Ruptura prematura de membrane - riscuri si complicatii

Actualizat: 11 Decembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este ruptura prematura de membrane


Ruptura prematura de membrane este o afectiune acuta ce apare la femeile insarcinate si reprezinta ,,ruperea apei’’ inainte de inceputul travaliului. In mod normal, membranele se rup atunci cand incepe travaliul sau imediat dupa primele contractii, nu inainte, acesta fiind un moment precoce, prematur.

Cum se manifesta

Termenul de membrane se refera la sacul amniotic, acest sac plin de lichid amniotic ce incojoara fatul in timpul sarcinii. Lichidul amniotic are rol esential pentru fat, protejandu-l de infectii, favorizand miscarile si dezvoltarea fatului.

Membranele sacului amniotic sunt numite si ,,saci de apa’’, de unde si denumirea populara de ,,s-a rupt apa’’. Atunci cand membranele se rup, lichidul amniotic din jurul fatului incepe sa se scurga pe cale vaginala, in exterior, acesta fiind semnul precoce de incepere a travaliului.

Ruperea membranelor inainte de termen insa expune fatul la anumite riscuri, intrucat acesta nu mai este protejat de lichidul amniotic. Astfel, daca sunteti insarcinata in mai putin sau mai mult de 37 de saptamani si vi se rup membranele, mergeti imediat la medic. Acesta va decide daca nasterea este imperios necesara sau daca poate fi amanata.

Consecinte asupra fatului

Daca experimentati ruptura de membrane inainte de travaliu, fatul va avea 2 mari riscuri: nastere prematura sau infectii. Daca sarcina este in termen de 37 de saptamani, complicatiile unei sarcini premature sunt mai putine. Totusi, daca membranele se rup inainte de 37 de saptamani si este nevoie de nasterea prematura, fatul poate avea complicatii ce includ probleme de termoreglare si afectiuni respiratorii, precum si pozitii vicioase de nastere si astfel o nastere dificila.

Daca nasterea nu este insa realizata, fatul ramane fara lichidul amniotic protector si astfel este expus la risc de infectii ce pot deveni severe.

Prevalenta

Ruptura prematura de membrane apare in pana la 10% dintre sarcini. Pana la 95% din nasteri apar in primele 28 de ore dupa ruptura prematura de membrane, atunci cand aceasta se intampla la termen, nu mai devreme de 37 de saptamani.

Cauze

Ruptura prematura de membrane poate avea cauze diferite, in functie de momentul aparitiei (inainte sau dupa 37 de saptamani). Daca ruptura apare la 37 de saptamani sau mai tarziu, cauza este de regula slabirea membranelor sacului amniotic din cauza presiunii crescute, chiar si inainte de aparitia contractiilor. Este important de stiut ca, chiar si atunci cand nu simtiti contractiile fizic, uterul se pregateste pentru nastere si se poate contracta, ducand la ruptura membranelor.

Ruptura de membrane inainte de 37 de saptamani survine in general din cauza unor complicatii ale sarcinii sau a altor patologii:
• Hemoragii vaginale
• Patologii congenitale ce va afecteaza uterul (precum sindromul Ehlers-Danlos)
• Insuficienta cervicala

Semne si simptome

Cel mai comun simptom al rupturii premature de membrane este senzatia de scurgere lichida la nivel vaginal, fie ca este vorba de o scurgere brusca, fie de una progresiva.

Ruptura de membrane si scurgerea lichidului amniotic nu sunt ceva ce puteti controla. Lichidul poate fi uneori dificil de diferentiat de o secretie vaginala sau de urina, insa daca este transparent si fara miros, este cel mai probabil lichid amniotic. Daca nu sunteti sigura, contactati-va medicul.

Diagnostic

Medicul care se ocupa de sarcina dumneavoastra va diagnostica ruptura prematura de membrane cu ajutorul unui examen vaginal clasic, cu un instrument special numit specul. Acesta poate colecta si o proba de lichid amniotic pentru testare. Medicul poate realiza si o ecografie pentru a verifica pozitia fatului si cantitatea de lichid amniotic ramasa inca in sacul uterin.

Exista si alte teste complementare ce ajuta la diagnostic, atunci cand acesta nu este clar, in special in ceea ce priveste compozitia lichidului vaginal.

Tratament

Tratamentul depinde in primul rand de varsta gestationala a sarcinii (numarul de saptamani), dar si de starea de sanatate a fatului si severitatea afectiunii. In general, exista 2 mari optiuni: inducerea travaliului si a nasterii sau supraveghere si amanarea nasterii. Cea de a doua optiune este folosita in special atunci cand sarcina nu este la termen si exista riscuri de prematuritate pentru fat.

Daca sarcina este la termen de 37 saptamani sau mai mult, travaliul va incepe spontan dupa ruptura de membrane si nu va mai fi nevoie de tratament. Medicul poate insa folosi medicamente ce grabesc aparitia travaliului, atunci cand este nevoie. Nasterea in primele 30 de ore dupa ruptura de membrane este optiunea ideala.

Daca sarcina este intre 34 si 37 de saptamani, medicul va lua in considerare riscurile unei nasteri premature vs riscurile infectioase posibile, si va decide daca va induce sau nu nasterea. Daca este aleasa nasterea, nou-nascutul prematur va primi ingrijiri specializate in sectia de terapie intensiva neonatologica.

Daca ruptura de membrane apare mai devreme de 34 de saptamani, complicatiile ce pot aparea in urma unei nasteri atat de premature sunt foarte mari. Astfel, medicul va incerca sa prelungeasca, pe cat posibil, sarcina. Puteti primi corticosteroizi, antibiotice, magneziu si medicamente speciale de oprire a travaliului.

Preventie

Din pacate, nu exista modalitati de preventie a rupturii premature de membrane. Cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru o sarcina fara probleme este sa evitati fumatul, sa respectati recomandarile medicului si sa mergeti la toate examinarile prenatale. Utilizarea produselor cu tutun reprezinta un factor de risc pentru aceasta afectiune. Un alt factor de risc modificabil il reprezinta infectiile cu transmitere sexuala.

Riscuri si complicatii

Cel mai mare risc atunci cand vine vorba de ruptura prematura de membrane este nasterea prematura, cu consecinte potential severe asupra fatului.

Desi ingrijirile din sectia de terapie intensiva neonatologica sunt intotdeauna eficiente, unii nou-nascuti pot ramane cu probleme de dezvoltare psihica si fizica, daca sunt nascuti prematur.

In lipsa protectiei date de lichidul amniotic, apar si alte riscuri precum:
• Infectii precum corioamnionita
• Dezlipire de placenta
• Prolaps de cordon ombilical

Prognostic

Studiile au demonstrat ca pacientele ce nasc in primele 24 de ore de la ruptura de membrane au risc mai mic de infectie, decat restul pacientelor. Riscurile date de prematuritate depind de varsta gestationala.

Daca ruptura de membrane survine la 37 de saptamani, prognosticul este in general bun sau foarte bun atat pentru mama cat si pentru fat. Daca survine insa inainte de 37 de saptamani, riscurile prematuritatii vor dicta prognosticul fatului.

Concluzie

Ruptura prematura de membrane este o patologie acuta si reprezinta ruperea membranelor sacului amniotic inainte de travaliu. Aceasta ruptura se manifesta prin scurgerea lichidului amniotic pe cale vaginala, iar in functie de momentul sarcinii, riscurile variaza. Medicul va evalua riscurile infectioase si cele date de prematuritate atunci cand va decide daca nasterea este necesara sau daca poate fi amanata. Prognosticul este de asemenea variabil in functie de varsta gestationala.

Bibliografie
https://www.chop.edu/conditions-diseases/premature-rupture-membranes-prompreterm-premature-rupture-membranes-pprom
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24561-premature-rupture-of-membranes


Citeste si despre:

Pneumonia congenitala Malaria Sarcina Fractura de penis Artrita reumatoida Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Amnioinfuzia transabdominala BTS Peritonita Chisturi pancreatice si pseudochisturi Timpanoplastia - restaurarea timpanului si auzului