Cu siguranta, vederea reprezinta cel mai important simt uman dintre cele cinci pe care le detinem. Elemente nutritive sunt deosebit de importante pentru vedere.
Aceste substante nutritive au rol important in mentinerea functiei ochiului, protejeaza ochii impotriva luminii puternice si reduc dezvoltarea bolilor degenerative produse de imbatranire.
Riscul de a dezvolta o boala oculara creste odata cu imbatranirea.
1. Cataracta
Cataracta inseamna opacifierea lentilei ochiului, numita cristalin. In mod normal, aceasta lentila este perfect transparenta si asigura focalizarea imaginii pe retina, adica vederea clara. Cataracta este in general apanajul varstei, ea aparand ca o imbatranire a cristalinuliui.
2. Retinopatia diabetica
Atunci cand aceasta este asociata cu diabetul zaharat poate deveni o cauza majora a afectiunilor de vedere si poate duce chiar la orbire. Retinopatia se dezvolta atunci cand nivelul ridicat de zahar din sange afecteaza vasele de sange de la nivelul retinei.
3. Boala ochiului uscat
Sindromul ochiului uscat (sindromul sica) apare ca urmare a unei lubrifieri si umidificari insuficiente a ochiului, iar acest mediu uscat duce la disconfort si la potentiale afectiuni vizuale.
4. Glaucomul
Face parte dintr-un grup de boli caracterizate prin degenerarea progresiva a nervului optic care transfera informatiile vizuale de la ochi la creier. Aceasta boala poate provoca o vedere slaba sau chiar orbirea.
5. Degenerescenta maculara
Macula este partea centrala a retinei. Degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV) este o afectiune de etiologie necunoscuta, care afecteaza de obicei pacientii de varsta a treia.
Aceasta se caracterizeaza-se prin modificari progresive, degenerative, ireversibile ale zonei retiniene centrale (macula). DMLV este una dintre principalele cauze ale orbirii in tarile dezvoltate.
Desi, riscul de a dezvolta una dintre aceste boli depinde intr-o oarecare masura si de partea genetica a fiecarei persoane, dieta poate juca, de asemenea, un rol foarte important.
Deficitul de vitamina A reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze ale orbirii in lume.
Aceasta vitamina este esentiala pentru mentinerea celulelor sensibile la lumina, cunoscute ca si celule fotoreceproare.
In cazul in care aportul de vitamina A nu este suficient este posibil sa apare orbire nocturna (dificultati de vedere in intuneric), ochi uscati sau chiar boli mai grave, in functie de gradul deficientei de vitamina.
Vitamina A se gaseste numai in alimentele de origine animala. Cele mai bogate surse dietetice sunt: ficatul, galbenusul de ou si produsele lactate.
De asemenea, vitamina A se poate obtine din compusii plantei antioxidante denumiti carotenoizi (provitamina A) gasiti in cantitati mari in unele fructe si legume.
Carotenoizii furnizeaza in medie aproximativ 30% din necesarul de vitamina A al organismului. Cel mai eficient dintre acestia este betacarotenul care se gaseste in cantitati mari in ciuperci, spanac si morcovi.
Asadar, deficitul de vitamina A poate provoca, in special, orbire noctura si ochi uscati.
Vitamina A se gaseste numai in produse de origine animala, insa organismul uman poate transforma carotenoizii pe baza de plante in vitamina A.
Luteina si zeaxantina sunt doi carotenoizi antioxidanti cunoscuti sub numele de pigmenti maculari. Acestea joaca un rol foarte important in protejarea ochilor impotriva luminii albastre daunatoare.
S-a demonstrat, de asemenea, ca la adultii aflati la varsta mijlocie si la varstnici consumarea a 6 mg de luteina si/sau zeaxantina pe zi a redus semnificativ riscul de AMD (degenerarea maculara).
Cu toate acestea, dovezile nu sunt in intregime concludente. O serie de sase studii observationale sugereaza faptul ca luteina si zeaxantina protejeaza doar impotriva AMD in stadiu avansat, nu si in cazul stadiilor de dezvoltare timpurie.
Acesti pigmenti maculari se gasesc, de obicei, impreuna in alimente. Spanacul, patrunjelul, fisticul si mazarea verde sunt printre cele mai bune surse.
Mai mult, galbenusul de ou, porumbul dulce si strugurii rosii pot fi, de asemenea, bogate in luteina si zeaxantina. De fapt, galbenusul de ou este considerat una dintre cele mai bune surse datorita continutului ridicat in grasimi.
Carotenoizii sunt mai bine absorbiti atunci cand sunt consumati impreuna cu grasimi.
Acizii grasi Omega-3 cu lant lung EPA si DHA sunt foarte importanti pentru sanatatea ochilor.
DHA se gaseste in cantitati mari in retina, unde participa la mentinerea functiei ochiului. De asemenea, este important pentru dezvoltarea creierului si a ochilor in timpul copilariei. Astfel, deficitul de DHA poate afecta vederea, in special la copii.
Acizii grasi Omega-3 pot, de asemenea, ajuta la prevenirea altor boli oculare. Astfel, s-a demonstrat faptul ca administrarea a cel putin 500 mg de Omega-3 la adultii de varsta mijlocie si la adultii cu diabet zaharat poate duce la reducerea riscului de aparitie a retinopatiei diabetice.
Cea mai buna sursa de EPA si DHA de origine alimentara este pestele gras. In plus, suplimentele de omega 3 derivate din peste sau din microalge sunt disponibile pe scara larga.
Acidul gama-linoleic (GLA) este un acid gras omega 6 gasit in cantitati mici in dieta moderna. Spre deosebire de multi alti acizi grasi omega 6, GLA are proprietati antiinflamatorii.
Cele mai bogate surse de GLA sunt uleiul de primroza si uleiul de floarea-soarelui. Un studiu a demonstrat faptul ca administrarea zilnica de ulei de primroza (300mg de GLA) in cazul ochilor uscati imbunatateste simptomele pentru o perioada de 6 luni.
Ochii necesita cantitati mari de antioxidanti mai mari decat multe alte organe. Concentratia de vitamina C este mai mare in umoarea apoasa decat in orice alt fluid din corp. Nivelul de vitamina C din umoara apoasa este direct proportional cu aportul alimentar.
Astfel, concentratia va creste prin consumarea de alimente bogate in vitamina C. Cantitati mari de vitamina C se gasesc in fructe si legume, inclusiv ardei grasi, fructe citrice, guava, broccoli etc.
Este un antioxidant solubil in grasimi care participa la protejeaza acizilor grasi impotriva oxidarii nocive.
Aportul adecvat de vitamina E este foarte important pentru sanatatea optima a ochilor deoarece deficienta severa poate duce la degenerare retiniana si chiar la orbire.
Consumarea zilnica a mai mult de 7 mg de vitamina E poate reduce semnificativ riscul de aparitie al cataractei legate de varsta.
Cele mai bune surse dietetice de vitamina E sunt migdalele, semintele de floarea-soarelui si uleiurile vegetale cum ar fi uleiul de seminte de in.
Ochii contin niveluri ridicate de zinc. Zincul este un antioxidant important implicat in formarea pigmentilor vizuali in retina, astfel, deficitul de Zn poate duce la orbire nocturna.
Sursele alimentare naturale de zinc includ stridiile, carnea, semintele de dovleac si arahidele.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.