Catina – cea mai buna sursa de vitamina C si betacaroten

Actualizat: 03 Februarie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Fructele de catina, acele bobite portocalii cu gust puternic acrisor, constituie una dintre cele mai bune metode de a-ti intari sistemul imunitar si de a preveni gripa.

Sunt numite si "ginsengul romanesc" si sunt bogate in vitamine, minerale, antioxidanti, aminoacizi si acizi grasi esentiali.

Catina contine mai mult betacaroten (forma naturala de vitamina A) decat morcovul si are un puternic efect antitumoral, multumita aportului mare de vitamina C.

Compozitia fructelor de catina

Fructele de catina sunt un adevarat complex de multivitamine si minerale. In compozitia lor intra:

- vitaminele A, E, K, F, P precum si complexul de vitamine B (B2, B6, B9)
- biotina, supranumita drept "vitamina memoriei", mai este cunoscuta si sub denumirile de colina, vitamina H sau vitamina B8
- inozitol sau vitamina B7, cea care in combinatie cu biotina formeaza lecitina
- minerale precum fosfor, potasiu, magneziu si fier
- aminoacizii esentiali
- acizii grasi esentiali

Cum poate fi consumata?

Daca iti place gustul astrigent al catinei, poti incerca sa consumi fructe de catina si in stare naturala. Majoritatea prefera sa o congeleze, sa o combine cu miere sau sa preseze fructele pentru a obtine din ele sucul de catina.

Dulceata de catina fara zahar este foarte acrisoara, dar are beneficii extraordinare. Siropul de catina fara zahar poate fi baut dupa ce l-ai indulcit cu miere sau sirop de agave, un excelent inlocuitor al zaharului.

Uleiul de catina este un alt preparat minune obtinut din aceste fructe. El este recunoscut pentru capacitatea de a reduce colesterolul rau si pentru potentialul curativ in caz de ulcer gastric, afectiuni circulatorii si boli hepatice.

Care sunt beneficiile catinei?

Catina are un puternic efect antiinflamator, cicatrizant, antibiotic si antitumoral. Atat fructele de catina, cat si mugurii, frunzele si scoarta, pot fi folositi pentru prepararea de uleiuri, tincturi sau sirop.

Iata care sunt beneficiile consumului intern:

- uleiul de catina este un excelent adjuvant in tratamentul ulcerului gastric si duodenal, diareei, reumatismului, afectiunilor neuroendocrinologice, circulatorii si hepatice;

- catina combate efectele negative ale alcoolismului, stresului, asteniei sau anemiei;

- poate fi folosita in tratarea bolilor coronariene, hipertensiunii si gingivitei;

- are efecte benefice in caz de depresie, boala Parkinson, tumori canceroase, diferite tipuri de adenoame (tumori benigne ale glandelor endocrine), afectiuni bucale, raguseala, raceala si gripa, fariginta, intoxicatii si leucemie;

- poate trata afectiuni ale ficatului, splinei si rinichilor.

Catina poate fi folosita si pentru uzul extern, sub forma de ulei, in tratarea afectiunilor ochilor si ale pielii, de la miopie, glaucom si cataracta, pana la alergii, eczeme, hemoroizi, psoriazis sau arsuri solare.

Un alt beneficiu extraordinar este faptul ca tine colesterolul sub control, inhiba pofta de mancare, vitaminizand in acelasi timp organismul.

Catina poate trata si anumite afectiuni ginecologice. Tinctura din muguri de catina incetineste procesul de imbatranire a celulor si are efect afrodisiac.


Citeste si despre:

Afectiuni care se pot ameliora cu ajutorul catinei Urzica in tratarea anemiei Alergiile copiilor Alimente de protectie Importanta calciului in dieta Delfino Romania – manifest pentru sanatatea ta Alergiile copiilor nostri - cauze, simptome, tratament si profilaxie Beneficii si atentionari legate de consumul de ceai 10 trucuri ca sa eviti raceala si gripa Te imbolnavesti des? Iata cum iti poti intari sistemul imunitar! Remediile homeopatice: un ajutor de nadejde impotriva gripei