Complicatiile sarcinii - embolia cu lichid amniotic

Actualizat: 26 Martie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Generalitati


Embolia cu lichid amniotic este o complicatie rara si grava a sarcinii, avand potential letal asupra mamei, fatului sau a ambilor. Aceasta afectiune apare atunci cand fluidul care inconjoara copilul sau celulele fetale patrund in sangele mamei.

Cel mai probabil, embolia cu lichid amniotic apare in timpul nasterii sau in perioada imediat dupa nastere. Astfel ea constituie una dintre principalele cauze de deces in timpul travaliului sau la scurt timp dupa nastere.

Embolia cu lichid amniotic este dificil de diagnosticat. Daca se suspecteaza prezenta sa, medicul trebuie sa instituie un tratament cat mai urgent pentru a preveni complicatiile letale.

Simptomatologie

Embolia cu lichid amniotic se instaleaza rapid, iar semnele si simptomele includ:

- Edem pulmonar;
- Paloare;
- Prabusirea tensiunii arteriale;
- Dispnee;
- Colaps cardiovascular;
- Coagulopatie intravasculara diseminata;
- Anxietate si agitatie;
- Frisoane;
- Tahicardie;
- Suferinta fetala;
- Convulsii;
- Greata si varsaturi;
- Pierderea starii de constienta.

Femeile care supravietuiesc dupa aceste evenimente pot intra intr-o a doua etapa a bolii, numita faza hemoragica. Sangerarile pot sa apara la nivelul uterului, inciziei produse pentru operatia de cezariana sau chiar de la locurile de punctie venoasa.

Embolia cu lichid amniotic este extrem de severa sipoate duce la insuficienta respiratorie, stop cardiac, hemoragii masive si insuficienta multipla de organ.

Cauze si factori de risc

Embolia cu lichid amniotic apare atunci cand acest fluid sau materialul fetal patrund in fluxul sangvin matern. Cand se intampla acest lucru, sistemul imunitar raspunde prin eliberare de substante ce produc reactii inflamatorii.

Ulterior, sangele incepe sa se coaguleze in diferite tesuturi si organe, ducand la coagulare intravasculara diseminata.

Embolia poate sa apara in timpul travaliului sau la scurt timp dupa nastere, indiferent daca este naturala sau prin cezariana. In cazuri rare se poate intampla ca embolia cu lichid amniotic sa apara in timpul avortului sau amniocentezei.

Trebuie cunoscut faptul ca emboliile de acest tip sunt rare si este posibil ca lichidul amniotic sa patrunda in cantitati mici in sangele matern fara a provoca probleme. Astfel, nu este clar de ce la unele mame apare aceasta complicatie, iar la alte nu.

Se estimeaza ca embolia cu lichid amniotic apare la una din 100000 de nasteri. Deoarece emboliile cu lichid amniotic sunt atat de rare, este dificil sa se stabileasca factorii de risc.

Totusi, cateva cercetari sugereaza ca anumite aspecte pot fi luate in calcul, iar acestea includ:

- Varsta avansata a mamei – femeile de peste 35 de ani au un risc mai mare a dezvolta complicatii asociate sarcinii;

- Anomalii structurale ale placentei – placenta se poate dezvolta anormal sau poate fi implantata necorespunzator, de exemplu placenta previa;

- Preeclampsia – se caracterizeaza prin hipertensiune arteriala si proteinurie ce apar dupa 20 de saptamani de sarcina;

- Inducerea travaliului – exista un numar redus de cercetari care afirma ca producerea travaliului pe cale medicamentoasa poate provoca embolie cu lichid amniotic;

- Nasterea prin cezariana si utilizarea de forceps – aceste proceduri pot intrerupe barierele naturale dintre organismul mamei si cel al fatului;

- Polihidramnios – excesul de lichid amniotic poate ridica foarte mult riscul de producere a emboliei.

Complicatii

Embolia cu lichid amniotic poate provoca numeroase complicatii grave pentru mama si pentru fat. Printre aceste complicatii se regasesc:

- Leziuni ale creierului – scaderea nivelului de oxigen din sange poate determina leziuni neurologice permanente si severe sau chiar moarte cerebrala;

- Internarea pe termen lung in spital – femeile care supravietuiesc emboliei cu lichid amniotic necesita tratament in unitatea de terapie intensiva, iar in functie de amploarea complicatiilor pot petrece saptamani sau luni in spital;

- Decesul matern – un numar foarte mare de femei cu aceasta afectiune isi pierd viata. Se estimeaza ca aproximativ 20% dintre decesele materne din tarile dezvoltate sunt cauzate de embolia cu lichid amniotic;

- Decesul fatului – copilul este supus unui risc crescut de leziuni cerebrale si deces. Evaluarea prompta a copilului si nasterea cat mai rapida a sa pot imbunatati perspectiva.

Diagnostic si tratament

Diagnosticul de embolie cu lichid amniotic se pune, de obicei, dupa ce alte conditii au fost excluse. Medicul poate solicita realizarea unor investigatii suplimentare, precum:

- Teste de sange;
- Electrocardiograma;
- Ecocardiografia;
- Pulsoximetria;
- Radiografia toracica.

Tratamentul trebuie instituit rapid si trebuie sa vizeze echilibrarea nivelului de oxigen din sange si normalizarea tensiunii arteriale. Astfel, tratamentele de urgenta pot include:

- Montarea unui cateter venos central – se utilizeaza pentru administrarea medicamentelor sau pentru recoltare de sange si transfuzii. De asemenea, cateterele pot fi montate si la nivel arterial;

- Oxigenoterapie – administrarea de oxigen este deseori necesara in cazurile de embolie cu lichid amniotic. In unele cazuri poate fi necesara intubarea orotraheala;

- Medicamente – tratamentul medicamentos poate fi prescris de medic pentru a imbunatati si sustine functia cardiaca, inclusiv gestionarea tensiunii arteriale;

- Transfuzii de sange – atunci cand apar hemoragiile masive, medicul poate solicita realizarea de transfuzii pentru a inlocui sangele pierdut;

- Operatia de cezariana – atunci cand embolia cu lichid amniotic apare inainte de expulzia copilului, medicul poate realiza cezariana de urgenta.

Perspectiva

Rata de mortalitate la nivel mondial asociata emboliei cu lichid amniotic variaza de la studiu la studiu. Rapoartele mai vechi estimeaza ca pana la 80% dintre femei nu supravietuiesc acestei complicatii, iar datele mai recente au ajuns la valoarea de 40%.

Femeile care supravietuiesc asociaza frecvent complicatii pe termen lung, precum:

- Pierderea memoriei;
- Insuficienta de organ;
- Afectare cardiaca permanenta sau temporara;
- Tulburari ale sistemului nervos;
- Histerectomie;
- Distructii la nivelul hipofizei;
- Tulburari emotionale, mai ales in cazul in care copilul nu supravietuieste (depresie post-partum si tulburare de stres post-traumatic).

In cazul copiilor, se estimeaza ca aproximativ 30-65% dintre acestia nu supravietuiesc. In plus, cei care o fac sufera diverse complicatii, cum ar fi paralizia cerebrala.

Embolia cu lichid amniotic nu poate fi prevenita si este dificil sa se prevada daca si cand va avea loc. Daca o femeie a mai experimentat aceasta afectiune la o sarcina precedenta, trebuie sa stie ca riscul de reaparitie este foarte ridicat, iar medicul trebuie anuntat.

Indiferent de decizia luata cu privire la sarcina, sprijinul din partea familiei si apropiatilor este foarte important. Perspectiva se poate imbunatati daca sarcina este supravegheata indeaproape de catre medic, iar toate riscurile posibile sunt luate in calcul.


Citeste si despre:

Amnioinfuzia transabdominala Manifestari in cadrul sindromului de ischemie acuta periferica (SIAP) Principalele afectiuni ale vascularizatiei periferice Sarcina ectopica (extrauterina) Semne de alarma in timpul sarcinii - cand este cazul sa te ingrijorezi si ce este normal Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Complicatiile neurologice in sarcina Importanta nutritionistului in perioada de sarcina Complicatiile tehnicilor de reproducere asistata Astmul bronsic si sarcina Dieta vegetariana in timpul sarcinii