Neuron

Reprezinta celula nervoasa. sistemul nervos este format din neuroni, din celule neurogliale si din celulele lui Schwann. Neuronii au functii nervoase, in timp ce celelalte doua tipuri de celule au rol de protectie si de nutritie.

Structura -
Un neuron este constituit dintr-un corp celular, in care se gaseste un nucleu si din prelungiri, axonii pe de o parte, dendriticele de cealalta parte.

Functionare - Celulele excitabile ca neuronii se deosebesc de altele prin capacitatea de a crea un fenomen electric, potentialul de actiune sau influxul nervos. In cateva miimi de secunda si pe o infima lungime de membrana, un aflux de sodiu (ion pozitiv) intra in celula, ceea ce depolarizeaza membrana. Acest potential de actiune se propaga spontan apoi in toata lungimea membranei. El permite transmisia unui mesaj, a unei informatii senzitive sau a unui ordin motor. Mesajele sosesc la un neuron dat prin dendritele sale. Acestea aduc mesajele la corpul celular (conductie centripeta). Corpul celular analizeaza mesajele producandu-le din nou si le trimite in lungul axonului (conductie centrifuga). Un neuron este astfel legat de alti neuroni sau de celulele musculare. Punctul de jonctiune intre axonul unui neuron si dendritele altui neuron se numeste sinapsa. La acest nivel, transmisia mesajului unui neuron spre altul face sa intervina diverse substante denumite neurotransmitatori.

Citeste si despre:

Neuronul Morton – diagnostic si tratament Incontinenta urinara in boala Parkinson Tulburarile neurodegenerative Scleroza laterala amiotrofica - Boala Charcot sau boala Lou Gehrig Indicatiile levodopei in tratamentul bolii Parkinson Discromatopsia (lipsa de perceptie a culorilor) Alimentatia ce ajuta creierul pentru o buna concentare si memorare Pierderea memoriei - cand ar trebui sa ne ingrijoram? Sfaturi pentru a creste nivelurile de dopamina Informatii esentiale despre boala Parkinson