Transsexualitatea si operatia de schimbare a sexului

Actualizat: 24 Mai 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Despre transsexualitate


Transsexualitatea este o tulburare de identitate care se caracterizeaza prin manifestarea dorintei de apartenenta la sexul opus anatomic.

De exemplu, o persoana identificata la nastere ca fiind de sex feminin, care a trait si a fost perceputa de ceilalti ca o persoana de sex feminin, poate avea dorinta de a fi considerata si recunoscuta ca barbat.

In cazul in care aceasta aspiratie este puternica si persistenta, au loc schimbari (de la modul de a se imbraca pana la interventii chirurgicale), pentru a avea cat mai multe lucruri in comun cu persoanele de sex masculin. Cu alte cuvinte, va alege sa traiasca intr-un stil apropiat genului perceput mai intens la nivel mental.

Prevalenta transsexualitatii este dificil de evaluat, deoarece doar o parte dintre aceste persoane urmeaza un tratament (numarul fiind este dependent de etosul socio-cultural).

Cu toate acestea, se estimeaza ca 1 barbat din 100.000 doreste sa fie femeie, iar 1 femeie din 400.000 doreste sa fie barbat. In Anglia, raportul este de 1 la 30.000 respectiv 1 la 100.000.

In Suedia cifrele sunt de 1 la 37.000 si respectiv de 1 la 103.000. Raportul ar fi de 3 la 1 - barbatii care doresc sa fie femei fata de femeile care doresc sa fie barbati.

Transsexualitatea este un fenomen prezent de-a lungul istoriei, care s-a manifestat in mai multe societati. Progresele din ultimele decenii in domeniul stiintei medicale au facut posibila tranzitia de la un gen la altul cu ajutorul hormonilor si chirurgiei.

Manifestari

Majoritatea transsexualilor adulti marturisesc ca au simtit o repulsie inainte de pubertate fata de genul cu care s-au nascut.

Totodata, acestor persoane nu le face placere sa isi aminteasca de pubertate, din cauza schimbarilor hormonale induse de organism si a trasaturilor pe care le percepeau total straine de identitatea lor.

In jurul perioadei pubertare, cei mai multi dintre transsexuali si-au consolidat determinarea sexuala, dorind sa diminueze si sa transforme caracteristicile specifice sexului de care apartineau.

In unele cazuri, repulsia pentru sexul de apartenenta apare inca din copilarie. De exemplu, la un baietel se poate manifesta prin purtarea de rochii si fuste, jocul cu papusile, etc.

Potrivit studiilor, persoanele de sex masculin care au astfel de preocupari inca din frageda copilarie, manifesta cu prioritate tendinte de homosexualitate decat de transsexualitate.

Transsexualitatea nu este acelasi lucru cu homosexualitatea

Transsexualitatea se refera la dorinta unor homosexuali de a-si schimba aspectul corpului astfel incat sa arate ca o persoana de sex opus.

La fel ca orice alt individ, o persoana transsexuala poate avea inclinatii homosexuale, heterosexuale, lesbinene sau bisexuale.

De exemplu, o persoana de gen masculin care a facut toate transformarile posibile sa devina femeie, poate fi considerata heterosexuala in cazul in care are o relatie intima cu un barbat si poate fi lesbiana daca va avea relatii cu alte femei.

Procesul de tranzitie

Procesul de transformare implica masuri sociale, medicale si juridice. Masurile sociale se refera la dorinta de schimbare de nume (cu unul specific sexului ales), la alegerea hainelor si la exprimarea gesturilor caracteristice sexului opus.

Etapele medicale pentru schimbarea de sex includ terapii hormonale si interventii chirurgicale, care contribuie la obtinerea unui aspect cat mai asemanator cu cel al sexului dorit.

Implicatiile juridice se refera la faptul ca multe dintre persoanele transsexuale au probleme cu autoritatile in procesul de recunoastere legala a noului nume si sex.

Cauze

Desi exista destul de multe cercetari care instrumenteaza aceasta directie, cauzele exacte ale acestei manifestari nu sunt cunoscute.

Printre teoriile care fac obiectul anchetei sunt influentele genetice, influentele hormonale din viata uterina, structura si modificari chimice ale creierului, dar si influente educationale.

Operatia de schimbare a sexului

Diagnosticul de transsexualism presupune anumite dificultati, deoarece in afara de testarile clinice detaliate si de examenul fizic, pacientul va supus si unei evaluarii psihologice riguroase.

Interventiile chirurgicale necesare pentru schimbarea de sex, dar si tratamentul hormonal (cu o durata indelungata) vor fi aplicate numai dupa ce specialistii isi vor da acceptul si vor pune diagnosticul de transsexualitate.

In general, pacientii solicita acest tip de operatie la sfarsitul adolescentei si inceputul maturitatii, insa trebuie mentionat ca nu exista o limita superioara de varsta pentru schimbarea de sex.

Instinctele sexuale ale transsexualilor sunt la fel de normale ca si in cazul celor cu sexualitate normala. Acestea cauzeaza deseori frustrare si depresie, deoarece o mare parte dintre transsexuali au deja un partener sexual cand se prezinta pentru operatie.

Este important de remarcat faptul ca transsexualii nu se implica, de obicei, in activitati homosexuale.

In cazuri restranse, interventia chirurgicala pentru schimbarea de sex este efectuata si la persoane in varsta.

Acest lucru se intampla mai ales in cazul celor care nu cunosc prea multe informatii medicale sau stiintifice implicate in schimbarea de sex. Cand obtin informatii si se conving de posibilitatea transformarii sexului incep demersurile necesare.

Riscuri si complicatii


Riscurile si complicatiile aparute dupa o interventia chirurgicala de schimbare de sex sunt aceleasi ca in cazul tuturor operatiilor care presupun o anestezie urmata de o interventie chirurgicala.

In mod special, in cazul operatiilor pentru transformarea sexului masculin in sex feminin apare riscul de stenoza vaginala.

Ocazional, din motive anatomice (un bazin ingust, de exemplu), vaginul poate fi ingust si scurt. Labiile ar putea necesita interventii secundare in scopuri estetice. Unii pacienti pot manifesta stenoza a uretrei.

In cazul operatiilor de schimbare de sex feminin in sex masculin ar putea exista complicatii la nivelul fistulei urinare sau de necrozare a zonei testiculare. Totodata, exista riscul ca pacientul sa nu fie multumit de aspectul estetic.

Succesul interventiilor chirurgicale


Reusita chirurgicala este dificil de evaluat. Transformarea unei persoane de gen masculin intr-una de gen feminin are o rata mai mare de succes, in sensul in care rezultatele favorabile sunt mai frecvente din punct de vedere estetic si al reabilitarii sexuale.

Internarea in spital pentru recuperare este destul de scurta, iar operatia este doar o etapa din procesul de schimbare al sexului. Nemultumirea se poate manifesta mai tarziu, fiind provocata de persistenta parului de pe corp, dezvoltarea sanilor sau de schimbarea vocii.

Schimbarea de sex a unei persoane de gen feminin este mai putin optima, intrucat inca nu s-a descoperit tehnica ideala de faloplastie (inca se fac cercetari in aceasta directie).

Tehnicile de inlocuire ale organului sexual feminin cu unul masculin sunt realizate gradual, deoarece pot exista inconveniente de natura fizica sau sexuala. De asemenea, penisul care a suferit interventii de genul faloplastiei nu este capabil de senzatii sexuale sau sa mentina un act sexual.

Succesul final al interventiei chirurgicale va fi evaluat nu doar prin prisma rezultatelor operatiei, ci si a acceptarii sociale si reabilitarii totale.

Dificultati intampinate

Operatia de schimbare de sex este dificil si imposibil de realizat:

1. Unui pacient care a suferit o operatie de schimbare din sex masculin in feminin, care a presupus inlaturarea penisului si testiculelor;

2. Pacientul de sex feminin transformat in masculin ar putea fi incapabil sa foloseasca vaginul (acest lucru depinde de tehnica de faloplastie folosita). In unele situatii, vaginul participa la constructia noii uretre.

Sansele acestor pacienti sa functioneze normal din punct de vedere anatomic sunt foarte mici, motiv pentru care ar trebui sa revina asupra deciziei.

Ce este posibil si ce nu in urma operatiei de schimbare de sex?

1. O erectie satisfacatoare este posibila daca s-au folosit proteze gonflabile, cele semi-rigide sunt prea dure.

2. Ejacularea nu este posibila. Nu exista lichid spermatic. Testiculele, veziculele seminale si prostata sunt absente.

3. In cazul persoanelor de sex feminin transformate in gen masculin, sexul cu o femeie este posibil. Ar putea exista rezultate multumitoare privind satisfactia sexuala.

4. Ovulatia nu este posibila, deoarece nu se produc ovule.

5. Menstruatia nu e posibila pentru ca nu exista nici uter si nici ovare.

6. Orgasmul este posibil datorita existentei zonelor erogene, iar componenta mentala este intacta.

7.Alaptarea nu este posibila, in general.

Terapia hormonala

Terapia hormonala este o parte importanta a tratamentului dupa interventia chirurgicala de schimbare de sex. Medicatia hormonala este administrata pentru a stimula unele caracteristici sexuale secundare.

Interventia chirurgicala corecteaza doar caracteristicile sexuale principale. Daca administrarea cu hormoni nu determina schimbarea vocii, pacientii motivati vor apela la chirurgie laringiana.

Implicatii psihologice

Reactii normale ale celorlalti in urma schimbarii de sex

Adaptarea celorlalti cu o persoana care a suferit o operatie de schimbare de sex poate fi dificila. In primul rand, este vorba despre schimbarea fizica, astfel, o persoana care anterior era femeie, acum adopta o alta coafura, are par facial, o voce groasa si o vestimentatie diferita.

Exista posibilitatea ca, desi fizic sa semene cu o persoana de sex masculin, sa nu fi adoptat o personalitate noua, alte valori.

Aceste persoane nu trebuie judecate, si nici atitudinea fata de ele schimbata. Ne putem gandi la calitatile avute - simtul umorului, inteligenta, loialitatea - deoarece acestea nu se vor schimba daca o persoana sufera operatie de schimbare de sex.

Din contra, aceasta tranzitie va fi echivalentul unui proces care il va face sa se simta mai confortabil in pielea sa, iar calitatile sale pozitive vor fi mai evidente decat inainte.

Mutilarea organismului prin chirurgie

Majoritatea persoanelor isi accepta genul cu care s-au nascut, iar ideea de a modifica acele parti ale corpului asociate cu sexualitatea poate fi infricosatoare, neobisnuita si chiar tulburatoare.

Operatia pentru schimbarea de sex este doar un aspect al construirii noii identitati. Rezultatul acesteia ar putea avea, totusi, un impact semnificativ asupra psihicului persoanei transsexuale. Daca transformarile fizice nu sunt cele asteptate, senzatia de nemultumire si disconfort poate fi accentuata.

Cum pot fi sprijiniti transexualii?

Exista mai multe modalitati prin care puteti ajuta o astfel de persoana. Poate cel mai important lucru este sa transmiteti intentia dvs. de sustinere a celui care sufera transformarea.

Este bine sa ii transmiteti ca vreti sa ii fiti alaturi si ca va poate solicita ajutorul atunci cand are nevoie de dvs. Apoi, in masura in care puteti face acest lucru, oferiti-i sprijinul promis.

Pentru inceput, pentru a incuraja o persoana transsexuala, puteti sa folositi numele recent modificat. Va fi o chestie de obisnuinta, dar acest lucru poate fi important si va demonstra ca luati in serios decizia persoanei.

Apoi, puteti sa va petreceti timpul liber impreuna, sa aveti activitati firesti de recreere. Nu uitati sa cereti permisiunea celui care a facut operatie de sex daca doriti sa povestiti si altora despre experienta sa. Unii oameni pot sustine aceasta initiativa pentru ca o pot intelege, iar altii nu vor face concesii si vor fi chiar contrariati de atitudine.


Citeste si despre:

Mituri si adevaruri despre sex De ce femeile isi pierd interesul pentru sex? 10 beneficii surprinzatoare ale sexului Sexul si menopauza Sexul anal: considerente medicale Inceperea noului an scolar: 3 recomandari pentru gestionarea stresului copiilor Apetitul sexual: diferentele intre sexe Sex in timpul sarcinii Sexul la menstruatie si efectele sale 7 intrebari stanjenitoare despre sex si raspunsurile lor 4 lucruri mai putin cunoscute despre sexul oral