Arsurile stomacale sunt simptomul principal al refluxului de acid si al bolilor de reflux gastroesofagian. Totusi nu orice perosana care sufera de arsuri stomacale are reflux de acid.
Arsurile stomacale pot fi cauzate si de alte lucruri cum ar fi tulburarile de motilitate intestinala. Problemele cardiace pot imita arsurile la stomac si nu ar trebui sa fie confundate cu acestea.
Durerile toracice inexplicabile ar trebui sa fie evaluate printr-un test de efort sau EKG, inainte sa fie analizate problemele gastrointestinale.
In cazul multora dintre oameni exista multi factori declansatori ai arsurilor la stomac dar in cazul majoritatii manifestarile sunt asemanatoare:
- senzatia de arsura in piept, chiar in spatele sternului care apare dupa masa si care dureaza de la cateva minute la cateva ore
- durere toracica mai ales atunci cand o persoana se apleaca, cand sta jos sau mananca
- arsuri la nivelul gatului sau reflux de lichid cald, acru, acid sau sarat in partea din spate a gatului
- dificultati la inghitire
- sentimentul ca mancarea se lipeste in mijlocul pieptului sau gatului.
Arsurile stomacale pot determina tuse cronica, dureri in gat sau raguseala cronica. Raportarea acestor simptome este de obicei suficienta pentru ca medicul sa stabileasca diagnosticul de arsuri stomacale.
Oricum doctorul ar putea solicita realizarea de teste speciale pentru a determina gravitatea problemei sau ar putea considera necesar sa monitorizeze evolutia pacientului in urma tratamentului recomandat.
Uneori pot fi necesare diverse teste daca apar simptome neobisnuite cum ar fi pierderea in greutate sau complicatii prezente in urma bolilor de reflux gastroesofagian.
Durerea toracica este una din cele mai frecvente motive care determina o persoana sa mearga la camera de urgenta. Chiar daca intr-adevar, multe dintre aceste persoane sufera de un atac de cord, unele se pot confrunta cu arsuri stomacale severe.
Adesea este destul de dificil de distins cauza simptomelor si uneori sunt necesare teste medicale complexe pentru a se face diferenta dintre un atac de cord si durerile stomacale. In plus, cele doua probleme apar la categorii similare de persoane (de exemplu, persoane de varsta inaintata sau supraponderale).
Semnele tipice de arsuri stomacale includ
- senzatia ascutita, de arsura localizata sub stern sau sub coaste
- durere generala care nu radiaza in zona umerilor, gatului sau bratelor
- durere care apare in special dupa mese atunci cand o persoana sta intinsa, cand face exercitii fizice ori cand sufera de anxietate
Simptomele de obicei sunt ameliorate rapid cu ajutorul antiacidelor. Rareori apare o transpiratie rece.
Semnele tipice de angina pectorala (durere severa in zona pieptului) sau de atac de cord inlcud
- sentimentul de plenitudine, senzatia de constrictie, presiune sau durere surda localizata in centrul pieptului
- sentimentul prezentei unei centuri prea stranse in jurul pieptului
- durere brusca in piept sau presiune care se agraveaza
- ameteala
- durere care se poate raspandi la umeri, gat, brate sau maxilar
- scurtarea respiratiei
- sudoare rece
Durerea se va calma imediat dupa administrarea de nitroglicerina. Daca aveti orice tip de durere care dureaza mai mult de cateva minute sau manifestati care fac parte din semnele de avertizare ale unui atac de cord, adresati-va imediat medicului.
Daca nu sunteti siguri ca simptomele dvs. sunt arsuri stomacale sau atac de cord, consultati imediat medicul.
Ameliorarea arsurilor stomacale poate fi facuta prin schimbari simple in stilul de viata si dieta. Iata cateva sugestii in acest scop.
- Nu mergeti la culcare cu stomacul plin. Mancati cu cel putin 2-3 ore inainte de culcare - acest lucru va permite digerarea alimentelor si golirea stomacului, iar nivelul de acid va fi scazut pana cand va veti intinde.
- Mancati incet. Faceti-va timp sa mancati nu va grabiti. Incercati sa puneti furculita jos intre muscaturi.
- Purtati haine largi
- Evitati factorii declansatori ai arsurilor stomacale. Stati departe de alimente si bauturi care declanseaza simptomele de arsuri la stomac (ceapa, menta, ciocolata, bauturi care contin cofeina, citrice, rosii sau alimente bogate in grasimi). O modalitate buna de a afla care sunt alimentele care determina simptomele de arsuri la stomac este sa tineti un jurnal alimentar.
- Slabiti cateva kilograme daca sunteti supraponderali
- Evitati fumatul. Nicotina, unul dintre ingredientele principale active din compozitia tigarilor, poate slabi sfincterul esofagian inferior, muschi care controleaza deschiderea dintre esofag si stomac, ce permite continutului de acid din stomac sa patrunda in esofag.
- Evitati alcoolul. Daca scopul dvs. este sa va relaxati dupa o zi stresanta, incercati sa faceti exercitii fizice, meditatie, stretching sau respiratie profunda in loc sa consumati alcool.
- Pastrati un jurnal in care sa notati momentele in care ati manifestat arsurile stomacale precum si activitatile specifice care par sa declanseze aceste incidente.
Cei mai multi dintre medici recomanda antiacidele pentru arsurile de stomac ocazionale. Uneori vor fi prescrise medicamente mai puternice sau pe termen lung. Ocazional, este indicata si interventia chirurgicala pentru a preveni refluxul si arsurile stomacale.
Obiectivul principal este sa se identifice cauza arsurilor stomacale pentru ca acestea sa fie evitate pe viitor. Antiacidele eliberate fara prescriptie medicala sunt de obicei prescrise pentru a neutraliza acidul din stomac. Daca acestea nu calmeaza simptomele, medicul poate recomanda medicamente pentru tratarea arsurilor la stomac.
In cazul in care manifestarile persista, medicul poate apela la medicamente care au rolul de a reduce productia de acid a stomacului sau il ajuta sa se goleasca mai repede.
Atunci cand tratamentul medicamentos nu functioneaza, poate fi necesara interventia chirurgicala pentru a se repara sfincterul esofagian inferior. Aceasta operatie se poate face cu ajutorul laparoscopului si necesita doar o spitalizare de scurta durata.
La unele persoane alimentele grase, cele care contin usturoi, ceapa si condimente, pot declansa pirozis sau arsuri stomacale.
Salata cu macaroane
Aceasta salata contine o cantitate mare de fibre, este usor condimentata si contine putine grasimi.
Ingrediente:
- 3 oua fierte tari, ideal ar fi sa fie imbogatite cu omega-3
- 2 cesti cu taitei uscati sau macaroane din grau integral
- 2 linguri cu patrunjel proaspat, fin tocat
- 1/4 lingurita de sare
- piper in functie de gust si doar daca este tolerat
- 3 linguri de maioneza cu un continut scazut de grasimi
- 1/3 cana de iaurt degresat simplu, grecesc
Optional:
- 3 cepe verzi tocate marunt (atat partea alba cat si cea verde)
- 1/4 ceasca de telina fin tocata
- 1/4 ceasca de muraturi.
Mod de preparare:
1. Se fierb ouale, apoi se fierb macaroanele sau taiteii. Se scurg bine taiteii care vor fi clatiti in apa rece si se vor lasa sa se raceasca.
2. Se vor pune in castron taiteii, impreuna cu patrunjelul, sare si piper dupa gust si orice alte modificari optionale care ar putea fi tolerate.
3. Intr-un castron mic se amesteca maioneza cu iaurtul grecesc, apoi se amesteca cu macaroanele sau taiteii intr-un castron mai mare.
4. Decojiti ouale si indepartati jumatate din galbenusuri. Taiati ouale ramase si amestecati-le cu macaroanele.
Portii: 8 portii
Valori nutritive per portie: 129 calorii, 6 g proteine, 22 g carbohidrati, 2.4 g grasimi, 0.5 g grasimi saturate, 0.9 g grasimi mononesaturate, 1 g grasimi polinesaturate, 41 mg colesterol, 2.2 g fibre, 142 mg de sodiu.
Calorii din grasimi: 17%
Acizi grasi omega-3: 0.1 g
Acizi grasi omega-6: 0.8 g.
Fasii de pui crocante la cuptor
Iata cum puteti gati acasa fasii crocante de pui la cuptor.
Ingrediente:
- 500 g piept de pui proaspat
- 1 ceasca cu lapte batut degresat sau zer
- 1 lingura de ulei de canola (pentru ungerea partii interioare a foii de copt)
- 3/4 cana de faina
- 1/2 lingurita de piper proaspat (daca este tolerat)
- 1/2 lingurita de sare
- 1/4 ardei iute (daca este tolerat)
- 1 cana de pesmet.
Mod de preparare:
1. Spalati pieptul de pui si uscati-l bine cu prosoape de hartie. Puneti bucatile de pui taiate fasii in lapte batut si introduceti bolul in frigider cel putin 30 de minute.
2. Incalziti cuptorul la 400 de grade. Ungeti vasul cu ulei de canola.
3. Adaugati faina, piperul, sarea si ardeiul iute intr-un bol si amestecati-le.
4. Puneti o bucata de pui in amestecul cu faina, inmuiati-o apoi in laptele batut, in pesmet si apoi in vasul de copt. Ungeti partea de sus a puiului cu ulei de rapita.
5. Coaceti puiul in centrul cuptorului aproximativ 25 de minute sau pana cand puiul este rumenit la exterior si fiert in interior. Se va scoate de la cuptor si se va servi cu sosuri sau condiemente tolerate. In general, persoanele care au tendinta de a avea arsuri stomacale s-ar putea sa considere neplacute amestecurile care contin rosii sau ardei iute, tabasco, seminte de mustar, pudra de curry si usturoi proaspat.
Portii: aproximativ 8 fasii de pui
Valori nutritive per fasie de pui: 124 calorii, 14.5 g proteine, 7.5 g carbohidrati. 3.5 g grasimi, 0.7 g grasimi saturate, 1.7 g grasimi mononesaturate, 1 g grasimi polinesaturate, 36 mg colesterol, 0.2 g fibre, 116 g sodiu.
Calorii din grasimi: 25%
Acizi grasi omega-3: 0.2 g
Acizi grasi omega-6: 0.6 g.
Spanac cu ahghinare
- Sos Alfredo - Acest sos delicios contine putine grasimi si in compozitia sa pot fi adaugate diverse mirodenii dintre cele pe care le tolerati.
Ingrediente:
- 1 lingura de ulei extravirgin de masline
- 2 cani cu lapte degresat
- 4 linguri de faina
- 1/8 lingurita nucsoara
- 1/8 lingurita piper alb
- 1/3 ceasca parmezan ras
- 1 lingura de usturoi tocat (daca este tolerat)
- 1/4 ceasca de ceapa verde (daca este tolerata)
- 300 g de spanac tocat congelat - care se va decongela si i se va inlatura excesul de apa
- 2 cesti de anghinare
- 1 ceasca de mozzarella degresata, taiata marunt.
Mod de preparare:
1. Se va preincalzi cuptorul la 350 grade. Se va lua un vas de 20/20 care va fi uns cu ulei de rapita.
2. Preparati sosul Alfredo amestecand uleiul de masline, o cana cu 1/3 lapte, 4 linguri de faina, nucsoara si piper. Compozitia se va amesteca incet cu restul de lapte. Fierbeti amestecul la foc mediu cateva minute, apoi micsorati focul si lasati-l sa fiarba incet, amestecand continuu pana cand se va ingrosa sosul (aproximativ 2 minute). Se va adauga si 1/3 din ceasca cu parmezan.
3. Intr-un castron mare adaugati usturoiul, ceapa verde, spanacul, anghinarele, sosul Alfredo si mozzarelaa si amestecati cu o lingura.
4. Puneti amestecul in vasul de copt si lasati-l la cuptor aproximativ 30 de minute. Se va servi cald cu bucati mici de paine integrala, chips-uri de tortila sau lipie.
Portii: 12 portii
Valoare nutritionala per portie: 98 calorii, 7 g proteine, 9 g carbohidrati, 4 g grasimi, 2 g grasimi polinesaturate, 9 g colesterol, 3 g fibre, 130 g sodiu.
Calorii din grasimi: 37%
Acizi grasi omega-3: 0.1 g
Acizi grasi omega-6: 0.2 g
Desert negresa blonda fara ciocolata
Deserturile consistente si mai ales cele cu ciocolata sau menta pot declansa arsuri stomacale la unele persoane.
Ingrediente:
- 1/2 cana faina integrala de grau
- 1/2 cana faina alba
- 1/2 lingurita praf de copt
- 1/8 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1/2 lingurita de sare
- 1/3 ceasca margarina degresata
- 3/4 cana de zahar brun
- 1 ou mare, imbunatatit cu omega-3
- 1 lingura cu extract de vanilie.
Optional: - 1/2 cana de afine uscate si/sau 1/2 cana nuci pecan si/sau 1/2 ceasca din orice alt ingredient preferat si tolerat din reteta originala de negresa.
Mod de preparare:
1. Preincalziti cuptorul la 350 grade.
2. Adaugati faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea intr-un castron mare si amstecati bine. Lasati-l deoparte.
3. Topiti margarina intr-o cratita mica, la foc mediu. Se adauga zaharul brun si se va amesteca timp de aproximativ un minut. Se va opri caldura si se va lasa sa se raceasca timp de cateva minute.
4. Adaugati amestecul cu zahar brun intr-un castron mare. Se va adauga oul si esenta de vanilie si se vor mixa bine. Se va turna incet si amestecul cu faina, amestecant incontinuu (si restul ingredientelor optionale).
5. Se pune compozitia intr-o tava unsa si se va lasa la cuptor 20-25 minute sau pana cand negresa va fi coapta. Se va lasa sa se raceasca aproximativ 10 minute si apoi se va taia in 16 patrate.
Portii: 16 portii
Valori nutritive per portie: 98 calorii, 1 g proteine, 16 g carbohidrati, 3.5 g grasimi, 1 g grasimi saturate, 1.2 grasimi mononesaturate, 1 g grasimi polinesaturate, 13 mg colesterol, 1 g fibre, 136 mg sodiu.
Calorii din grasimi: 32%
Acizi grasi omega-3: 0.1 g
Acizi grasi omega-6: 0.8 g.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.