Totul despre contraceptie – ce metoda ti se potriveste

Actualizat: 31 August 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


La ora actuala exista foarte multe metode de contraceptie, insa este important ca femeile sa fie informate asupra avantajelor si dezavantajelor pe care acestea le prezinta si sa aleaga metoda care li se potriveste cel mai bine.

Principalele metode contraceptive

Metoda calendarului. Aceasta metoda tine cont de faptul ca ovulatia se produce, de regula, la mijlocul perioadei ciclului menstrual, deci in a 14-a zi a unui ciclu regulat de 28 de zile.

Din acest motiv, activitatea sexuala cu o saptamana inainte si dupa momentul presupus al ovulatiei se realizeaza utilizand o metoda de contraceptie temporara.

Este o procedura riscanta, deoarece ciclurile pot avea variatii de la o luna la alta, in felul acesta existand ovulatii neprevazute.

Plasturele contraceptiv. Prima data a aparut in Statele Unite ale Americii si contine hormoni sexuali feminini, care se elibereaza prin piele in organismul femeii.

Acesta se aplica pe pielea uscata, pe brate sau pe spate, dar este indicat sa consultati medicul ginecolog inainte de utilizarea lui, fiindca prezinta si unele reactii adverse.

Steriletul. Este un dispozitiv din plastic prevazut cu niste fire sau inele din metal, care se introduce in uter.

Astazi exista sterilete hormonale sau sterilete din cupru, care pot ramane in uter pana la 10 ani. Atentie! Dispozitivul este introdus in uter numai de catre medicul specialist ginecolog.

Aceasta metoda are avantajul ca nu intervine in actul sexual, iar dupa inlaturarea lui, femeia poate sa fie iarasi fertila.

Insa nu toate femeile primesc aceasta recomandare, altfel spus doamnelor care nu au nascut sau celor care au avut o sarcina extrauterina li se vor indica o alta metoda de contraceptie.

Diafragma. Aceasta este o membrana de cauciuc care nu permite patrunderea spermatozoizilor in uter si care se foloseste alaturi de un spermicid cu care se acopera ambele fete ale diafragmei inainte de introducerea acesteia in vagin.

Important de retinut este ca diafragma trebuie tinuta cel putin sase ore dupa ultimul contact sexual pentru a permite spermicidului sa actioneze.

Femeile care sufera de infectii urinare dese nu primesc indicatie de utilizare a diafragmei.

Anticonceptionalele. Acestea contin doze variate de hormoni si sunt foarte des utilizate. Studii recente au demonstrat insa ca folosirea anticonceptionalelor de catre femei incepand cu varste tot mai fragede poate avea repercusiuni grave asupra sanatatii.

Un dezavantaj al acestei metode este faptul ca pilula trebuie luata zilnic, de preferat la aceeasi ora, iar omiterea acesteia duce la disparitia protectiei.

Contraceptivele injectabile. Acestea sunt solutii injectabile care contin progesteron si care impiedica eliberarea lunara a ovulului.

Avantajul acestora este ca asigura o contraceptie hormonala pe o perioada indelungata de timp. Medicul va face prima injectie in primele zile ale menstruatiei, iar urmatoarele, dupa 10-12 saptamani.

Dezavantajul contraceptivelor injectabile este ca acestea pot cauza uneori anumite tulburari de menstruatie.

Inelul vaginal. De cativa ani si in Romania este disponibila aceasta metoda contraceptiva care ofera protectie de 99%.

Este o metoda care are la baza hormoni si care consta in montarea lunara a acestui inel, cat mai adanc in vagin. Inelul va fi scos in perioada de menstruatie.


Citeste si despre:

Contraceptie - diafragma si calota cervicala Contraceptivele hormonale si cancerul - mit si realitate Alegerea metodei contraceptive potrivite Modalitati de prevenire a sarcinii uterine (pilule contraceptive, ligatura trompelor si vasectomia) Trecerea la metodele moderne de contraceptie, o necesitate Crampe puternice in perioada menstruala? Acestea ar putea fi semnul endometriozei Metode de contraceptie moderne: inelul contraceptiv vaginal Contraceptivele injectabile Contraceptia sau planificarea familiala (metoda calendarului, coitul intrerupt, prezervativul, spermicide, steriletul, etc.) Inelul vaginal – o optiune moderna in contraceptia hormonala Pilulele contraceptive