Sarcina pe saptamani

Actualizat: 31 Mai 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Daca sunteti gravida sau incercati sa ramaneti insarcinata, aveti probabil multe intrebari cu privire la ceea ce presupune sarcina. Cum se va schimba forma corpului dumneavoastra? Ce se intampla in interiorul acestuia?

Nu toate femeile insarcinate vor avea aceleasi manifestari pe parcursul unei sarcini. In plus, fiecare sarcina este unica.

Oricare ar fi intrebarile dumneavoastra, aprofundarea fiecarei saptamani de sarcina in parte va poate ajuta sa intelegeti mai bine acest proces natural. De asemenea, informatiile corecte despre sarcina va pot determina sa luati cele mai bune decizii pe tot parcursul acesteia. Exista numeroase sfaturi si avertizari de care trebuie sa tineti cont pentru a beneficia de o sarcina sanatoasa.

Copilul nenascut petrece in jur de 38 de saptamani in uter, dar durata medie a sarcinii (gestatie) se intinde pe parcursul a 40 de saptamani. Acest lucru se datoreaza faptului ca sarcina este numarata din prima zi a ultimei menstruatii si nu de la data conceptiei.

Este foarte important sa mancati cat mai divers si sanatos, sa fiti active pe timpul sarcinii (daca medicul nu interzice acest lucru), sa evitati situatiile periculoase si sa va pastrati optimismul.

Sarcina este impartita in trimestre:

Saptamana 1 de sarcina

Aceasta este de fapt, prima saptamana a ultimei menstruatii. Pentru ca data nasterii este calculata incepand cu prima zi a ultimului ciclu menstrual, ultima menstruatie se ia in calcul in numarul de saptamani de sarcina, chiar daca copilul nu a fost conceput inca.

Ar trebui, de fapt, sa intrerupeti cu cateva luni inainte utilizarea pilulelor contraceptive pentru ca ovulatia normala sa apara, sa evitati alcoolul si fumatul (si cel pasiv) si sa incepeti sa luati vitamine prenatale, cum ar fi acid folic, care ajuta la prevenirea defectelor de tub neural ale fatului. Daca urmati un tratament, este necesar sa va prezentati la medic pentru a afla cat mai multe detalii despre posibile reactii adverse. De asemenea, trebuie sa evitati radiografiile cu raze x atunci cand sunteti insarcinata.

Saptamana 2 de sarcina

Nivelurile de progesteron din organism incep sa creasca. Menstruatia probabil ca a incetat, iar unul dintre ovulele din ovarele dumneavoastra s-a maturat si in curand va fi eliberat. Fertilizarea ovulului de catre sperma ar putea avea loc la sfarsitul acestei saptamani. Copilul nu a fost conceput inca, dar nu mai este mult timp pana cand se va intampla acest lucru.

Saptamana 3 de sarcina

Dupa treizeci de ore dupa conceptie, celula se desparte in doua. Trei zile mai tarziu, zigotul se va diviza in 16 celule care vor migra de la trompele uterine catre uter. La sapte zile dupa conceptie zigotul sapa in mucoasa uterina ingrosata (endometru). Acesta poarta denumirea de blastocist si masoara 0.1-0.2 mm in diametru.

Copilul dumneavoastra va fi format in aceasta saptamana din 500 de celule. Ovulul fecundat a petrecut aproximativ 7 zile in care a calatorit de la trompele uterine catre uter. Diviziunea celulara a inceput imediat si a continuat pe tot parcursul calatoriei.

Saptamana 4 de sarcina

Sarcina poate fi confirmata printr-un test de sarcina care sa masoare nivelul de hormoni hCG din urina. Apare sentimentul de oboseala, modificarea de dispozitie, urinarea frecventa, iar sanii se umfla. Totusi, unele femei nu se confrunta cu aceste simptome.

Copilul are dimensiunea unui bob de orez. Celulele care se divid rapid contribuie la formarea a diverse sisteme ale corpului, inclusiv a sistemului digestiv al acestuia. In timpul ecografiei transvaginale poate fi vizibil sacul gestational care contribuie la hranirea copilului pana cand placenta va deveni complet functionala.

Saptamana 5 de sarcina

In aceasta saptamana, daca testul sarcinii a iesit pozitiv, ar trebui sa va programati o intalnire cu medicul, in scopul de a va confirma vestea cea buna. Fizic, veti experimenta manifestarile sarcinii timpurii, cum ar fi greata, varsaturi si sensibilitate a sanilor. Oboseala este frecvent prezenta in acest stadiu al dezvoltarii sarcinii, intrucat organismul trece prin multe schimbari atat fizice, cat si emotionale.

Cu ajutorul ecografiei fetale veti putea vedea copilul, chiar daca acesta masoara doar 1.5-2.5 mm. Pe masura ce evolueaza tubul neural se va transforma in sistem nervos central (creier si maduva spinarii). Pentru prevenirea bolilor care pot afecta tubul neural este indicat sa utilizati acid folic. Primul sistem format al fatului care functioneaza este cel cardiovascular.

Saptamana 6 de sarcina

Copilul este acum un embrion. Acesta are aproximativ 3 mm in lungime. Hormonii care previn aparitia menstruatiei accentueaza greata de dimineata sau chiar varsaturile. Incercati sa evitati factorii care le pot declansa, cum ar fi anumite mirosuri sau anumite gusturi. Puteti resimti furnicaturi la nivelul sanilor si areola va deveni mai inchisa la culoare. Posibil sa apara modificarea de dispozitie.

Pana la sfarsitul acestei saptamani fatul va masura aproximativ 4-6 mm. La nivelul inimii se vor forma camerele si aceasta va incepe sa bata intr-un ritm mai regulat. De asemenea, incepe sa se dezvolte laringele si urechea interna raspunzatoare de mentinerea echilibrului. Apar mugurii membrelor superioare si inferioare, precum si organele majore ale bebelusului (rinichii si ficatul). Tubul neural care se conecteaza intre creier si maduva spinarii se va inchide si incep sa se formeze caracteristicile faciale ale bebelusului (narile, retina etc.).

Saptamana 7 de sarcina

Inima bate si s-a dezvoltat placenta si sacul amniotic al embrionului. Placenta este prinsa de peretele uterin si are scopul de a furniza copilului oxigen si substante nutritive provenite din sangele mamei. Uterul se va mari, la fel si cantitatea de urina. Se vor dezvolta mainile si picioarele copilului, desi acestea sunt doar in faza de inceput. Fatul creste rapid si masoara aproximativ 9 mm.

Este prezent si tuberculul genital, dar este dificil de stabilit daca fatul este fata sau baiat. Inima bate cu aproximativ 150 batai pe minut, dublul frecventei batailor inimii dumneavoastra. Trasaturile fetei si sistemul muscular continua sa se formeze. Din aceasta saptamana se va diferentia si grupa de sange proprie bebelusului.

Saptamana 8 de sarcina

Dimensiunea uterului creste si talia viitoarei mame se va mari. Sanii vor creste in dimensiune.

Embrionul are o lungime de aproximativ 1.3 cm, aproximativ cat o boaba de strugure. Maduva spinarii creste rapid si are forma unei cozi. Capul este disproportionat, foarte mare in comparatie cu restul corpului. Oasele incep sa se intareasca si debuteaza procesul de crestere a degetelor copilului. Ficatul acestuia incepe sa elaboreze cantitati mari de celule rosii in sange si va face acest lucru pana cand maduva osoasa va prelua aceasta functie. Incepe sa se formeze cordonul ombilical. Dintii se vor dezvolta subgingival.

Saptamana 9 de sarcina

Din aceasta etapa posibil sa apara indigestia cauzata de progesteron. Acesta relaxeaza supapa dintre esofag si stomac. Astfel, acidul din stomac va ajunge inapoi in esofag, cauzand disconfort.

Copilul este oficial un fetus. Toate organele majore, muschii si nervii acestuia s-au format. Acesta are aproximativ 2 grame. I se formeaza si pleoapele, iar trunchiul i se indreapta si se alungeste. Continua procesul de consolidare a oaselor si cartilajelor si i se va dezvolta si limba. Degetele mainilor si picioarelor sunt vizibile, desi sunt inca scurte si asemanatoare cu niste noduli.

Saptamana 10 de sarcina

Aceasta saptamana este cea care incheie primul trimestru al sarcinii. Apar greata de dimineata, oboseala si chiar poftele alimentare, iar burtica va creste in dimensiuni. Posibil sa apara si o usoara sangerare cauzata de implantarea embrionului in uter.

Copilul cantareste aproximativ patru grame. Ochii sai sunt deschisi, organele genitale externe se vor diferentia, iar acesta are buze, degete si urechi complet formate. Pseudo coada copilului dispare complet. Creierul copilului creste intr-un ritm alert si la fiecare minut se produc in jur de un sfert de milion de neuroni.

Saptamana 11 de sarcina

Daca aveti greturi dimineata, probabil nu doar ca nu v-ati ingrasat, ci ati si slabit. Este absolut normal. Mancati sanatos pe intreg parcursul sarcinii. Este firesc sa castigati, in medie, intre o jumatate de kilogram si un kilogram pe luna in timpul primului trimestru de sarcina.

Aceasta este o perioada de crestere rapida pentru copil, care va ajunge la aproximativ 5 cm lungime si va atinge in jur de sapte grame, pana la sfarsitul saptamanii. Capul sau va fi aproximativ jumatate din lungimea totala a corpului. Copilului i s-au dezvoltat unghiile si incepe sa i se dezvolte irisul.

Saptamana 12 de sarcina

In jurul acestei date se va face dublu test pentru a se evalua riscurile pentru trisomia 18 si trisomia 21. Din aceasta saptamana placenta va produce hormoni. Oboseala si greata ar trebui sa se estompeze si abdomenul sa se rotunjeasca si sa se extinda.

Copilul se dezvolta cu rapiditate. Degetele de la maini si picioare sunt dezvoltate, dar inca sunt lipite prin straturi subtiri de piele. Creierul sau va avea aceeasi structura ca cea de la nastere. Se dezvolta reflexele, tractul digestiv, iar vezica biliara functioneaza destul de bine.

Saptamana 13 de sarcina

Greturile de dimineata si oboseala ar trebui sa fie de domeniul trecutului si ar trebui sa va simtiti energice. Uterul se mareste, iar copilul are deja dimensiunea unui grapefruit, cantareste aproximativ 28 de grame si are in jur de 9 cm in lungime. Pancreasul micutului deja secreta insulina si sistemul intestinal se dezvolta in continuare.

Saptamana 14 de sarcina

Corpul mamei sufera unele modificari notabile. Sanii au crescut in dimensiune si areolele sunt destul de inchise la culoare, pregatindu-se pentru alaptare. O alta schimbare este linia intunecata care apare de la osul pubian pana la buric - Linea Negra. Aceasta este cauzata de hormonii de sarcina si va disparea dupa cateva luni dupa ce copilul se va naste.

Vezica urinara a micutului incepe sa functioneze si acesta incepe sa urineze in lichidul amniotic. Acest lucru nu va perturba calitatile lichidului amniotic care se va regenera de la sine in trei-patru ore. De asemenea, copilul isi exerseaza capacitatile de respiratie in lichidul amniotic, are pleoapele complet dezvoltate, dar lipite peste ochi si poate plange in tacere, intrucat dispune de corzi vocale. Micutul poate incepe chiar sa-si suga degetul. Unghiile de la maini si picioare sunt in crestere.

Saptamana 15 de sarcina

Uterul se poate simti, prin palpare, la cativa cm sub buric. In urmatoarele saptamani se poate face cvadruplu test care are rol de screening pentru evaluarea riscurilor copilului de a avea trisomia 18 si trisomia 21. Posibil ca medicul sa recomande amniocenteza, investigatie in cadrul careia este analizat un esantion mic de lichid amniotic recoltat cu ajutorul unui ac, sub ghidaj ecografic. Amniocenteza este indicata intre saptamanile 15-18 de sarcina. Pentru ca presupune unele riscuri, medicul este cel care va pune in balanta riscurile si beneficiile implicate de amniocenteza in cazul fiecarei femei insarcinate.

Inima copilului se dezvolta continuu si pompeaza intre 18-23 litri de sange pe zi. Micutul cantareste aproximativ 70 de grame si are aproximativ 10 cm de la cap pana la calcaie.

Saptamana 16 de sarcina

Uterul va contine aproximativ o ceasca de lichid amniotic. De aceea, zona pelvina va fi ferma. Prin venele mamei vor curge cantitati suplimentare de sange, pentru a acoperi si necesitatile copilului. Placenta si sanii cresc in dimensiune. Senzatia de tremurare din uter coincide cu miscarile copilului. Unghiile de la maini si picioare s-au format complet. Vezica urinara a copilului se goleste la fiecare ora.

Saptamana 17 de sarcina

Cresterea volumului de transpiratie si a scurgerilor vaginale sunt normale. Aceste simptome sunt rezultatul volumului crescut de sange. Ca urmare a acestui fapt, organismul va produce cantitati mai mari de lichide.

Copilul a inceput deja sa raspunda la zgomote puternice. Au inceput sa i se dezvolte depozitele de grasime de sub piele care vor ajuta la reglementarea temperaturii corpului odata ce se va naste. In aceasta saptamana micutul are 140 de grame.

Sapamana 18 de sarcina

Probabil ca tiparul dumneavoastra de somn este deja perturbat din cauza modificarilor rapide ale corpului. Multe femei insarcinate sufera de un anumit grad de insomnie in timpul sarcinii. Posibil sa apara durerile de spate.

Oasele bebelusului se intaresc si sistemul digestiv incepe sa produca si sa acumuleze meconiul. Lungimea copilului este de 20 cm si greutatea sa, in jur de 180 de grame.

Saptamana 19 de sarcina

Textura pielii dumneavoastra se poate schimba in acest moment. Anumite parti ale pielii pot deveni uscate, iar altele foarte catifelate. Posibil sa apara pete pe pielea de pe obraji sau frunte. Nu va alarmati, petele vor disparea dupa ce veti naste. Ar fi indicat sa utilizati o lotiune pentru prevenirea vergeturilor care ar putea sa se formeze pe burta.

Copilul continua sa creasca si va deveni cu adevarat unic, intrucat stratul exterior al pielii se dezvolta pentru a forma amprentele digitale. In cazul in care copilul este fata, in aceasta etapa i se vor forma ovulele in ovare. Apar si mugurii dintilor permanenti.

Saptamana 20 de sarcina

Uterul care se dezvolta rapid apasa asupra buricului care devine proeminent. Orgenele dumneavoastra interne se vor deplasa, impinse fiind de uter. Respiratia devine greoaie.

Pe toata suprafata corpului copilului, se dezvolta o substanta numita vernix care il protejeaza in perioada lunga de expunere la lichidul amniotic. Micutul isi formeaza obiceiurile de somn. In aceasta saptamana cantareste 280 de grame si are 25 cm in lungime, de la cap la calcaie.

Saptamana 21 de sarcina

In acest stadiu al sarcinii aveti picioarele umflate, in special gleznele - situatie numita edem. Edemul apare ca rezultat al excesului de sange si a lichidului suplimentar care circula in corpul dumneavoastra in timpul sarcinii. Probabil sa apara si crampele la nivelul picioarelor.

Din aceasta saptamana veti sti cu siguranta care este sexul copilului. La aproximativ 360 de grame, copilul isi practica aptitudinile motorii mai des: mediul in care se afla este unul minunat pentru a-si misca mainile si picioarele.

Saptamana 22 de sarcina

Probabil deja ati luat cateva kilograme in plus. Incercati sa atenuati efectul surplusului de kilograme asupra coloanei vertebrale prin purtarea cu pantofi fara toc.

Bebelusului i se dezvolta sprancenele si papilele gustative. Daca este baiat, testiculele incep sa coboare din abdomen, iar daca este fata ovarele si uterul vor fi complet formate.

Saptamana 23 de sarcina

Burtica dumneavoastra este deja vizibila. Secretiile vaginale din perioada sarcinii trebuie sa fie clare, cu un miros usor. In cazul in care apar modificari de aspect sau miros, consultati medicul, intrucat acesta ar putea fi semnul unei infectii.

Copilul are aproximativ 30 cm din cap pana la calcaie si cantareste aproape jumatate de kilogram. Corpul sau este din ce in ce mai bine proportionat si incepe sa se asemene cu cel al unui nou nascut, dar pielea sa este inca ridata. Pe corp, bebelusului ii creste parul numit lanugo.

Saptamana 24 de sarcina

Uterul se afla la aproximativ 6 cm deasupra buricului. Este recomandat ca in aceasta saptamana sa se faca investigatii pentru depistarea diabetului gestational.

La copil incepe productia de celule albe din sange, cele necesare pentru combaterea bolilor si infectiilor. Mama va putea simti cum bebelusul sughita. Plamanii micutului incep sa produca surfactant, substanta utila pentru prevenirea lipirii tesutului plamanilor. In aceasta perioada, creierul si sistemul sau nervos se dezvolta mult mai rapid.

Saptamana 25 de sarcina

Abdomenul creste tot mai mult si va puteti confrunta si cu hemoroizi, constipatie, indigestie si chiar arsuri stomacale. Toate acestea pot fi ameliorate prin respectarea sfaturilor medicului.

Structurile coloanei vertebrale ale bebelusului incep sa se formeze. Acestea includ 33 de inele, 150 de articulatii si aproximativ 1000 de ligamente. Se dezvolta vasele de sange din plamani. Copilul are un control destul de bun asupra mainilor si degetelor, incat poate strange pumnul.

Saptamana 26 de sarcina

Se resimt tot mai mult miscarile copilului, iar cele constante ar trebui sa fie linistitoare. De acum inainte probabil ca va veti ingrasa cu aproximativ un kilogram pe saptamana. Puteti resimti o oarecare durere in zona coastelor, intrucat copilul impinge in partea de sus a uterului. Sunt prezente in continuare arsurile stomacale si indigestia. Veti manifesta un disconfort in partile laterale ale abdomenului, ca urmare a intinderii musculaturii uterine.

Pleoapele bebelusului se vor deschide, iar acesta poate vedea lumina care patrunde prin uter. In timpul zilei, acesta ar putea deveni surprinzator de activ. Pentru ca auzul copilului este pe deplin dezvoltat, veti putea constata ca acesta reactioneaza la anumite sunete.

Saptamana 27 de sarcina

Uterul dumneavoastra se extinde si este posibil sa apara vergeturile. Mobilitatea soldurilor se modifica pe masura ce sarcina avanseaza.

In acest stadiu al sarcinii, caracteristicile faciale ale bebelusului vor fi aproape complet conturate. Creierul copilului este in dezvoltare rapida si continua, iar pielea sa devine mai groasa si carnoasa, dar ramane totusi incretita (din cauza perioadei prelungite in care copilul sta in lichidul amniotic).

Saptamana 28 de sarcina

Uterul se ridica destul de mult deasupra buricului. Odata cu cresterea copilului este posibil sa aveti tot mai multe crampe musculare si sa vi se umfle usor gleznele si picioarele, sa aveti tulburari de respiratie si somn, disconfort la nivelul abdomenului inferior si chiar contractii Braxton Hicks (acestea sunt practic contractii false care includ intarirea si relaxarea uterului ca o repetitie pentru travaliu).

Veti urina din ce in ce mai frecvent, intrucat uterul continua sa preseze vezica urinara, iar dorinta de a merge la toaleta poate fi destul de stringenta.

Cresc genele si sprancenele bebelusului si sub piele se acumuleaza din ce in ce mai multa grasime corporala. Tonusul sau muscular se va imbunatati. Din cap pana in talpi bebelusul poate atinge aproximativ 30-40 cm lungime.

Saptamana 29 de sarcina

V-ati ingrasat cu aproximativ 8-10 kilograme. Chiar daca bebelusul creste in continuare, trebuie sa cunoasteti simptomele travaliului prematur: crampe sau dureri in zona inferioara a spatelui, prezenta pe lenjeria intima a lichidului amniotic, scurgeri apoase de culoare roz sau maronie, eliminarea vaginala a unui dop gros format din mucus gelations.

In aceasta perioada ochii bebelusului au, in cele mai multe dintre cazuri, culoarea albastra si pot distinge lumina artificiala de cea puternica. Pentru ca tot creste, micutului ii va fi tot mai dificil sa sa miste si sa se intinda in uter.

Saptamana 30 de sarcina

Uterul s-a ridicat cu aproximativ 10 cm deasupra buricului si copilul va presa coastele dumneavoastra, marind senzatia de disconfort de la nivelul pelvisului si abdomenului.

Copilul va avea cu putin peste 40 de cm din crestet pana in talpi si poate cantari in jur de 1.4 kg.

Parul de pe cap se indeseste. Capul si corpul sunt proportionate intocmai ca ale unui nou-nascut. Mainile sunt pe deplin formate si unghiile sunt in crestere.

Saptamana 31 de sarcina

Uterul ocupa o mare parte din abdomen. Va este din ce in ce mai dificil sa dormiti si sa va miscati. Momentul nasterii nu este foarte departe.

Sub pielea copilului s-au acumulat suficiente depozite de grasime pentru ca temperatura corpului sa se poata regla. Daca bebelusul este baiat, testiculele sale vor incepe sa coboare la nivelul corpului.

Saptamana 32 de sarcina

Corpul dumneavoastra produce un hormon numit relaxina, ce determina organismul sa se pregateasca pentru nastere, prin relaxarea ligamentelor pelvine. Acest lucru este necesar pentru ca bebelusul sa fie capabil sa traverseze canalul nasterii, fara sa intalneasca obstacole inutile. Relaxina este raspunzatoare de relaxarea ligamentelor si de mersul dumneavoastra leganat.

Saptamana 33 de sarcina

Edemele devin frecvente, ca si umflarea brusca a fetei. Daca apar durerile abdominale, greata si varsaturile alaturi de edeme, consultati medicul. Acestea sunt manifestari specifice preeclampsiei, o complicatie grava a sarcinii. In cazul in care medicul suspecteaza prezenta acestei afectiuni, va masura tensiunea arteriala si va dori sa stie care este valoarea proteinelor din urina.

Dieta dumneavoastra trebuie sa contina mai ales proteine importante pentru cresterea si dezvoltarea celulelor copilului in acest stadiu.

Copilul va sta in uter cu genunchii indoiti, barbia odihnindu-se in piept, iar bratele si picioarele incrucisate.

Saptamana 34 de sarcina

Uterul dumneavoastra se intareste, ca urmare a contractiilor Braxton Hicks. Pelvisul s-a extins si pot sa apara dureri lombare. Uterul impinge coastele, iar ombilicul este proeminent pe abdomenul intins.

Copilul dumneavoastra cantareste in jur de 2200 de grame si are aproximativ 33 de cm lungime. Desi nu este complet format, ficatul acestuia este capabil sa proceseze o anumita cantitate de toxine. Copilul va avea ochii deschisi, iar unghiile sale au crescut deja.

Saptamana 35 de sarcina

In aceasta saptamana medicul va va testa pentru streptococul de grup B. Vizitele la medic vor fi din ce in ce mai dese. Este momentul in care ar trebui sa va faceti bagajul pentru maternitate. Este indicat sa faceti exercitiile Kegel (daca nu le-ati facut pana acum).

Plamanii si rinichii bebelusului sunt complet dezvoltati. Micutul va avea tot mai putin loc in uter, iar miscarile sale se vor simti mai infundat ca pana acum.

Saptamana 36 de sarcina

Alternati momentele de oboseala cu cele in care sunteti plina de energie. Respirati cu greutate, intrucat uterul apasa pe capul pieptului. Va deplasati cu dificultate si resimtiti efectul neplacut al kilogramelor acumulate brusc. Posibil sa experimentati dureri la nivelul soldurilor, ca urmare a actiunii relaxinei si modificarilor de greutate.

Sistemul gastrointestinal al copilului este matur si pregatit pentru procesul digestiei. Micutul a varsat parul pufos si substanta ceroasa care i-au protejat pielea in ultimele cateva luni. Cantitatea de lichid amniotic incepe sa scada. Copilul se poate deja angaja in prezentatie pelvina, pozitia specifica nasterii.

Saptamana 37 de sarcina

Uterul isi pastreaza aproximativ aceeasi dimensiune pe care a avut-o in ultimele saptamani. Contractiile uterine se indesesc. Frecventa cu care urinati va creste. Daca bebelusul a coborat in pelvis, puteti respira mult mai usor. Va miscati destul de greu. Orice nastere care are loc incepand cu sfarsitul acestei saptamani va fi considerata nastere normala, la termen. In cazul in care colul a inceput sa se deschida, medicul va verifica dilatatia acestuia.

Bebelusul va cantari in jur de 3 kg si va masura 50 cm lungime.

Saptamana 38 de sarcina

Creste presiunea pe care uterul o exercita asupra partii inferioare a abodomenului si se intetesc contractiile. La nivelul sanilor se formeaza colostrul, bogat in nutrienti. Corpul dumneavoastra este pregatit pentru a hrani copilul. Laptele matern ii furnizeaza copilului proteinele si anticorpii necesari pentru a-i acoperi toate nevoile.

Intestinele bebelusului au acumulat cantitati mari de meconiu. Circumferinta capului si cea a abdomenului sunt aproape identice.

Saptamana 39 de sarcina

Va simtiti inconfortabil. Uterul dumneavoastra a umplut pelvisul si cea mai mare parte din abdomen, impingand organele interne. Centrul de greutate s-a mutat, astfel incat va puteti simti mai greoaie ca de obicei.

Creierul copilului este organul care se va maturiza complet abia ultimul. Micutul continua sa acumuleze grasime, cea care ii va fi de folos pentru a-si regla temperatura corpului dupa ce se va naste.

Saptamana 40 de sarcina

Daca nu ati nascut deja, cu siguranta veti naste in aceasta saptamana. In cazul in care copilul nu s-a nascut in mod natural, medicul va incerca sa provoace nasterea. Doar 5% dintre copii se vor naste exact la data prezisa initial. In aceasta saptamana va fi dificil pentru dumneavoastra sa puteti sa va odihniti.

Baietii au tendinta de a cantari putin mai mult decat fetele. Chiar daca lanugo va cadea din anumite parti ale corpului, poate fi prezent la nastere pe umerii copilului, pe urechile acestuia si chiar in anumite cute formate ale pielii. Copilul apasa pe colul partial deschis si este pregatit pentru nastere. Puteti naste natural sau prin cezariana. Nu va dura prea mult pana cand va veti bucura de bebelusul dumneavoastra.


Citeste si despre:

Avortul spontan - pierderea spontana a sarcinii Avortul provocat - pierderea provocata a sarcinii Exercitiile fizice dupa sarcina - cand se pot incepe Emotiile din timpul sarcinii Limfomul Hodgkin in timpul sarcinii Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Activitatea fizica in timpul sarcinii Metilmercurul si sarcina Sarcina: ce alimente trebuie evitate Masuri pregatitoare sarcinii Importanta nutritionistului in perioada de sarcina