Inteligenta emotionala

Actualizat: 13 Martie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Ce este  inteligenta emotionala


Inteligenta emotionala este capacitatea de a ne gestiona propriile emotii si de a ne intelege si comunica cu ceilalti intr-un mod sanatos si constructiv. Contrar inteligentei masurate prin coeficientul intelectual care este mai aproape de mental si este valorificata mai ales in scoala si la universitate, inteligenta emotionala este mai aproape de sentimente, de spontaneitate, de creativitate si de relatiile interpersonale.

Etape

Pentru a putea dezvolta aceasta inteligenta, doua etape sunt importante: simpatia si empatia. Prima etapa, simpatia, este capacitatea de a ne identifica cu experienta si emotia pe care le traieste persoana din fata noastra ca si cum am fi acea persoana: a plange, a rade, a-i simti frica. Dar niciodata nu trebuie sa uitam acest "ca si cum". A doua etapa este empatia propriu-zisa care este capacitatea de a te detasa de celalalt, de a nu ne identifica pentru a evita amestecul emotiei noastre cu a celuilalt sau a problemei noastre cu problema celuilalt si pentru a fi astfel si mai capabili de a-l ghici, de a-l intelege si de a-l ajuta pe celalalt.

Dincolo de aceste etape, este important sa dezvoltam o mai mare constientizare a sentimentelor si a senzatiilor noastre corporale. Acestea sunt elemente esentiale ale inteligentei emotionale, care ne ajuta sa identificam si sa comunicam aceste sentimente si senzatii cu altcineva, sa controlam si sa amanam impulsurile pentru un beneficiu mai mare sau mai important, precum si sa recunoastem ce depinde de noi si ce apartine celuilalt.

De asemenea, inteligenta emotionala ne ajuta sa integram nevoile noastre in comportamente coerente, adaptandu-le realitatii exterioare, si sa observam si sa ghicim sentimentele si nevoile celorlalti (intuitie) pentru a dezvolta relatii mai armonioase bazate pe recunoastere reciproca. Aceasta abilitate ne ajuta sa ne imbunatatim relatiile, sa ne dezvoltam abilitatile de lider si sa ne crestem nivelul de succes in viata.

Rolul si importanta inteligentei emotionale

Este important sa fim in contact cu lumea exterioara "aici si acum" si ceea ce se petrece in interiorul nostru si, paralel, sa observam procesul intern care se dezvolta. Este important sa privilegiem contactul "aici si acum" cu celalalt sau grupul astfel incat sa fim cu totul prezenti in raport cu noi insine si cu ceilalti pentru a putea raspunde nevoilor noastre si pentru a crea astfel o relatie.

Atunci cand suntem constienti de propriile emotii si de modul in care acestea ne afecteaza comportamentul si relatiile, suntem mai capabili sa ne controlam aceste emotii si sa raspundem intr-un mod mai constructiv si sanatos. Acest lucru ne ajuta sa evitam conflictele si sa ne dezvoltam relatii mai puternice si mai armonioase cu cei din jurul nostru.

Este important sa incurajam si sa dezvoltam inteligenta emotionala la copii inca de la o varsta frageda pentru a le oferi abilitatile necesare pentru a fi capabili sa-si gestioneze propriile emotii si sa interactioneze in mod pozitiv cu ceilalti. Aceasta dezvoltare timpurie a inteligentei emotionale poate avea un impact pozitiv asupra succesului lor in viata, atat personal, cat si profesional.

Ne putem da astfel seama ca noi deformam realitatea celuilalt proiectand asupra lui opinii si transferand sentimente care vin din trecutul nostru si care sunt nepotrivite in prezent cu aceasta persoana. Aceasta trezire a constiintei este probabil cea mai importanta: a deveni constienti de procesul interior "aici si acum" cand suntem in relatie cu cineva sau cu mediul inconjurator.

Relatia este cu atat mai puternica cu cat cineva este transparent si clarvazator asupra celuilalt. Intr-o relatie creativa fiecare este capabil sa faca pasul urmator cand celalalt este pregatit. Astfel celalalt descopera procesul ce se deruleaza in interiorul sau si invata sa devina constient in fiecare moment de ceea ce traieste in raspuns la ceea ce se intampla in fata lui.

De aceasta invatare, el va putea sa se serveasca in fiecare moment din existenta sa: senzatie, perceptie, identificarea sentimentelor in raspuns, trezirea constiintei procesului intern "aici si acum", nevoi subiacente de satisfacut, adoptarea unui comportament adecvat pentru a ajunge aici, stabilirea unui contact satisfacator cu celalalt si mediul inconjurator. El va invata printre altele sa fie atent la rezistentele care vin sa impiedice derularea libera a acestui proces. Aici, nu mai este vorba de aplicarea unei invatari teoretice, ci de un antrenament pe teren.

Cum dezvoltam inteligenta emotionala?

Pentru a dezvolta inteligenta emotionala, este important sa fim deschisi si dispusi sa ne autoanalizam si sa ne examinam propriile emotii si comportamente. Este important sa invatam sa ne exprimam emotiile intr-un mod sanatos si constructiv si sa invatam sa ne controlam impulsurile si reactiile negative.

De asemenea, este important sa fim atenti la emotiile si nevoile celorlalti si sa fim dornici sa le oferim sprijin si sa le aratam compasiune. Este important sa dezvoltam relatii puternice si armonioase cu cei din jurul nostru, sa fim deschisi la feedback si sa cautam mereu sa ne imbunatatim abilitatile de comunicare si relationare.

Iata cateva modalitati prin care putem dezvolta inteligenta emotionala:

- Practicarea auto-reflexiei si autoanalizei
- Participarea la terapie sau consiliere pentru a invata cum sa ne gestionam emotiile si cum sa comunicam in mod constructiv cu ceilalti
- Dezvoltarea relatiilor armonioase si a unei retele de sustinere puternice
- Participarea la sesiuni de formare in comunicare si abilitati sociale
- Citirea si studiul despre inteligenta emotionala si dezvoltarea abilitatilor practice

Dezvoltarea inteligentei emotionale este un proces pe termen lung care necesita angajament si efort constant. Cu toate acestea, dezvoltarea acestei abilitati poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra vietii noastre si a relatiilor noastre cu cei din jurul nostru.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CLINICA RENIA
Tel: 0748662662
Bucuresti, Str. Dr. Nicolae Turnescu, Nr. 11, București, Sector 5
Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Bioritmul bebelusilor, influentat de anotimpul nasterii Dieta celor 5 factori Tulburari comportamentale la copii Alzheimer Cum sa discutati cu copilul despre pierderea locului de munca 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Alimentatia in functie de varsta: 0-6 luni Cum sa sprijiniti copilul cu deficiente de invatare Sanatatea emotionala si gestionarea emotiilor Consecintele dezechilibrelor emotionale la adolescenti Cauze emotionale ale infertilitatii