Semne ale travaliului si momentele in care vizita la medic este necesara

Actualizat: 17 Septembrie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este dopul gelatinos


Dopul gelatinos este o acumulare de mucus cervical care se formeaza in timpul sarcinii si care are rolul de a bloca colul uterin. Colul uterin este primul segment al uterului si reprezinta zona de intrare din vagin catre uter.

Atunci cand o persoana experimenteaza pierderea dopului gelatinos inseamna ca este posibil ca travaliul sa inceapa curand. Totusi, acest lucru nu este obligatoriu.

Pierderea dopului gelatinos - alarma sau nu?

Colul uterin, numit si cervix, este o structura musculara de forma rotunda si care are rolul de a actiona ca o usa intre vagin si uter. In timpul sarcinii, colul uterin se inchide foarte strans, astfel incat fatul sa fie mentinut la nivelul uterului, iar infectiile sa nu poata patrunde la acest nivel.

Dopul gelatinos ofera o protectie suplimentara acestor lucruri, protejand impotriva agentilor externi care ar putea afecta fatul in curs de dezvoltare.

Mucusul cervical isi schimba caracteristicile pe parcursul etapelor reproductive ale unei femei, dar si in functie de ciclul menstrual al acesteia, in mare parte datorita factorilor hormonali. La scurt timp dupa conceptie, progesteronul va face ca mucusul cervical sa devina mai dens, mai gros si mai acid, formand dopul gelatinos.

Principalul simptom al pierderii dopului gelatinos consta in aparitia brusca a unor secretii muco-sangvinolente. In plus, unele persoane prezinta chiar si simptomele travaliului, cum ar fi contractiile.

Este important ca pierderea dopului gelatinos sa nu fie confundata cu alte tipuri de sangerare. Sangerarea in cantitati mici este frecventa si normala in travaliu, dar sangerarea excesiva poate avertiza asupra unei hemoragii, a unei placente abruptio sau a unor alte complicatii grave.

Numeroase cercetari au ajuns la un rezultat comun, acesta constand in faptul ca dopul gelatinos are un rol extrem de complex. Capacitatea organismului de a crea un dop gelatinos poate chiar sa prezica rezultatele sarcinii.

Rezultatele unui studiu din 2013 au sugerat ca femeile insarcinate care au asociat un risc crescut de nastere prematura au avut mai multe probleme cu mucusul cervical si cu dopul gelatinos. In cazul acestor femei, mucusul produs de colul uterin nu a constituit o bariera foarte puternica, oferind mai multe sanse germenilor sa patrunda in organism.

Ce presupune pierderea dopului gelatinos?

Pe masura ce corpul se pregateste pentru travaliu si nastere, colul uterin isi schimba consistenta, devenind mai moale, mai scurt si mai deschis. In cele din urma, colul uterin se deschide suficient pentru ca dopul gelatinos sa poata fi eliminat.

Uneori, dopul gelatinos este eliminat intreg, intr-o singura masa de mucus, dar acesta poate fi eliminat si treptat, in bucati mai mici. Astfel, femeia in cauza poate observa secretii muco-sangvinolente periodice si de dimensiuni mici. Totusi, exista cazuri in care dopul gelatinos este eliminat atat de lent, incat nu se observa schimbari evidente.

In timp ce pierderea dopului gelatinos indica, de obicei, ca travaliul se va instala curand, nu exista nici o modalitate prin care sa se prezica exact cand se va intampla acest lucru. Exista cazuri in care dopul gelatinos se poate pierde chiar si dupa inceperea travaliului, in timp ce alte persoane pot astepta travaliul de la cateva ore la cateva zile sau saptamani de la pierderea dopului gelatinos.

Alte semne ale travaliului

Travaliul este diferit pentru fiecare persoana in parte, mai ales in primele etape in care contractiile tind sa fie neregulate. Unele semne care pot indica inceperea travaliului sunt reprezentate de:
- Modificari ale formei, texturii sau locatiei colului uterin;
- Cresterea secretiei de mucus cervical;
- Modificari ale starii de spirit sau ale comportamentului;
- Schimbarea pozitiei copilului.

Unele semne timpurii ale travaliului includ:
- Contractii care seamana cu crampele menstruale sau cu durerile abdominale;
- Secretii de la nivelul vaginului;
- Dureri lombare.

Pe masura ce travaliul progreseaza, contractiile devin mai prelungite si mai regulate. De asemenea, acestea se vor simti mult mai puternice.

Trebuie stiut ca exista si contractii false, acestea afectand partea anterioara a uterului si diminuandu-se odata cu miscarea sau cu realizarea unui dus. Contractiile reale se simt ca fiind profunde, progresive si puternice. De asemenea, nu se opresc nici macar atunci cand femeia in cauza se misca sau face dus.

Solicitarea medicului sau a moasei

Pierderea dopului gelatinos nu reprezinta neaparat un lucru daunator, dar poate indica faptul ca o persoana este expusa riscului de travaliu prematur. Acest lucru presupune instalarea travaliului inainte de implinirea varstei de gestatie de 37 de saptamani.

Femeile insarcinate pot discuta cu medicul sau cu moasa ori de cate ori au suspiciuni cu privire la sarcina, inclusiv cand considera ca dopul gelatinos a fost eliminat.

Femeile insarcinate trebuie sa solicite urgent sprijin medical atunci cand apar urmatoarele situatii:
- Hemoragii bruste, in special insotite de dureri uterine intense;
- Febra;
- Fatul nu mai misca sau miscarile sale sunt mai rare.

Medicul trebuie consultat atunci cand:
- Exista scurgeri de lichid de la nivelul vaginului, acest lucru insemnand adesea ca nasterea este iminenta;
- Exista instalate alte semne ale travaliului;
- Exista risc de nastere prematura.

Orice persoana care are dubii cu privire la integritatea dopului gelatinos ar trebui sa apeleze la medic sau la moasa. Evaluarea femeii insarcinate este extrem de importanta, in acest mod fiind reduse sansele de complicatii.

Concluzii

Pierderea dopului gelatinos este un simptom comun si normal ce apare la sfarsitul sarcinii. Acest lucru inseamna, de obicei, ca travaliul va incepe curand.

Desi, mucusul eliminat poate avea un aspect anormal din cauza sangelui continut, pierderea dopului gelatinos nu reprezinta o urgenta medicala decat daca persoana insarcinata are si alte simptome negative, precum sangerarea excesiva sau instalarea travaliului in mod prematur.

Sfarsitul sarcinii si inceputul travaliului reprezinta perioade confuze si incerte. Unele persoane dezvolta simptome usoare si nu isi pot da seama ca travaliul a inceput, chiar daca dopul gelatinos a fost eliminat. De asemenea, pierderea dopului gelatinos poate produce senzatia ca sarcina a intampinat anumite complicatii, precum sangerarea anormala.

Orice femeie insarcinata trebuie sa realizeze controale regulate la medic, astfel incat sarcina sa fie tinuta sub observatie, iar riscurile sa fie minime. Atunci cand o femeie insarcinata suspecteaza ca a pierdut dopul gelatinos, vizita la medic trebuie facuta cat mai curand. Cu cat medicul evalueaza mai rapid situatia, cu atat perspectiva este mai buna pentru mama si copil.

Bibliografie:
Critchfield, A. S.,et al.(2013). Cervical mucus properties stratify the risk for preterm birth. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3731331/
Hansen, L. K.,et al.(2014). The cervical mucus plug inhibits, but does not block, the passage of ascending bacteria from the vagina during pregnancy. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5987199/
How to tell when labor begins. (2011). https://www.acog.org/Patients/FAQs/How-to-Tell-When-Labor-Begins?IsMobileSet=false
Labor and birth. (2018). https://www.womenshealth.gov/pregnancy/childbirth-and-beyond/labor-and-birth
Placental abruption. (2013). https://www.marchofdimes.org/complications/placental-abruption.aspx
Your guide to a healthy birth. (n.d.). https://www.health.ny.gov/publications/2935.pdf


Citeste si despre:

Semne de alarma in timpul sarcinii - cand este cazul sa te ingrijorezi si ce este normal Sarcina, nasterea si perioada postpartum Infarctul miocardic si angina instabila Preeclampsia in sarcina - o complicatie ce poate fi fatala Alaptarea Sarcina Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Durerea asociata cancerului Sarcina - Luna a II-a Sarcina pe saptamani Tratamentul incontinentei fecale Sarcina - Luna a VIII-a
Cere sfatul medicului ×