Indicatii
Terbutalina este un agonist adrenergic care stimuleaza predominant receptorii beta 2-agonisti, producand astfel relaxarea musculaturii netede bronsice, inhibarea eliberarii de spasmogeni endogeni, inhibarea edemului determinat de mediatori endogeni, cresterea clearance-ului mucociliar si relaxarea musculaturii uterine. Dupa injectarea subcutanata a terbutalinei efectul bronhodilatator se instaleaza in mai putin de 5 minute. Efectul maxim este atins in 30 minute. terbutalina este metabolizata in principal prin conjugare cu acid sulfuric si excretata sub forma de conjugat sulfat. Nu se produc metaboliti activi. Timpul de injumatatire este de aproximativ 16 ore. Dupa administrarea intravenoasa si subcutanata, terbutalina va fi excretata in proportie de 90% pe cale renala in decurs de 48-96 ore. Din acest procent, 60% reprezinta terbutalina nemetabolizata. Bricanyl solutia pentru injectie este indicata pentru suprimarea rapida a bronhospasmului din cadrul afectiunilor acute si subacute. Bricanyl solutia pentru injectie, fiola de 1 ml, este indicata pentru injectiile subcutanate si intravenoase. Bricanyl solutia pentru injectie, fiola de 5 ml, este recomandata pentru perfuzii dupa diluarea cu solutii perfuzabile. Bricanyl solutia pentru injectie nu contine conservanti.
Astm bronsic; bronsita cronica, emfizem sau alte afectiuni pulmonare in care bronhospasmul constituie un factor agravant.
Dozele se vor stabili individual. Dozele se vor administra intravenos sau subcutanat.
Injectii intravenoase
Adulti: se injecteaza lent 0,25-0,5 mg (0,5-1 ml) intravenos. Solutia injectabila se obtine prin diluare cu ser fiziologic steril pana la 10 ml, care se va injecta lent intravenos in 5 minute. Doza poate fi repetata la intervale scurte (cateva ore). Doza nu va depasi 2 mg in 24 ore.
Perfuzia intravenoasa
Adulti: se administreaza 1-2 mg (2-4 ml) in perfuzie continua intr-un interval de 24 ore. Poate fi injectata o doza initiala de incarcare de 0,10 mg (0,2 ml) intr-o perioada de 10 minute.
Copii: se administreaza 25 mcg/kg corp ( 0,05 ml/kg corp ) in perfuzie continua intr-un interval de 24 de ore. Se poate injecta o doza initiala de incarcare de 1,5 mcg/kg corp (0,003 ml/kg corp) intr-o perioada de 10 min.
Injectia subcutanata
Adulti: se administreaza 1-2 mg (2-4 ml) fractionate in 4 doze pe 24 ore.
Copii: se administreaza 25 mcg/kg corp (0,05 ml/kgcorp) fractionate in 4 doze pe 24 de ore.
Sugestii pentru diluare. 5 mg (2 fiole a 5 ml) in 1000 ml solutie de dextroza. Solutia obtinuta contine 5 mcg/ml si va fi folosita in decurs de 12 ore. Bricanyl nu va fi diluat in solutii alcaline. Se vor evita solutiile saline deoarece cresc riscul producerii edemului pulmonar. Daca totusi s-a folosit solutie salina, pacientul va fi monitorizat cu atentie. Bricanyl poatefi adaugat solutiilor perfuzabile atat in sticle cat si in pungi de PVC.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la oricare dintre ingrediente.
Precautii
Bricanyl va fi utilizat cu atentie in situatiile in care susceptibilitatea la aminele simpatomimetice poate creste, ca de exemplu la pacientii cu hipertiroidism neaflati inca sub un control adecvat. La pacientii astmatici cu diabet concomitent se recomanda teste suplimentare ale glicemiei la inceperea tratamentului cu Bricanyl, datorita riscului de hiperglicemie prin beta 2-agonisti. Beta 2-agonistii au fost utilizati cu succes in tratamentul acut al insuficientei cardiace ischemice severe. Totusi, aceste medicamente au un potential aritmogen ceea ce trebuie luat in considerare in cadrul tratamentului individual al pacientului pulmonar. Datorita efectului inotrop pozitiv al beta 2-agonistilor, aceste medicamente nu vor fi folosite la pacientii cu cardiomiopatie hipertrofica.
Interactiuni medicamentoase
Blocantele receptorilor beta, si in special cele neselective pot inhiba total sau partial actiunea beta-agonistilor.
Nu s-au observat efecte teratogene la oameni sau la animale. Totusi, se recomanda administrarea atenta in primul trimestru de sarcina. Terbutalina trece in laptele matern, insa influenta asupra copilului este improbabila in limitele dozelor terapeutice.
Intensitatea reactiilor adverse depinde de doza si de calea de administrare. Reactiile adverse observate, de exemplu tremor, cefalee, crampe musculo-tonice si palpitatii, sunt caracteristice tuturor aminelor simpatomimetice. Daca totusi aceste efecte au aparut, majoritatea au fost spontan reversibile in primele 1-2 saptamani de tratament.
Supradozare
Semne si simptome posibile: cefalee, anxietate, tremor, crampe musculo-tonice, palpitatii, aritmii. Uneori se poate produce scaderea presiunii sanguine. Date de laborator: uneori hiperglicemie si lact-acidoza. Beta 2-agonistii pot determina hipokaliemie ca rezultat al redistribuirii de potasiu, dar aceasta nu necesita in mod uzual tratament.
Tratament: -Cazuri usoare si moderate: Reducerea dozei. Apoi se va mari usor doza daca efectul bronhospasmolitic este insuficient.
-Cazuri severe: Lavaj gastric, carbune activat. Se vor determina echilibrul acido-bazic, glicemia si electrolitii. Se va monitoriza frecventa cardiaca si presiunea sanguina. Se vor corecta dezechilibrele metabolice. Se recomanda un beta-blocant cardioselectiv (de ex. metoprolol) pentru tratamentul aritmiilor ce deterioreaza hemodinamica. beta-blocantul va fi folosit cu precautie datorita posibilitatii producerii obstructiei bronhice. Daca reducerea rezistentei vasculare periferice mediata prin receptorii beta 2-agonisti duce la scaderea presiunii sanguine, se vor administra expandori de volum.
Bricanyl nu afecteaza capacitatea de a conduce si de a manevra masini.
Incompatibilitati
Bricanyl solutia injectabila nu va fi diluata cu solutii alcaline, adica solutii cu un pH mai mare de 7,0.
Compozitie
1 ml contine: 0,5 mg terbutaline sulfat, clorura de sodiu, acid clorhidric pana la un pH de 3,5 si apa pentru injectie pana la 1 ml.
Ambalaj
Comprimate 400 mg + 80 mg; cutie 2 blist. 10 comprimate