Infectiile in timpul sarcinii si implicatiile asupra fatului

Actualizat: 02 Octombrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Stefania Grigore
Consultant medical:

Dr. Stefania Grigore
Medic rezident Reumatologie

Ce sunt infectiile in sarcina


Infectiile dobandite in timpul sarcinii de catre mama pot avea efecte negative insemnate asupra dezvoltarii sau viabilitatii fetale. Aceste infectii pot determina o multitudine de efecte daunatoare asupra fatului sau nou-nascutului, in functie de agentul etiologic implicat.

Semne si simptome

Semnele si simptomele sunt specifice fiecarui microorganism, iar uneori pot sa nu fie prezente la mama, sau poate aparea avortul spontan ca singura manifestare a bolii.

Cauze

Cauzele infectiilor in timpul sarcinii sunt diverse: fie lipsa vaccinarii pentru unele microorganisme, contactul cu persoane infectate, angajarea in activitati cu animale, etc.

Factori care pot influenta aparitia infectiilor in timpul sarcinii

In timpul sarcinii, femeile prezinta o imunitate mai scazuta, astfel ca pot fi mai susceptibile la infectii. Consecintele acestora nu sunt neaparat mai nefaste pentru mama, ci determina pericole importante pentru feti, respectiv nou-nascuti. In anumite cazuri, infectia poate ramane limitata doar la mama fara a aparea transmiterea fetala.

Tipologie

Toxoplasma

Toxoplasmoza este o infectie cauzata de parazitul Toxoplasma Gondii. Manifestarile infectiei la fat sau nou-nascut includ hidrocefalia, corioretinita, microcefalia, calcificari intracraniene, convulsii.

De asemenea, infectia poate determina avort spontan. Uneori, afectiunea se aseamana clinic cu mononucleoza infectioasa, cauzata de virusul Ebstein Barr. Diagnosticul se realizeaza prin testarea lichidului amniotic pentru Toxoplasma gondii sau prin efectuarea screeningului anticorpilor serici ai mamei.

Este indicat pentru mama sa evite gradinaritul, ingestia carnii nepreparate termic si a laptelui nepasteurizat, precum si manevrarea litierelor pentru pisici.

Rubeola

Rubeola este o boala cauzata de virusul rubeolic, fiind cunoscuta si sub denumirea de ,,pojar german’’ sau ,,pojarel’’.

Manifestarile la fat, dar si la nou-nascut sunt: leziuni ale pielii, aspectul fiind asemanator unei ,,briose cu afine’’, sindromul rubeolei congenitale (restrictie de crestere intrauterina, anomalii cardiace si vasculare, ale vederii, ale sistemului nervos central, hepatita) daca apare transmiterea bolii. Exista si un risc crescut de avort spontan.

Diagnosticul bolii se poate face prin testarea précoce prenatala a anticorpilor IgG. Nu exista tratament daca infectia se dezvolta in timpul sarcinii. De asemenea, administrarea imunoglobulinei rubeolei nu aduce niciun beneficiu. Mama ar trebui vaccinata inainte de a incerca sa ramana insarcinata.

Rujeola

Rujeola, sau pojarul, este o infectie cauzata de un paramixovirus.

Aceasta poate determina un risc crescut de nastere prematura, avort spontan si restrictie de crestere intrauterina a fatului. In plus, riscul decesului la nastere a nou-nascutului este 20% in cazul nasterii la termen si 55% in cazul nasterii premature, daca apare transmiterea bolii.

Diagnosticul clinic la mama se realizeaza prin confirmarea existentei anticorpilor IgG si IgM din serul mamei dupa dezvoltarea eruptiei cutanate.

Tratamentul infectiei in timpul sarcinii se realizeaza prin administrarea imunoglobulinei serice mamei. Vaccinul este contraindicat in timpul sarcinii, deoarece virusul viu atenuat din componenta acestuia poate determina infectie fetala. Este indicata vaccinarea mamei inainte de a incerca sa ramana insarcinata.

Sifilisul

Sifilisul, infectie cauzata de bacteria Treponema pallidum, poate cauza la fat sau nou-nascut anemie neonatala, surditate, hepatosplenomegalie, pneumonie, hepatita, osteodistrofie sau eruptii cutanate urmate de descuamarea palmelor sau talpilor, mortalitatea neonatala fiind de 25%.

Screeningul infectiei se realizeaza prin testarea prenatala precoce a anticorpilor anti-Treponema Pallidum, prin testul VDRL/ RPR (Venereal Disease Research Laboratory/ Rapid Plasma Reagin), confirmarea fiind realizata prin testul FTA-ABS (testul de absorbtie fluorescenta a anticorpilor treponemici).

Infectia cu citomegalovirus

Infectia cu citomegalovirus poate determina la fat si nou-nascut restrictie de crestere intrauterina, corioretinita, anomalii ale sistemului nervos central, retard mental, anomalii ale vederii, surditate, hidrocefalie, convulsii, hepatosplenomegalie.

Uneori, manifestarile infectiei sunt similare cu mononucleoza infectioasa. Diagnosticul se poate realiza prin testarea anticorpilor IgM sau prin testarea ADN-ului viral in primele saptamani de viata. Daca infectia survine in timpul sarcinii, nu se administreaza niciun tratament. Medicamentele antivirale si igiena corespunzatoare pot reduce riscul de transmitere al bolii.

Infectia cu virusul herpes simplex

Infectia cu virusul herpes simplex poate cauza, la fat sau nou-nascut, un risc crescut de prematuritate, restrictie de crestere intrauterina si avort spontan. In plus, exista un risc ridicat de deces neonatal sau anomalii ale sistemului nervos central daca apare transmiterea bolii.

Diagnosticul este confirmat prin cultura virusului sau prin imunotestare. Este recomandata nasterea prin cezariana pentru a evita transmiterea bolii in cazul in care mama prezinta leziuni active. Un medicament antiviral care poate fi util in aceasta situatie.

Hepatita B

Hepatita B este o infectie virala care poate determina, la feti sau nou-nascuti, restrictie de crestere intrauterina, risc crescut de nastere prematura si un risc crescut de deces neonatal daca se dezvolta boala acuta.

Diagnosticul se realizeaza prin screeningul prenatal precoce al antigenului de suprafata al virusului (HBs). Tratamentul consta in vaccinarea materna, vaccinarea nou-nascutului si administrarea imunoglobulinei la scurt timp dupa nastere.

Infectia HIV

Infectia HIV are un risc de transmitere intrauterin de 5%, putand progresa rapid catre SIDA.
Diagnosticul se realizeaza prin screeningul matern prenatal precoce, fiind nevoie de consimtamantul mamei.

Tratamentul consta in administrarea medicamentelor antiretrovirale care reduce semnificativ riscul de transmitere de la mama la fat. In general, este indicata continuarea regimului antiviral prescris si in timpul sarcinii, insa trebuie sa se evite urmatoarele antivirale: Didanozina, Nevirapina, Efavirenz si Stavudina.

Infectiile cu gonoree/chlamydia

Infectiile cu gonoree (chlamydia) sunt cauzate de bacterii si pot fi cauzatoare de un risc crescut de avort spontan, sepsis si conjunctivita neonatala.

Diagnosticul se realizeaza prin testarea prin culturi a secretiilor de la nivelul cervixului si prin analize imunologice. Tratamentul se realizeaza cu antibiotice administrate mamei sau nou-nascutului.

Varicela

Varicela este o infectie cauzata de virusul varicelo-zosterian care, daca survine in timpul sarcinii, poate determina la fat sau nou-nascut nastere prematura, encefalita, pneumonie, restrictie de crestere intrauterina, anomalii ale sistemului nervos central, anomalii ale membrelor, cecitate.

Daca nasterea survine in timpul unei infectii active, riscul de deces neonatal este crescut.

Diagnosticul se realizeaza prin screeningul anticorpilor IgG in cazul femeilor care nu au avut sau care nu stiu sa fi avut boala in trecut.

Pentru nou-nascuti, diagnosticul se realizeaza prin testarea anticorpilor IgM si IgG. Vaccinul este contraindicat in timpul sarcinii, deoarece virusul viu atenuat din componenta acestuia poate determina infectie neonatala.

Imunoglobulina pentru varicela administrata mamei neimunizate in primele 96 de ore de la expunere si nou-nascutului in cazul in care nasterea a survenit in timpul unei infectii active.

Infectia cu Streptococul de grup B

Infectia cu Streptococul de grup B este o infectie bacteriana care poate determina la fat sau nou-nascut detresa respiratorie, pneumonie, meningita sau sepsis.

Diagnosticul se realizeaza prin screeningul pentru antigen dupa 34 de saptamani de sarcina. Tratamentul consta in administrarea antibioticelor Beta-Lactamice sau a medicamentelor intravenos in timpul travaliului sau la nou-nascutii infectati.

Infectia cu Parvovirus B19

Infectia cu Parvovirus B19, cunoscuta si sub denumirea de eritem infectios, survenita in timpul perioadei de sarcina poate determina la fat si nou-nascut anemie hemolitica si hidrops fetal. Testarea se realizeaza prin screeningul pentru anticorpii IgM sau a ADN-ului viral.

Tratamentul consta in monitorizarea hemoglobinei fetale prin prelevarea percutanata de sange din cordonul ombilical si administrarea de transfuzie sangvina in caz de anemie severa.

Infectiile urinare

Infectiile urinare survenite in sarcina pot determina nastere prematura, restrictie de crestere intrauterina si greutate scazuta la nastere, anemie sau infectie severa.

Simptomele sunt aceleasi ca si cele aparute in afara sarcinii: senzatie de imperiozitate, senzatie de usturime la urinare, mictiuni in cantitate redusa si aparute mai des decat in mod normal, dureri la nivelul abdomenului inferior si lombare, urina cu miros neplacut sau de culoare tulbure.

Diagnosticul se realizeaza prin testarea bacteriologica a urinii si uneori prin culturi pentru selectarea antibioticului potrivit. Tratamentul consta in administrarea unui antibiotic sigur de administrat in timpul sarcinii, pentru 3-7 zile.

Este importanta preventia acestor infectii, printr-o hidratare suficienta, urinarea imediat dupa activitatea sexuala si utilizarea hartiei igienice dinspre anterior spre posterior.

Diagnostic

In general, screeningul pentru infectii se realizeaza in primul trimestru al sarcinii, la vizita initiala, fiind realizat de catre medicul ginecolog.

Astfel, se vor realiza teste uzuale de sange, testarea urinii, citologia pentru visusul HPV, RPR/VDRL, titrarea anticorpilor pentru rubeola si varicela, antigenul de suprafata al virusului hepatitis B (Ag HBs), screeningul pentru HIV (cu acordul mamei) si screeningul pentru gonoree si chlamydia.

Intre saptamanile 32-37 se va realiza recoltarea culturii din cervix pentru gonoree si chlamydia, precum si screeningul pentru Streptococul de grup B.

Daca aveti orice semn sau simptom de infectie in timpul sarcinii, consultati-va medicul ginecolog, deoarece consecintele asupra fatului pot fi nefaste. Respectati controalele periodice stabilite impreuna cu medicul dumneavoastra, pentru o supraveghere corecta a sarcinii si tratarea unor potentiale afectiuni daunatoare.

Tratament

Tratamentul este specific fiecare infectii si trebuie stabilit de catre medicul ginecolog, deoarece exista anumite medicamente care sunt contraindicate in timpul sarcinii.

Preventie

Pentru a preveni instalarea unor infectii, este important sa aveti toate vaccinarile la zi inainte sa ramaneti insarcinata, sa evitati contactul cu persoane bolnave sau cu animale purtatoare de boli.

Respectati intocmai indicatiile medicului ginecolog si tratamentul indicat de catre acesta.

Concluzii

Infectiile in timpul sarcinii pot avea consecinte redutabile si de aceea este important sa realizati un planning prenatal, sa respectati controalele periodice stabilite de medicul dumneavoastra, sa preveniti instalarea infectiilor fie prin vaccinare acolo unde este cazul, fie prin evitarea expunerii sau sa luati un tratament corespunzator la indicatia medicului.

Bibliografie:
https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/infections-that-may-affect-your-baby/


Citeste si despre:

Calatoreste in siguranta in timpul sarcinii Semnele autismului in timpul sarcinii Sarcina si hepatita Sarcina si bolile cu transmitere sexuala Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Sarcina - Luna a VI-a Avortul medicamentos sau intreruperea sarcinii cu medicatie Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare SIDA - Infectia cu Virusul Imunodeficientei Umane (HIV) Testul Torch - depistarea infectiilor in sarcina