VITAMINA C

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii
Profilaxia si tratamentul scorbutului si altor forme de hipovitaminoza C: boli grave, stari febrile prelungite, infectii, interventii chirurgicale. Plagi atone, parodontoza, gingivite, stomatite, osteoporoza, fracturi, hemoragii prin fragilitate capilara, anumite forme de anemie (in asociere cu fierul sau cu acidul folic), methemo-globinemie. Surmenaj, efort fizic prelungit, astenie de primavara. Profilaxia virozei si a gripei.

Doze si mod de administrare
Adulti: intramuscular sau intravenos 0,1-1 g/zi.
Copii: intramuscular sau intravenos 0,05-0,30 g/zi.
Comprimate continand acid ascorbic 200 mg.
Adulti: 0,1-1 g/zi
Copii (in functie de varsta): 0,05-0,30 g/zi.
1 plic cu pulbere efervescenta contine 1 g acid ascorbic:
Adulti: per os 1-2 ori/zi continutul unui plic - 1 g in 150-200 ml apa sau ceai preferabil la masa.
Copii: in functie de varsta 200 mg - 250 mg - 500 mg vitamina C de 1-2 ori/zi.
Comprimate masticabile cu aroma de portocale :
Adulti: 2-4 comprimate/zi
Copii: /2-1 comprimat pe zi
VITAMINA C 500 mg, comprimate masticabile cu aroma de portocale: 1-2 comprimate pe zi.

Compozitie
Fiole continand acid ascorbic 0,20 g/2 ml si 0,50 g/5 ml.
Comprimate masticabile cu aroma de portocale ce contin: 100 mg acid ascorbic si 169 mg ascorbat de sodiu echivalent a 500 mg vitamina c.
VITAMINA C 500 mg, comprimate masticabile cu aroma de portocale

Actiune terapeutica
Factor vitaminic cu rol in biogeneza substantei intracelulare, intervine in procesele metabolice de oxidoreducere, in metabolismul glucidelor, proteinelor si grasimilor; actioneaza substitutiv in starile de deficit de acid ascorbic, corectand tulburarile specifice; grabeste vindecarea plagilor, favorizeaza depunerea calciului in oase si vindecarea fracturilor, creste rezistenta capilarelor, mareste rezistenta la infectii.

Contraindicatii
Litiaza renala (tratamente indelungate cu doze mari), stari de supraincarcare cu fier, la bolnavii cu hemocromatoza, talasemie, deficit de acid folic sau la cei care primesc transfuzii de sange frecvent.

Reactii adverse
Rareori diaree, precipitarea oxalatilor si uratilor in urina acida. Injectarea rapida intravenos poate provoca ameteli sau chiar lipotimie.
Interactiuni medicamentoase
Acidul ascorbic poate favoriza precipitarea sulfamidelor in urina. Scade efectele anticoagulantelor orale, fenotiazinelor. Accentueaza efectele adverse ale contraceptivelor orale si estrogenilor la doze de peste 1 g/zi.

Citeste si despre:

Deficitul de vitamina D Vitaminele sustin un mod de viata sanatos Topul vitaminelor pentru iarna 10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor Scorbutul - deficitul de vitamina C Ingrijire si sprijin pentru persoanele dragi care sufera de hipoacuzie Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Vitamina C in viroza respiratorie Cantitatile recomandate de Acid Folic si Vitamina B 12 Vitamine si substante nutritive pentru cresterea parului Vitamine necesare Vitaminele prenatale: un inceput sanatos pentru o sarcina sanatoasa
Cere sfatul medicului ×