Cum sa tratati hemoroizii

Actualizat: 01 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Laura Ghita
Consultant medical:

Dr. Laura Ghita
Medic specialist Chirurgie Generala

Fortius Medical

Generalitati


Hemoroizii sunt vene dilatate localizate in partea inferioara a rectului si a anusului. Acestia se inflameaza din cauza presiunii crescute in interiorul acestora, ca urmare a efortului de eliminare a scaunului dar si din cauza presiunii exercitate de uterul marit din timpul sarcinii.

Hemoroizii interni sunt localizati in interiorul mucoasei rectului si nu pot fi simtiti. Acestia sunt, de obicei, nedurerosi si isi fac simtita prezenta prin sangerari in timpul miscarilor intestinale. Hemoroizii interni se pot deplasa si pot iesi prin anus.

Hemoroizii externi se afla sub pielea care inconjoara anusul. Acestia pot fi simtiti atunci cand se umfla si pot provoca mancarimi, sangerare sau durere in timpul miscarilor intestinale. Un hemoroid extern trombozat apare atunci cand se formeaza cheaguri de sange in vene, fapt ce poate provoca dureri semnificative.

Cauzele hemoroizilor

Hemoroizii sunt asociati cu constipatia si efortul sau incordarea in timpul eliminarii scaunului. Hemoroizii pot sa mai apara si ca urmare a presiunii uterului, in timpul sarcinii. Aceste conditii conduc la cresterea presiunii in venele hemoroidale si determina umflarea acestora.

Alte afectiuni, cum ar fi bolile hepatice cronice pot provoca cresterea presiunii venoase si pot fi cauza formarii hemoroizilor. Hemoroizii sunt o problema frecvent intalnita si se estimeaza ca 50% dintre persoaneel cu varsta peste 50 de ani prezinta sau au prezentat la un anumit moment in decursul vietii, probleme ano-rectale (hemoroidale).

Simptomele hemoroizilor

Cel mai comun simptom si semn al prezentei hemoroizilor este sangerarea nedureroasa. Pe hartia igienica, in urma scaunului s-ar putea observa sange de culoare rosu aprins. Sangerarea este de obicei redusa cantitativ.

Acest tip de sangerare nu este normala si ar trebui sa implice vizita la medic. Desi hemoroizii sunt cea mai frecvent intalnita cauza a sangerarii in urma eliminarii materiilor fecale, exista si alte motive, inclusiv boli inflamatorii intestinale, infectii si tumori.

Prolapsul hemoroizilor interni

Prolapsul hemoroizilor interni poate sa apara atunci cand acestia se umfla si se inflameaza, deplasandu-se din locul lor, din rect, prin anus. In cazul prolapsului unui hemoroid intern, acesta:
- poate fi simtit ca un nodul in afara anusului
- poate fi impins usor inapoi in anus, dar acest lucru nu va rezolva problema prolapsului si nici nu este o modalitate de tratament a hemoroizilor
- se poate mari si chiar umfla mai mult daca nu este impins inapoi
- ar putea fi blocat, situatie care necesita atentie medicala. Hemoroizii pot determina prurit sau mancarime in jurul anusului si dorinta constanta de a avea scaun.

Hemoroizii externi trombozati

Hemoroizii externi trombozati sunt o conditie foarte dureroasa. Aceasta se produce atunci cand un cheag de sange se dezvolta in interiorul hemoroizilor, cauzand inflamatia acestora. Atunci cand un cheag de sange apare in interiorul hemoroizilor, acestia se vor inflama si mai tare, iar durerile se vor accentua.

Durerea se va inrautati in timpul miscarilor intestinale si poate creste in pozitia sezand. Hemoroizii externi trombozati au adesea nevoie de ingrijire medicala si tratament.

Cand este necesar consultul medical

Sangerarea de la nivelul rectului sau anusului nu este normala. Chiar daca hemoroizii sunt cel mai des intalnit motiv pentru sangerarile in timpul scaunului, ar trebui sa se discute cu medicului, intrucat exista si alte cauze ale sangerarii rectale care ar putea fi grave.

Boala inflamatorie intestinala si cancerul de colon pot fi prezente alaturi de sangerarea rectala. Se va solicita ingrijirea medicala de urgenta in cazul in care o persoana foloseste anticoagulante, cum ar fi warfarina, clopidogrel sau prasugrel.

Persoanele care au si alte simptome asociate, cum ar fi ameteala si slabiciune pot necesita de asemenea, interventie medicala de urgenta. Hemoroizii nu provoaca dureri abdominale, daca acestea sunt prezente se va contacta medicul imediat.

Hemoroizii care au suferit prolaps si nu pot fi impinsi inapoi in anus implica ingrijire medicala. Hemoroizii externi trombozati pot provoca dureri semnificative si trebuie evaluati de catre medic.

Tratament pentru hemoroizi

In general, tratamentul pentru hemoroizi presupune cateva etape care implica efortul personal al persoanei afectate, cum ar fi modificari ale stilului de viata. Totusi, uneori pot fi necesare medicamente sau proceduri chirurgicale.

1. Medicamente - In cazul in care hemoroizii produc doar un disconfort minor, medicul ar putea recomanda utilizarea unor creme, unguente, supozitoare sau tampoane care vor fi eliberate fara prescriptie medicala. Aceste produse contin ingrediente cum ar fi hidrocortizonul, care ar putea calma durerea si mancarimile, cel putin temporar.

Nu se va folosi o crema eliberata fara prescriptie medicala sau alte produse mai mult de o saptamana, cu exceptia cazului in care doctorul indica acest lucru. Produsele pot provoca reactii adverse, cum ar fi eruptiile cutanate, inflamatii si subtierea pielii.

2. Proceduri minim invazive - Daca un cheag de sange s-a format intr-un hemoroid extern, medicul ar putea considera necesara eliminarea cheagului printr-o simpla incizie, procedura care va oferi o ameliorare rapida. In cazul hemoragiilor persistente sau a hemoroizilor durerosi, medicul ar putea recomanda diverse proceduri minim invazive.

- Ligatura cu banda de cauciuc presupune introducerea de catre specialist a uneia sau doua benzi mici de cauciuc in jurul bazei hemoroidului pentru a opri circulatia sanguina la nivelul acestuia. Hemoroidul se va usca si va cadea in maxim o saptamana.

Procedura numita si ligaturarea cu banda de cauciuc este eficienta in cazul multor oameni. Legarea hemoroizilor cu benzi elastice poate fi incomoda si poate provoca sangerari, care s-ar putea declansa la doua-patru zile dupa procedura. Totusi acestea sunt rareori severe.

- Scleroterapia hemoroidala - In cadrul acestei proceduri medicul injecteaza o solutie cu substante chimice in tesutul hemoroizilor in scopul de a-i micsora. Injectia provoaca dureri minore sau chiar deloc, dar poate fi mai putin eficienta decat ligatura cu banda de cauciuc.

- Coagularea (raze infrarosii, laser sau bipolara) - Tehnicile de coagulare implica laserul, lumina infrarosie sau caldura. Acesta provoaca efecte secundare minore, sangerare si rigidizarea si contractarea hemoroizilor interni. Totusi tehnica este asociata cu o rata mai mare de recurenta a hemoroizilor decat legatura cu banda de cauciuc.

3. Proceduri chirurgicale - In cazul in care alte proceduri nu au avut succes sau hemoroizii sunt de dimensiuni importante, medicul poate recomanda interventia chirurgicala. Operatia poate fi efectuata ambulatoriu sau necesita internare in spital peste noapte.

- Indepartarea hemoroizilor - In timpul unei hemoroidectomii, chirurgul indeparteaza tesutul excesiv care provoaca sangerari. Pot fi folosite diverse tehnici. Operatia se poate face cu anestezie locala combinata cu sedare, anestezie spinala sau generala. Hemoroidectomia este modalitatea ce mai eficienta si completa de a elimina hemoroizii dar implica cea mai mare rata de complicatii.

Aceasta poate presupune dificultatea temporara de golire a vezicii urinare si infectii ale tractului urinar, ca urmare a acestei probleme. Majoritatea oamenilor se confrunta cu dureri dupa procedura. Disconfortul poate fi ameliorat cu medicamente. Baile de sezut cu apa calda pot fi utile.

- Hemoroidectomia capsata sau hemoroidopexie capsata blocheaza fluxul de sange catre tesutul hemoroidal. Capsarea implica, in general, mai putina durere decat hemoroidectomia si permite revenirea mai rapida la activitatile zilnice.

Comparativ cu hemoroidectomia, capsarea a fost asociata cu un risc mai crescut de recurenta si prolaps rectal. Discutati cu medicul pentru a afla care este cea mai buna optiune pentru dvs.

Stil de viata si remedii la domiciliu

Puteti ameliora durerea usoara si inflamatia hemoroizilor cu ajutorul tratamentelor la domiciliu. Acestea sunt doar singurele masuri de care aveti nevoie.

- Tratamente locale - Aplicati o crema eliberata fara prescriptie medicala pentru tratarea hemoroizilor sau supozitoare care contin hidrocortizon sau anestezic.

- Faceti in mod regulat bai calde de sezut. In timpul acestor bai tineti zona anala in apa calda, de mai multe ori pe zi, timp de 10-15 minute.

- Pastrati curata zona anala. Cu ajutorul bailor sau dusurilor curatati zona anala usor, cu apa calda. Nu este necesar sapunul, acesta poate chiar agrava problema. Uscati usor zona, cu un uscator de par.

- Dupa eliminarea scaunelor utilizati servetele sau hartie igienica umeda fara parfum sau alcool.

- Aplicati comprese reci sau gheata in zona anusului pentru a calma inflamatia.

- Luati medicamente pentru calmearea durerii

Cu aceste tratamente, simptomele hemoroizilor ar trebui sa dispara, in cateva zile. Consultati medicul daca acestea persista sau daca aveti sangerari sau dureri severe.

Prevenirea aparitiei hemoroizilor

Cel mai bun mod de a preveni hemoroizii este de a evita constipatia, astfel incat scaunele sa fie eliminate cu usurinta. Pentru prevenirea hemoroizilor si diminuarea simptomelor acestora, urmati urmatoarele sfaturi:

- mancati alimente bogate in fibre

- beti multe lichide. Beti intre sase-opt pahare de apa si alte lichide pe zi (nu alcool) pentru a evita intarirea scaunelor.

- luati in considerare consumul de suplimente de fibre - cei mai multi dintre oameni nu reusesc sa asimileze cantitatea suficienta de fibre prin dieta (25-30 grame/zi). Totusi daca utilizati suplimente de fibre trebuie sa beti cel putin opt pahare de apa sau alt tip de lichide in fiecare zi. In caz contrar, suplimentele pot declansa constipatie sau ar putea inrautati situatia.

- nu va fortati cand aveti scaun. Incordarea si tinerea respiratiei atunci cand este eliminat scaunul creaza presiune si mai mare asupra venelor din zona inferioara a rectului.

- mergeti la toaleta imediat ce simtiti nevoia. Daca asteptati sau amanati momentul evacuarii scaunului, acesta ar putea deveni uscat si ar fi mai dificil sa fie eliminat.

- faceti exercitii fizice.

- evitati perioadele lungi de stat in picioare sau in sezut. A sta mult timp, in special la toaleta, poate spori presiunea asupra venelor de la nivelul anusului.

Hemoroizii in timpul sarcinii

De ce apar hemoroizii mai frecvent in timpul sarcinii? - Sarcina predispune la formarea hemoroizilor si a varicelor in zona picioarelor si uneori chiar si a vulvei, dintr-o varietate de motive. Uterul care creste in dimensiuni preseaza venele pelvine si vena cava inferioara, cea care primeste sange de la nivelul membrelor inferioare.

Acest lucru poate incetini intoarcerea sangelui in jumatatea inferioara a corpului si cauzeaza presiune asupra venelor din partea inferioara a uterului provocand dilatarea si inflamatia acestora.

Constipatia este o alta problema intalnita in timpul sarcinii, care agraveaza sau cauzeaza hemoroizii. Incordarea in timpul sarcinii duce la aparitia hemoroizilor, iar atunci cand scaunul este tare, exista tendinta de fortare pentru eliminarea acestuia.

Cum poate fi prevenita aparitia hemoroizilor in timpul sarcinii? - Chiar daca o femeie este mai sensibila la dezvoltarea hemoroizilor in timpul sarcinii, aparitia acestora nu este inevitabila. Iata cateva modalitati de preintampinare sau chiar tratarea a acestora:

- pentru evitarea constipatiei trebuie sa aveti o dieta bogata in fibre, beti multa apa (opt-zece pahare pe zi) si faceti exercitii fizice regulate, chiar daca este vorba doar despre o plimbare in pas vioi.

- faceti zilnic exercitii kegel. Acestea stimuleaza circulatia in zona rectala si intaresc muschii din jurul anusului, scazand posibilitatea aparitiei hemoroizilor. Acestea consolideaza si tonifica musculatura din jurul vaginului si uretrei, ajutand organismul sa se refaca dupa nastere.

- evitati sa stati in pozitie sezanda sau in picioare timp indelungat. In cazul in care locul de munca implica sederea prelungita pe scaun, ridicati-va si plimbati-va timp de cateva minute la fiecare ora. Acasa, stati asezate pe partea stanga atunci cand cititi, dormiti sau priviti la TV pentru ca presiunea asupra venelor rectale sa fie cat mai scazuta si pentru a permite sangelui sa se reintoarca in jumatatea inferioara a corpului.

- aplicati gheata acoperita cu o tesatura, in zona afectata, de mai multe ori pe zi. Aceasta poate ajuta la diminuarea umflaturilor si disconfortului.

- faceti bai calde de sezut timp de 10-15 minute de cateva ori pe zi.

- incercati tratamentul alternativ cald-rece.

- curatati zona afectata usor, dupa fiecare scaun cu servetele umede moi, fara parfum.

- folositi tampoane speciale pentru persoanele care sufera de hemoroizi.

- adresativ-a medicului pentru a va recomanda supozitoare sau lotiuni cu anestezic local.

Cele mai multe dintre aceste produse nu ar trebui utilizate mai mult de o saptamana. Daca le veti folosi in continuare s-ar putea ca inflamatia sa persiste.


Multe persoane evita sa vorbeasca despre si nu se adreseaza medicului. Insa administrarea medicatiei fara recomandarea medicului poate duce la inrautatirea starii de sanatate.


Citeste si despre:

Cum influenteaza maternitatea sanatatea femeilor Ce nu stiai despre acupunctura: cum tratezi o boala cu un varf de ac Cum sa previi si sa tratezi sangerarile rectale Anemia din ciroza hepatica Constipatia la copiii mai mari de 12 ani Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Cancerul colorectal Prolaps hemoroidal Cat de relevante sunt testele medicale facute acasa Tulburarile gastrointestinale Hemoroizii - remedii naturiste