7 moduri prin care va puteti proteja vederea

Actualizat: 10 Aprilie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Pentru a va proteja vederea, specialistii propun introducerea in rutina zilnica a unor obiceiuri care vor contribui la mentinerea sanatatii ochilor.

Pe langa aceste obiceiuri, este important ca oricare persoana sa consulte medicul oftalmolog cel putin o data la doi ani. Un examen oftalmologic complet, ce va include dilatarea pupilei, poate sa scada riscul pentru bolile majore ale ochilor cum ar fi retinopatia diabtica, care nu ofera semne sau simptome de avertizare timpurie.

Un consult oftalmologic este recomandat si pentru a verifica evolutia dioptiilor.

Consumati legume cu frunze de culoare verde inchis

Spanacul, varza, rucola, stevia, broccoli si alte legume cu frunze de culoare verde inchis contin luteina si zeaxantina, doua carotenoide al carui consum a fost asociat cu reducerea riscului de a dezvolta cataracta si degenerescenta maculara. Incercati sa consumati cel putin doua portii pe zi, de exemplu spanac la masa de pranz si broccoli la cina.

Importanta antioxidantilor

Alimente cum ar fi fructele de padure, portocalele, prunele si ciresele contribuie la diminuarea activitatii radicalilor liberi, cauzata de factorii de mediu, contribuie la mentinerea sanatatii cristalinului, impiedica aparitia cataractei si a degenerescentei maculare. Mancati cel putin doua portii pe zi de afine si o portocala, de exemplu.

Luati multivitamine

In urma unor studii s-a demonstrat ca la persoanele care utilizeaza suplimente ce contin vitamine cu rol antioxidant, cum ar fi vitamina E, C, beta-caroten si minerale (cupru, zinc) este incetinita progresia degenerarii maculare avansate la pacientii cu risc ridicat. De ajutor pot fi si vitaminele B6, B12, dar si acidul folic. Studiile sugereaza ca unele tipuri de vitamine pot intarzia debutul cataractei.

Cantitati suficiente de omega-3

Intr-adevar, acizii grasi omega-3 sunt benefici pentru inima, dar noi dovezi sugereaza ca acesti acizi care se regasesc in anumite specii de pesti (somon, halibut, ton) ajuta si la mentinerea filmului lacrimal de protectie, minimizeaza sindromul de ochi uscat si previne cataracta.

Indicat ar fi sa consumati doua sau trei portii pe saptamana sau sa luati in considerare utilizarea suplimentara de ulei de peste in fiecare zi. La fel de important este sa reduceti consumul de carne rosie din alimentatie, deoarece un studiu recent a confirmat ca nivelurile crescute de carne rosie pot contribui la aparitia degenerescentei maculare.

Rontaiti morcovi

Aceste legume crocante, precum si altele de culoare portocalie contin beta-caroten, un carotenoid care ajuta la pastrarea sanatatii ochilor.

Purtati ochelari de soare

Lumina ultravioleta are un impact negativ asupra ochilor si stimuleaza dezvoltarea cataractei si a degenerescentei maculare. De fapt, s-a demonstrat ca pentru a impiedica formarea cataractei trebuie sa va protejati de lumina UV.

Este important sa se poate ochelari de soare cu lentile intunecate care filtreaza 100% din razele UV, ori de cate ori va aflati in aer liber. La fel de utila este purtarea unei palarii cu boruri largi.

Faceti exercitii cardio

Unele studii au indicat ca exercitiile aerobice cardio pot reduce presiunea din interiorul ochilor si ajuta la reducerea riscului aparitiei glaucomului. Ideal ar fi sa faceti trei antrenamente a cate 30 de minute, sa mergeti pe jos sau sa faceti jogging.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Ama Optimex clinica de oftalmologie
Tel: 0212111622
Bucuresti, Str. Toamnei Nr. 54

Citeste si despre:

7 moduri prin care sa evitati durerile de cap de sarbatori 8 moduri simple sa va protejati sanatatea ochilor la orice varsta Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice Obiceiuri nepotrivite care duc la aparitia ridurilor Sfaturi pentru ingrijirea mainilor uscate Anxietatea si furia - gestionarea emotiilor Ghid de sanatate A-Z pentru sezonul rece Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Terapia de substitutie hormonala Ce este postul intermitent si cum functioneaza Caracteristicile bolii SIDA si ale persoanelor seropozitive Sfaturi pentru mentinerea sanatatii sexuale Pierderea parului- Alopecia Glaucom primar cu unghi deschis Glaucomul - generalitati
Cere sfatul medicului ×