Cand nu este indicat pentru gatit uleiul de masline?

Actualizat: 07 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Multe persoane folosesc ulei de masline extravirgin in compozitia preparatelor culinare.

Acesta contine antioxidanti sanatosi, polifenoli, numiti si grasimi mononesaturate care pot ajuta la scaderea colesterolului rau si la cresterea nivelurilor de colesterol bun.

Totusi, specialistii in arta culinara considera ca exista momente cand uleiul de masline nu este cea mai buna alegere.

Cand trebuie folosit uleiul de masline?

Cand preparati diverse sosuri pentru salate sau cand inabusiti legume la foc mediu, uleiul de masline este o alegere excelenta.

Pentru ca are o aroma distincta, trebuie folosit in compozitia mancarurilor de tipul legumelor preparate la aburi, supa sau paine, de exemplu. Uleiul de masline contine mai multe grasimi mononesaturate decat alte tipuri de uleiuri, facandu-l o alegere excelenta pentru gatit si pastrarea sanatatii inimii.

Cand nu trebuie folosit uleiul de masline?

Atunci cand preparati mancaruri la temperaturi inalte, nu alegeti uleiul de masline deoarece acesta are punctul de ardere intre 185-210 grade Celsius.

Cand atinge acest punct, compusii benefici din uleiul de masline incep sa se degradeze si potentialii compusi care se formeaza ar putea afecta sanatatea.

Cu ce poate fi inlocuit uleiul de masline?

Uleiul de rapita are un punct de ardere mai mare si este o alegere mult mai buna daca doriti sa gatiti la temperaturi medii. Uleiul de rapita are un gust neutru si contine acid alfa-linoleic sanatos pentru inima, ceea ce-l face ideal pentru prajit si coacere.

Uleiul de arahide are un punct de ardere foarte inalt si este potrivit si pentru gatit la temperaturi mari, cum ar fi cele implicate de prajit. Desi sunt mai scumpe, uleiurile de avocado, nuci de macadamia si migdale, sunt alageri sanataoase pentru utilizarea de zi cu zi.

Fiecare tip de ulei are ceea ce se numeste punct de fum sau de ardere, adica temperatura specifica la care uleiul incepe sa se descompuna sau in termeni mai tehnici punctul de la care structura moleculara incepe sa se modifice. Aceste modificari moleculare pot fi sesizate in aroma precum si in valoarea nutritiva, astfel ca uleiul se modifica dintr-un ulei sanatos intr-unul daunator.

Cu cat punctul de ardere este mai mare cu atat uleiul poate rezista la o temperatura mai ridicata. Ca urmare, fiecare tip de ulei trebuie utilizat pentru metoda de gatit cea mai potrivita punctului sau de ardere si in functie de toleranta sa la caldura.

Indicatii pentru gatit in functie de tipul de ulei folosit

Ulei din seminte de in
Nivelul caldurii in timpul gatirii: Nu se foloseste pentru gatit
Cea mai buna modalitate de utilizare: Salate

Ulei din nuca de cocos, porumb, masline, arahide, susan, nuci
Nivelul caldurii in timpul gatirii: Mica pana la moderata
Cea mai buna modalitate de utilizare: Produse de panificatie (coacere), soteuri usoare, gatit la oala cu presiune, salate

Ulei din nuci de macadamia, floarea soarelui, rapita
Nivelul caldurii in timpul gatirii: Medie
Cea mai buna modalitate de utilizare: Produse de panificatie (coacere), sosuri, prajit

Ulei de avocado, floarea soarelui, soia
Nivelul caldurii in timpul gatirii: Ridicat
Cea mai buna modalitate de utilizare: Prajit


Citeste si despre:

Rolul acizilor grasi in alimentatie. Ce cantitate este indicata pentru consum? Tipuri de ulei pentru gatit Care este cel mai bun ulei pentru gatit Motive pentru care sportul este esential pentru sanatate Este pregatit pentru gradinita? Cat de importanta este detoxifierea pentru sanatate Uleiul de cocos, o optiune sanatoasa pentru gatit Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Durerile abdominale si constipatia: care sunt cauzele si cand este indicata vizita la medic? Anticoagulante in fibrilatia atriala. Cand este indicat sa le iei? Cand si cui ii este indicata coronarografia? Cand devine mustul periculos pentru sanatate? Afla de ce este bine sa consumi ulei de masline extravirgin Uleiul de masline: beneficii si utilizare Alergia la uleiul de masline