Legatura dintre dieta si afectiunile oculare

Actualizat: 08 Martie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Bolile de ochi sunt printre cele mai comune cauze de invaliditate permanenta. Tot mai multe persoane, cu varsta de peste 40 de ani, sufera de cataracta si un numar destul de ridicat de oameni cu varsta de peste 60 de ani dezvolta degenerescenta maculara. Aceste conditii apar odata cu inaintarea in varsta. Nutritia poate avea un anumit efect in aparitia, progresia sau prevenirea acestor doua conditii.

Degenerescenta maculara apare atunci cand celulele din macula ochiului mor. Macula este situata in centrul retinei (in spatele ochiului) si este responsabila pentru vederea buna. Odata ce macula se deterioreaza, vederea devine neclara, iar oamenii nu mai pot vedea detaliile fine ale obiectelor. In prezent, nu exista niciun leac pentru degenerescenta maculara, dar specialistii sustin ca o nutritie adecvata poate ajuta la incetinirea progresiei bolii.

Dieta sanatoasa pentru ochi

Potrivit expertilor, anumite elemente nutritive sunt asociate cu mentinerea sanatatii ochilor. Aceste elemente nutritive includ vitaminele C si E, carotenoizi, beta-carotenul, luteina, zeaxantina si acizii grasi Omega 3, zinc si vitaminele din complexul vitaminic B.

Antioxidantii, in special luteina, ajuta la reducerea acumularilor de produse reziduale de la nivelul retinei, reducand astfel riscul aparitiei degenerescentei maculara. Acidul folic si vitamina B6 diminueaza prezenta homocisteinei in sange, ceea ce duce la scaderea riscului aparitiei bolii. In plus, antioxidantii ajuta la incrucisarea proteinelor din retina, prevenind aparitia cataractei.

Iata o lista cu alimente ce contin nutrienti sanatosi pentru ochi:

O dieta bogata in carbohidrati rafinati, cum ar fi orezul alb, painea alba si pastele din faina alba, poate creste riscul de degenerescenta maculara. Aceste alimente au un index glicemic ridicat, ceea ce inseamna ca sunt descompuse rapid in zaharuri. Optati pentru paine si paste fainoase din cereale integrale si orez brun.

Suplimente nutritive pentru sanatatea ochilor

Un studiu recent a constatat ca suplimentele ce contin doze mari de vitamina E, beta-caroten, zinc si cupru si pot preveni progresia catre un stadiu avansat a degenerescentei maculare. Expertii au demonstrat ca exista o dovada ca suplimentele vitaminice ofera beneficii pentru sanatatea oculara, indiferent de varsta si persoana.

Studiile clinice sunt in curs de desfasurare pentru a se descoperi mai multe informatii despre efectele pozitive oferite de suplimenele vitaminice pentru sanatatea ochilor.


Citeste si despre:

Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar Hepatita alcoolica Arterita temporala Artrita reumatoida Principalele teste screening de care au nevoie barbatii Informatii esentiale despre sindromul Sjogren Sindromul Down - mongolismul Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 4 Ingrediente Benefice pentru Pregatirea unui Corp de Vara Notiuni generale despre glaucom Alimente care iti pot schimba viata Cancerul pancreatic Diabetul zaharat insulino-dependent recent diagnosticat Boala Crohn - inflamatia colonului Dieta Ornish Dieta care previne aparitia pietrelor la rinichi
Cere sfatul medicului ×