile interne active; utilizarea In mai putin de 2 luni de la interventii chirurgicale intracraniene sau intraspinale; traume recente inclusiv resuscitarea cardio-pulmonara; antecedente de AVC; neoplasm intracranian; anevrism sau malformatii artero-venoase; diateza hemoragica cunoscuta; hta severa necontrolata, reactii alergice severe la streptochinaza.

Precautii
Se foloseste cu precautie la femeile care alapteaza. Evaluati beneficiile si riscurile terapiei cu anistreplaza deoarece riscurile acesteia pot fi crescute in urmatoarele situatii: folosirea In mai putin de 10 zile de la interventii chirurgicale majore; boli cerebro-vasculare; folosirea In mai putin de 10 zile de la hemoragii GI sau GU; folosirea In mai putin de 10 zile de la producerea unor traume, inclusiv resuscitare cardio-pulmonara; TAS > 180 mmHg sau TAD > 110 mmHg; posibilitatea existentei unui tromb In ventricolul stang (de ex. stenoza mitrala cu fibrilatie atriala); endocardita bacteriala subacuta; pericardita acuta; defecte de hemostaza, inclusiv cele secundare bolilor grave hepatice sau renale; sarcina; utilizarea la pacientii peste 75 ani; retinopatie hemoragica diabetica sau alte afectiuni oftalmologice hemoragice; tromboflebita septica sau canule artero-venoase ocluzionate la locul unor infectii grave; utilizarea la pacientii aflati sub terapie cu anti-coagulante orale; orice situatie In care hemoragia reprezinta o problema alarmanta sau In care este dificil de tratat datorita localizarii sale.
Pentru a se reconstitui, adaugati incet 5 mL de apa sterila pentru injectii. Pentru a minimiza formarea spumei rotiti fiola Incet, dupa ce ati directionat fluxul de apa sterila pentru injectii spre peretii fiolei. Nu agitati. Nu diluati In continuare solutia preparata Inainte de administrare. Administrati Iv In 2-5 min. Nu adaugati solutia reconstituita nici unui alt lichid perfuzabil; nu adaugati alte medicamente in fiola sau seringa. Solutia reconstituita trebuie sa fie incolora sau de culoare galben pal fara particule sau modificari de culoare. Aruncati solutia daca nu este administata In mai putin de 30 min de la reconstituire. Observatii pentru pacient familie Revedeti scopurile terapiei si riscurile inerente In timpul IM acut. Pentru a fi eficienta, terapia trebuie Inceputa cat de curand posibil dupa debutul semnelor si simptomelor de infarct miocardic. A se utiliza cu precautie Intrucat riscul de hemoragie poate fi prezent la 2-4 zile dupa perfuzie. Sfatuiti membrii familiei sa Invete RCP.
Evaluarea si controlul terapiei
Monitorizati indeaproape ecg si investigati aritmiile de reperfuzie. Evaluati starea neurologica si monitorizati-o Indeaproape pe durata terapiei si dupa aceasta. Evitati procedurile invazive pentru a evita potentialele hemoragii. Obtineti parametrii hematologici de baza, testele de coagulare, markerii functiei cardiace, si testele functionale renale. Acordati atentie antecedentelor si/sau dovezilor de hemoragie abundenta. Analizati medicamentele prescrise anterior acordand atentie aspirinei, anti-coagulantelor sau antagonistilor de vitamina k. Acordati atentie rezistentei la efectele anistreplazei, care pot fi observate in cazul administrarii Intre 5 zile si 12 luni dupa o doza anterioara, dupa terapia cu streptochinaza, sau dupa o infectie streptococica. Cresterea nivelelor de anticorpi antistreptokinazici la interval de 5 zile/6 luni de la administrarea de anistreplaza sau streptochinaza poate duce la cresterea riscului reactiilor alergice. Daca este necesara punctia arteriala pe durata administrarii de anistreplaza utilizati un vas accesibil de la o extremitate pentru a putea fi comprimat. Aplicati presiune manuala timp de 30 min, urmata de un bandaj compresiv. Verificati adesea locul punctiei pentru a vedea daca sunt hemoragii. Testele de laborator cresterea nivelelor transaminazelor, timpului trombinei, a APTT si TP. Scaderea plasminogenului si fibrinogenului.
Interactiuni medicamentoase

Creste riscul de hemoragie daca este utlizat cu heparina, anticoagulante orale, antagonisti ai vitaminei K, aspirina, dipiridamol.

Reactii adverse
Hemoragii: la locul punctiei (cele mai dese), hematoame, hematurie, hemoptizie, hemoragie gastro-intestinala, hemoragii intracraniene, hemoragii la nivel bucal/gingival, epistaxis, anemie, hemoragii oculare.
Cardio-vasculare: aritmii, hipotensiune, ruptura cardiaca, embolie.
Alergice: anafilaxie, bronhospasm, angio-edeme, urticarie, prurit, flush, rash, eozinofile, rash purpuric tardiv ce poate fi asociat cu artraligia, edeme ale gleznelor, hematurie usoara, simptome gastrointestinale si proteinurie.
Gastro-intestinale: greturi si varsaturi.
Hematologice: trombocitopenie.
SNC: agitatii, ameteli, parestezie, tremor, vertij.
Respiratorii: dispnee, edeme pulmonare.

Citeste si despre:

Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Neurodermatita Fentanil Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Morfina Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Totul despre contraceptie – ce metoda ti se potriveste Afla care sunt cele mai sigure metode contraceptive Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi De ce apar pungile de sub ochi. Afla cele mai bune solutii pentru a le combate