Motive pentru a consuma seminte de in

Actualizat: 13 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Semintele de in sunt o sursa buna de fibre dietetice si acizi grasi esentiali Omega 3. Fibrele din semintele de in se gasesc in principal in invelisul semintelor. Consumate inainte de masa, fibrele continute in semintele de in diminueaza senzatia de foame.

Descoperiti mai jos cateva dintre principalele motive pentru care puteti include in dieta dumneavoastra zilnica semintele de in.

Beneficii oferite sanatatii de semintele de in

Semintele de in sunt bogate in:

- Semintele de in ajuta la scaderea colesterolului din sange si regleaza nivelul de zahar din sange - Cercetatorii cred ca fibrele din semintele de in influenteaza actiunea colesterolului si impiedica absorbtia acestuia in organism. Fibele solubile din semintele de in scad colesterolul, contribuind la prevenirea acumularii de placi in artere.

Semintele de in ajuta la subtierea sangelui, reducandu-se astfel riscul de ateroscleroza. Acest lucru poate reduce tensiunea arteriala, previne aparitia accidentului vascular cerebral si atacul de cord. In acelasi timp, fibrele din semintele de in scad nivelul de zahar din sange, aspect foarte important pentru persoanele care au diabet zaharat de tip 2.

- Lupta impotriva cancerului - Studiile au arata ca semintele de in au un rol important in lupta impotriva cancerului, in mod special in cazul cancerului de colon si de san. Aceste beneficii sunt rezultatul concentratiei ridicate de lignani, care inhiba dezvoltarea tumorilor canceroase.

- Incetineste pierderea osoasa - In urma unor studii realizate pe sobolani care sufereau de diabet zaharat, s-a constatat o incetinire a pierderii masei osoase, dupa ce animalele au fost hranite cu seminte de in. Efectul benefic a fost atribuit concentratiei ridicate de acizi grasi, existente in semintele de in.

- Controlul greutatii - Prin consumul semintelor de in, satietatea se instaleaza mai rapid si este mentinuta o durata mai lunga de timp. Daca doriti sa slabiti, este recomandabil sa mancati seminte de in cu 30 de minute inainte de mese, pentru a va controla apetitul.

- Imbunatatirea sanatatii digestive - Fibrele din compozitia semintelor de in amelioreaza constipatia si regleaza tranzitul intestinal.

- Cresterea imunitatii - Semintele de in contin substante care reduc inflamatia si permit sistemului imunitar sa functioneze mai bine. Cercetari preliminare sugereaza ca semintele de in pot estompa simptomele tulburarilor autoimune, cum ar fi artrita reumatoida, psoriazis, lupus etc.

Precautii

Persoanele care sufera de boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn, ar trebui sa evite semintele de in din cauza efectelor lor laxative. Femeile insarcinate si mamele care alapteaza nu ar trebui sa consume seminte de in, ca si femeile care sufera de fibrom, endometrioza sau boala ovarului polichistic.

Barbatii care au un risc crescut de aparitie a cancerului de prostata vor exclude din dieta semintele de in.

Este important sa aveti aprobarea medicului inainte de a adauga semintele de in in regimul dumneavoastra alimentar.


Citeste si despre:

6 sfaturi pentru a va pastra silueta pe perioada iernii Zece pasi pentru a scapa de fumat Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa Dieta Atkins: ghid pentru incepatori 9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Dieta pentru sanatatea ficatului 8 pasi simpli de ingrijire a starii de sanatate pentru femeile de peste 40 de ani Alimente bogate in fibre pentru diabetul de tip 2 Cand devine fosforul periculos pentru sanatate Acizii grasi omega-7