Probioticele

Actualizat: 16 Octombrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Probioticele sunt organisme mici care ajuta la mentinerea balantei normale a microorganismelor (microflora) de la nivel intestinal.

Tractul digestiv normal contine aproximativ 400 de tipuri de bacterii care impiedica dezvoltarea bacteriilor daunatoare si contribuie la mentinerea unui sistem digestiv sanatos.

Cel mai mare grup de bacterii probiotice de la nivel intestinal este cel al acidului lactic, dintre care Lactobacillus acidophilus gasit in iaurt este cel mai cunoscut. Drojdia este, de asemenea, o substanta probiotica. Probioticele pot fi gasite in comert ca suplimente dietetice.

Rolul probioticelor

In majoritatea cazurilor, probioticele sunt folosite pentru profilaxia diareei determinata de antibiotice. Antibioticele omoara, pe langa bacteriile care cauzeaza aparitia unei boli, si bacteriile benefice ale tubului digestiv.

O scadere a bacteriilor benefice poate duce la diaree. Administrarea unor suplimente probiotice (sub forma de capsule, pudra sau lichid) poate ajuta la inlocuirea bacteriilor benefice pierdute si astfel poate fi prevenita diareea.

Scaderea bacteriilor benefice poate conduce la dezvoltarea altor infectii, cum ar fi candidoza vaginala si infectii ale tractului urinar, si simptome cum ar fi diareea cauzata de boli intestinale.

Cercetarile au demonstrat ca probioticele ajuta la reducerea:

- simptomelor de balonare si diaree in cazurile de intoleranta la lactoza;
- diareei ca efect secundar al antibioticelor;
- acutizarilor bolilor intestinale inflamatorii, care determina diaree si durere abdominala;
- inflamatiei ileonului la pacientii care au suferit indepartarea chirurgicala a colonului.

Cercetatorii studiaza rolul probioticelor in preventia cancerului de colon. De asemenea, se cerceteaza eventualul beneficiu al probioticelor in sindromul de intestin iritabil (afectiune gastrointestinala in care motilitatea intestinala crescuta determina aparitia durerii abdominale, balonare, constipatie alternand cu diaree, afectiune care nu duce la probleme organice serioase si poate fi tratata prin dieta cu multa fibre, fara cafeina, fara produse lactate si exercitii de relaxare).

Rezultatele unor studii recente sugereaza ca probioticele gasite in iaurt ajuta la preventia diareei determinata de antibiotice.

Totusi, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma eficienta iaurtului. Pentru a conferi beneficiu, iaurtul trebuie sa contina culturi active, iar pe majoritatea cutiilor de iaurt este indicata eventuala prezenta a culturilor active.

Siguranta probioticelor

Probioticele sunt considerate ca fiind sigure, deoarece bacteriile continute de acestea constituie o parte normala a tractului digestiv.

Nu s-au impus aceleasi conditii la suplimentele alimentare ca la medicamente. Un supliment alimentar poate fi pus in vanzare cu studii limitate sau chiar fara studii legate de modul de actionare sau de siguranta acestora.

Medicul va fi informat daca pacientul ia un supliment alimentar sau daca acesta doreste sa combine tratamentul medicamentos conventional cu un supliment alimentar.

Administrarea suplimentului alimentar fara tratamentul medicamentos poate sa nu fie foarte sigura. Acest lucru este in special important la femeile gravide sau care alapteaza.

Cand sunt folosite suplimente alimentare, vor fi retinute urmatoarele aspecte:

- ca si medicamentele conventionale, suplimentele alimentare pot produce efecte secundare, pot determina reactii alergice sau pot interactiona cu alte medicamente sau suplimente alimentare; un efect secundar sau o interactiune cu alte medicamente poate inrautati afectiunile concomitente;

- suplimentele alimentare pot sa nu fie standardizate in procesul de fabricatie; din aceasta cauza, modul de actiune sau efectele secundare pot sa difere de la un produs la altul si chiar intre loturi diferite ale aceluiasi produs; forma produsului cumparat poate sa nu fie la fel cu forma folosita in cercetare;

- in afara vitaminelor si mineralelor, nu sunt cunoscute efectele de lunga durata a suplimentelor alimentare.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Dermavital - Biorezonanta Centru German
Tel: 0213224004
Bucuresti, Cal. Vitan 28, Bucuresti-Sector 3, Bucuresti, 031281, București 031281
SPITALUL OXXYGENE
Tel: 0745230132
Otopeni, STR PETRE ISPIRESCU NR 6

Servicii si oferte medicale

Citeste si despre:

Cum va protejeaza probioticele sanatatea Cum se administreaza probioticele pentru maximum de beneficii? Probioticele amelioreaza simptomele sindromului de colon iritabil Probioticele, adjuvanti excelenti in prevenirea racelii 15 alimente bogate in probiotice Un probiotic nou uimeste medicii Astazi se lanseaza a 7-a generatie de smartwatch-uri Garmin Fenix si noul Epix cu modele dedicate femeilor Care sunt cauzele mirosului neplacut din pantofi si cum scapi de aceasta problema Cand si de ce trebuie sa luam probiotice? Cand si de ce se administreaza probioticele? Probiotice pentru o digestie usoara de Sarbatori Beneficiile mai putin stiute ale probioticelor 5 mituri despre administrarea probioticelor vaginale Histoplasmoza pulmonara