Cum afecteaza hiperglicemia vederea in diabet

Actualizat: 17 Octombrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Pacientii diagnosticati cu diabet sunt susceptibili problemelor de vedere din pricina hiperglicemiei. Nivelul ridicat de zahar in sange multiplica sansele dezvoltarii bolilor de vedere, diabetul fiind de altfel o cauza principala a orbirii in randul adultilor cu varste cuprinse intre 20 si 74 de ani.

Un studiu de specialitate a descoperit ca pacientii cu diabet de tip 2 care isi mentin sub control nivelul glicemiei reusesc sa diminueze riscul pierderii vederii cu pana la 47% si riscul dezvoltarii retinopatiei diabetice cu pana la 34%.

Retinopatia diabetica

Principala cauza a orbirii in randul pacientilor cu diabet de tip 2 este reprezentata de retinopatia diabetica. Aceasta afectiune survenita pe fondul nivelului ridicat de glicemie poate fi oprita din evolutie doar atunci cand este diagnosticata in timp util. Exista doua tipuri de retinopatie diabetica si ambele afecteaza ambii ochi.

Retinopatia diabetica nonproliferativa este caracterizata prin slabirea vaselor de sange de la nivelul retinei, provocand uneori scurgeri de fluid si sange. Pericolul asociat acestui tip de retinopatie diabetica vine din lipsa simptomelor, uneori si in faza avansata a bolii, afectiunea progresand fulminant fara avertismente. De altfel, instalarea manifestarilor clinice specifice anunta ca raul a fost facut deja si a devenit ireversibil, ceea ce accentueaza importanta efectuarii unor analize medicale de rutina periodice.

Pe masura ce retinopatia diabetica nonproliferativa avanseaza, poate sa apara vederea incetosata, declansata de umflarea maculei (partea retinei responsabile cu vederea centrala) pe fondul scurgerii de lichid.

Retinopatia diabetica proliferativa este o forma avansata a retinopatiei diabetice, care conduce la pierderea vederii din cauza vaselor de sange care incep sa se dezvolte in mod anormal pe suprafata retinei.

Atunci cand vasele de sange de la nivelul ochilor prezinta hemoragii, sunt percepute puncte negre in campul vizual. Alte simptome ale celui de-al doilea tip de retinopatie diabetica proliferativa includ vederea nocturna dificila, adaptarea ingreunata la diferentele de luminozitate si plutirea punctelor negre in centrul campului vizual.

Este necesara o perioada de 10 ani pentru ca boala sa ajunga sa manifeste simptomele de mai sus, care pot fi oprite din evolutie cu ajutorul unui diagnotic stabilit in timp util.

Pentru ambele tipuri de retinopatie diabetica exista varianta de tratament cu laser, care urmareste micsorarea vaselor de sange. Pentru a incetini scurgerile de fluid si sange din vasele sangvine de la nivelul maculei si pentru a reduce acumularile fluide din retina, medicul foloseste sute de raze laser in zona din proximitatea maculei.

Retinopatia diabetica nu necesita tratament in fazele incipiente, decat daca s-a instalat edemul macular.

Cataracta si diabetul

O a doua problema de sanatate a vederii asociata cu diabetul este cataracta, caracterizata prin incetosarea lentilei ochiului, elementul care permite vederea limpede si focalizarea imaginilor din jur. Cauza principala este acumularea anormala de fluide in partea frontala a globului ocular.

Cu toate ca oricine se poate imbolnavi de cataracta, pacientii cu diabet de tip 2 tind sa dezvolte aceasta boala inca de la varste fragede si sa prezinte o evolutie mai rapida a afectiunii. Persoanele care sufera de cataracta observa un nor in campul vizual, care sacrifica progresiv acuratetea vederii.

Cataracta se poate corecta prin interventie chirurgicala, in cadrul careia lentila afectata a ochiului este inlocuita cu o lentila artificiala.

Glaucomul si diabetul

Cand fluidele de la nivelul organelor de vaz nu sunt drenate corespunzator, ochii pot fi supusi unei presiuni accentuate. Acest fenomen conduce la o alta afectiune de vedere asociata cu diabetul, glaucomul, prin care vasele de sange si nervii sunt afectati, aparand dificultati de vedere.

Tratamentul pentru glaucomul cu unghi deschis - cel mai frecvent tip de glaucom - presupune diminuarea presiunii oculare prin imbunatatirea drenajului umorii apoase sau reducerea productiei de fluid. Medicamentele pot atinge ambele teluri in acest sens.

In cazul glaucomului cu unghi deschis, simptomele pot fi inexistente pana la agravarea bolii, cand deja capacitatea vederii se deterioreaza semnificativ. In alte forme mai putin comune ale glaucomului, pot sa apara si alte simptome, precum durerile de cap, durerile oculare, vederea incetosata, secretiile excesive ale ochilor, halouri in contact cu lumina sau pierderea vederii.

Alte forme de tratament pentru glaucom sunt picaturile de ochi speciale, procedurile cu laser, medicamentatia sau interventia chirurgicala. Operatiile si tratamentele cu laser sunt directionate catre imbunatatirea drenajului umorii apoase. Prevenirea glaucomului in diabet si a complicatiilor sale se poate realiza prin efectuarea unui control oftalmologic regulat.

Pacientii diagnosticati cu diabet de tip 2, in special cei care nu isi controleaza atent nivelul glicemiei in sange, mai sunt predispusi in special la un tip mai rar de glaucom, numit glaucomul neurovascular. In acest caz, vasele de sange cresc anormal la nivelul irisului, partea colorata a ochiului, blocand fluxul fluid normal in ochi si crescand presiunea oculara.

Glaucomul neurovascular este cu atat mai dificil de tratat, o optiune de tratament fiind operatia cu laser pentru reducerea dimensiunii vaselor de sange. In prezent, oamenii de stiinta si medicii incearca sa dezvolte noi implanturi care sa ajute la drenajul fluidelor, pentru oprirea simptomelor.

Cea mai buna cale de prevenirea a problemelor de vedere in diabet sunt examenele oftalmologice anuale, care permit identificarea unei potentiale afectiuni in timp util, cand este mai usor de tratat. Aceleasi controale medicale regulate scad considerabil pierderea totala a vederii.

De asemenea, controlul atent al nivelului glicemiei in sange si al presiunii arteriale este deosebit de important in cazul persoanelor care sufera de diabet de tip 2.


Citeste si despre:

Tratamente naturiste in diabetul zaharat Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii Neuropatia diabetica 5 moduri surprinzatoare prin care viata la oras afecteaza sanatatea Diabetul pe intelesul tuturor Simptome surprinzatoare ale diabetului Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Cum iti modifica viata diabetul - principalele complicatii Gastropareza diabetica - gestionata cu succes prin modificari dietetice Complicatiile neurologice ale diabetului zaharat Diabetul zaharat tip 2 secundar acromegaliei Indicatiile corticosteroizilor in tratamentul polimialgiei reumatice si arteritei cu celule gigante Retinopatia diabetica
Cere sfatul medicului ×