Unele simptome trebuie luate imediat in seama pentru ca necesita ingrijire medicala de urgenta. Pacientii trebuie sa recunoasca aceste simptome.
Ca si beculetele rosii de avertizare ale diverselor masini si utilaje, organismul uman trimite semnale de alarma atunci cand ceva nu este in regula. Durerea precordiala, ameteala, dispneea – acestea sunt simptome frecvente, comune.
Dar pot exista si alte probleme medicale, cum ar fi durerea sau aparitia unei formatiuni tumorale. Sunt acestea importante sau nu?
Ignorarea unor simptome importante poate ucide multi oameni; toata suferinta ar putea fi evitata daca populatia ar cunoaste mult mai multe despre aceste simptome. Daca aceste simptome sunt recunoscute la timp, viata unui om poate fi salvata.
Exista 6 simptome medicale care trebuie atent retinute:
1. Daca o persoana are o scadere inexplicabila in greutate, insotita sau nu de pierderea apetitului, inseamna ca acea persoana are serioase probleme de sanatate.
Daca o persoana urmeaza o dieta, scaderea in greutate e de asteptat, dar daca aceasta mananca la fel ca si inainte si observa pe haine ca a slabit, inseamna ca este vorba de o problema serioasa de sanatate.
In cancerul ovarian, luarea in greutate este un semnal de alarma. Se acumuleaza fluide la nivel abdominal si pacientele cred ca este vorba de o crestere in greutate.
Daca o persoana a avut o anumita greutate pentru mai multa vreme si, de curand, a slabit sau s-a ingrasat fara sa faca nimic diferit, atunci trebuie sa consulte medicul.
2. Tulburarile de vorbire, paralizia, scaderea fortei musculare, durerea sub forma de arsura, confuzia, amorteala, mai ales daca apar brusc sunt semne ale unui Accident Vascular Cerebral (AVC) si trebuie ca persoana respectiva sa se deplaseze imediat la spital.
Tratamentul precoce poate preveni leziunile permanente de la nivelul creierului si chiar poate salva viata persoanei in cauza.
Deseori, tulburarile de vorbire (vorbirea neclara, lenta, discurs intrerupt, dificultatea de pronuntie a cuvintelor) poate trece neobservata. Totusi, acestea nu trebuie ignorate deoarece pot semnala prezenta unui tromb (cheag de sange) la nivelul vaselor de sange ale creierului sau o hemoragie intracerebrala.
3. Scaunele inchise la culoare, negre (melena) pot indica o hemoragie digestiva superioara, ce are mai frecvent originea la nivelul unui ulcer gastric sau duodenal.
Uneori o sangerare de la nivelul varicelor esofagiene (frecvent la pacientii cu ciroza hepatica) neexteriorizata prin hematemeza (varsatura cu sange) poate fi la originea unei melene. Este important sa se opreasca sangerarea si sa fie exclus cancerul ca si cauza a hemoragiei.
Ceea ce mancam la fel ca si unele medicamente administrate modifica culoarea scaunului, dar scaunul inchis la culoare (negru) semnaleaza ca exista o sangerare la nivelul tractului digestiv superior. In concluzie poate fi un semn de hemoragie digestiva sau de cancer.
4. Durerea de cap (cefaleea) insotita de febra si redoarea de ceafa (intepenirea gatului) este un indicator important al unei infectii severe: meningita.
De fapt, daca persoana respectiva nu poate pune barbia in capul pieptului este un semn ca poate avea meningita bacteriana. In acest caz, este nevoie de un tratament antibiotic imediat pentru a omora bacteria inainte ca aceasta infectie sa determine leziuni ce pot lasa sechele la nivel cerebral.
5. Durerea de cap aparuta din senin si foarte intensa, diferita de cele avute in trecut de persoana respectiva, poate fi un semn de hemoragie cerebrala. In acest caz este impune deplasarea de urgenta la spital.
Anevrismul cerebral este rar, dar poate aparea chiar si la persoanele sub 40 de ani. Acesta poate avea o evolutie fi foarte severa daca nu este tratat la timp.
Daca o persoana are o durere de cap severa, e posibil sa fi dezvoltat un anevrism, ce reprezinta o malformatie sacciforma ce se produce la nivelul unei portiuni slabite din peretele muscular al unei artere intracraniene. Daca acesta este tratat inainte de a se rupe, viata pacientului poate fi salvata.
6. Pentru femei, sangerarea vaginala aparuta dupa instalrea menopauzei este un semnal de alarma pentru cancerul genital. Multe femei neaga acest simptom atunci cand il descopera.
Unele cred ca este vorba de o mica leziune ce sangereaza sau de prezenta sangelui in urina (hematurie). Dar, sangerarea dupa instalarea menopauzei este un simptom de cancer uterin, ce este tratabil, daca se descopera la timp.
Pentru barbati, o umflatura la nivelul unui testicul insotita sau nu de adenopatie inghinala (marirea ganglionilor inghinali) poate fi o problema serioasa. Cancerul testicular apare mult mai frecvent la testiculele care nu au coborat in mod natural, din abdomen in scrot. Toti barbatii, la dus, ar trebui sa verifice acest lucru.
Aceasta nu inseamna ca trebuie facut un control in fiecare zi, dar din cand in cand, este recomandat. Este un lucru foarte simplu, mult mai simplu decat spalatul pe cap. Va deveni un automatism si acest lucru va face ca barbatii sa-si aminteasca mult mai usor sa verifice testiculele. Daca un barbat cunoaste cum ar trebui sa simta “normalul”, atunci va sti, cu siguranta, cand va aparea ceva anormal la nivelul testiculelor.
Exista o veche zicala care spune ca “roata care scartaie va primi vaselina”. Aceasta este foarte importanta in medicina. Daca o persoana simte ca ceva nu este in regula cu organismul propriu – daca, de exemplu, are o durere de cap severa, in genul celei descrise mai sus, iar medicii nu iau foarte in serios simptomele – atunci va trebui sa insiste.
Sa-i spuna medicului ca STIE ca ar putea fi o problema. Sa-i ceara acestuia sa investigheze acea problema. Daca nu e de acord, pacientul poate cere medicului sa declare in scris ca refuza sa-i faca anumite investigatii. Si medicii sunt oameni, si ei pot fi obositi sau neatenti. Uneori este necesar ca pacientii sa fie incisivi pentru ca medicii sa fie foarte atenti.
Toti adultii, incepand cu ultimul an de liceu, ar trebui sa cunoasca anumite simptome ce ar putea semnala o boala grava, pentru a-i ajuta in pastrarea sanatatii.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.