Afectiuni ale sistemului muscular

Actualizat: 29 Martie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Antonius Adriana
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Generalitati


Sistemul muscular are trei functii principale: permite realizarea miscarilor, genereaza caldura si asigura stabilitatea posturala a corpului. Atunci cand sistemul muscular este afectat, efectele pot fi devastatoare pentru intreg organismul nu doar pentru muschi.

Bolile sistemului muscular sunt adesea foarte dureroase si principalul rezultat este deficienta fizica, cum ar fi incapacitatea de a merge. Conditiile care au impact asupra sistemului muscular includ distrofia musculara, miastenia gravis, ALS si paralizia cerebrala.

Sistemul muscular

In plus fata de muschi, sistemul muscular este format din tesut conjunctiv si nervos. Rolul cel mai important al sistemului muscular este de a permite realizarea miscarilor, actiune pe care o face datorita impulsurilor electrice primite de la creier.

Aceste miscari sunt variate, de la mers la clipitul ochilor. Muschii alcatuiesc 40% din greutatea totala a corpului, si datorita masei lor, acestia sunt principala sursa a organismului de generare a energiei termice. Conexiunile sistemului muscular sunt atat de complexe incat un muschi afectat ar putea provoca repercusiuni asupra intregului sistem.

Sindromul de compartiment

Specialistii ortopezi considera ca sindromul de compartiment apare atunci cand presiunea din interiorul muschilor creste in mod excesiv. Exista doua tipuri de sindrom de compartiment: acut si cronic.

Sindromul de compartiment acut este o urgenta care poate duce la daune musculare ireversibile, in timp ce sindromul de compartiment cronic nu este o urgenta si apare dupa realizarea de exercitii fizice.

Manifestarile sindromului de compartiment acut includ incordarea muschilor, dureri musculare intense, amorteala sau furnicaturi si paralizie. Simptomele sindromului de compartiment cronic presupun amorteli, dificultatea bolnavului de a-si misca picioarele si bombarea muschilor.

Specialistii considera ca tratamentul sindromului de compartiment include fasciotomia, pe parcursul careia chirurgul face o incizie de-a lungul muschilor pentru a elibera presiunea acestora. Alte mijloace de a gestiona sindromul de compartiment sunt kinetoterapia, medicamentele antiinflamatorii si exercitiile cu impact redus.

Atonie versus atrofie

Atonia si atrofia sunt doua tipuri de conditii generale care se pot dezvolta ca urmare a afectarii sistemului muscular.

Atonia se refera la faptul ca muschii nu-si mai mentin elasticitatea normala si devin moi, iar atrofia implica starea in care fiecare fibra musculara scade in dimensiune. Atrofia apare atunci cand muschii nu sunt folositi sau cand impulsurile nervoase devin ineficiente.

Miastenia gravis

Denumirea de miastenia gravis deriva din limba greaca si latina si inseamna slabiciune musculara. Manifestarile includ caderea pleoapelor, dificultati in a manca, vedere incetosata, oboseala musculara si probleme de respiratie.

SLA

Scleroza laterala amiotrofica este o afectiune neurodegenerativa care ataca neuronii motori. Intrucat neuronii motorii devin ineficienti, va exista o depreciere a controlului functiei motorii. Simptomele includ slabiciune la nivelul bratelor si picioarelor, dificultati la inghtire, respiratie si vorbire. In etapele ulterioare ale conditiei apare atrofia membrelor.

Paralizie cerebrala

Paralizia cerebrala este o tulburare care afecteaza functia motorie a unei persoane, postura si echilibrul. O persoana care sufera de paralizie cerebrala intampina dificultati in indeplinirea atributiilor de ordin fizic, dar simptomele variaza in functie de fiecare caz in parte.


Citeste si despre:

Afectiuni ale sistemului digestiv Afectiuni ale sistemului articular in sezonul rece Tulburari ale sistemului reproducator la barbat: afectiuni testiculare Elementele esentiale ale sistemului osos si articular Principalele afectiuni ale vascularizatiei periferice Boli ale plamanilor si respiratorii Afectiunile hapto-biliare pot fi prevenite prin cateva masuri Avantajele Retelei de Policlinici din orasul medical pentru abonati Perioada adolescentei: cum ai grija de copilul tau in aceasta etapa din viata lui? Cauze ale contractiilor musculare ritmice sau aritmice Afectiuni neurologice la copii – simptome, cauze si tratament Ce afectiuni medicale pot beneficia de kinetoterapie? Tipuri majore de distrofie musculara 5 afectiuni care ne tulbura somnul Deviatiile patologice ale coloanei vertebrale Principalele functii ale sistemului muscular