Proba standardizata care permite studiul caracterului unui subiect sau determinarea, pe plan psihiatric, a starii sale sau a tendintelor sale patologice.
- testul de aperceptie tematica (T.A.T.) utilizeaza planse cu imagini care urmaresc sa-i inspire subiectului scenarii, reactii legate de scenele reprezentate.
- testul omuletului se adreseaza copiilor mici. Acesta consta in punerea copiilor sa deseneze un omulet; spre varsta de 4 ani, "omuletul-mormoloc", la care capul si corpul sunt dintr-o bucata, este inlocuit cu o reprezentare mai diferentiata care dovedeste o dezvoltare psihoafectiva normala.
- testul lui Rorschach consta in punerea subiectului sa comenteze o serie de pete de cerneala.
- MMPl (Minnesota Multiphasic Personality Inventory sau testul lui Minnesota de evaluare multifazica a personalitatii) comporta mai multe chestionare al caror scor evidentiaza caracterul si tendintele afective profunde ale subiectului.
De altfel, scarile de evaluare a simptomelor sunt din ce in ce mai mult intrebuintate; cea mai cunoscuta este scara lui Hamilton, care evalueaza gradul de anxietate si de depresie.
Campul de aplicare al testelor a devenit considerabil.
Ele sunt utilizate in psihiatrie, in psihologie, in medicina muncii, precum si pentru selectia si orientarea profesionala. Totusi, testele de personalitate nu sunt decat tehnici de completare si nu pot inlocui evaluarea individului in cursul unei relatii interpersonale.