Cand sportul iti poate face rau: iata care sunt semnalele pe care le da organismul

Actualizat: 20 Mai 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

"Daca ma doare, atunci este bine, caci daca nu este durere, nu este niciun castig!".

Acest tip de motivatie o intalnim la multe persoane care fac sport. De aceea nu este de mirare ca acestia cred ca scrasnind din dinti la antrenamente dure obtin cele mai bune rezultate.

Este adevarat ca trebuie sa iti simti corpul un pic inflamat dupa exercitii, caci acest lucru inseamna ca muschii devin mai puternici, insa nu trebuie ca acest simptom sa te copleseasca.

Descopera care sunt semnele pe care ti le transmite organismul, ca sa iti dai seama daca exercitiile de la sala de sport iti fac mai mult rau decat bine:

Muschii iti tremura foarte tare

Tremurul muschilor nu este, de cele mai multe ori, un motiv de ingrijorare, insa exista si situatii in care poate fi un semnal de alarma. De exemplu, daca bratele incep sa vibreze puternic, iar contractiile musculare sunt dureroase, este bine sa te opresti. Oboseala musculara poate sa duca la o intindere musculara.

Acest lucru poate duce si la o ruptura musculara, care nu numai ca este dureroasa, dar are nevoie si de mai mult timp pentru vindecare. De aceea, este bine sa nu exagerezi cu exercitiile fizice, mai ales daca esti la inceput. Nu trebuie niciodata sa iti suprasoliciti muschii, ci sa cresti treptat intensitatea exercitiilor.

Durerea brusca, ascutita

Intotdeauna cand faci fitness, muschii sunt solicitati si pot aparea dureri. Insa o durere intensa care apare repede indica faptul ce este ceva in neregula. In astfel de momente trbeuie sa te orpesti, in niciun caz sa continui lucrul, crezand ca va trece de la sine.

In cazul in care nu te opresti din efectuarea exercitiilor, atunci poate aparea nu numai lezarea unui muschi, ci si leziuni la nivelul articulatiilor.

Nu trebuie sa te apuci niciodata de exercitii fizice fara sa incalzesti bine musculatura inainte. Cand muschii nu sunt pregatiti, riscul de intndere si ruptura musculara este foarte mare.

Umflaturi la glezna, dupa alergat

Si persoanele care practica jogging-ul pot avea probleme. Inrosirea, umflarea sau durerea persistenta la nivelul gleznei sau a genunchiului sugereaza clar ca alergarea nu iti face bine.

Astfel poti face o pauza cateva zile. Apoi, cand reincepi alergarile, ai grija sa iti incalzesti muschii inainte. Daca si dupa ce faci o sesiune mai lunga de incalzire tot simti dureri sau apar umflaturi, atunci cere sfatul unui specialist.

Inainte de a iesi la alergat ai grija sa te asiguri ca porti echipamentul necesar. Foarte importanta este purtarea unei perechi de pantofi sport adecvata.

Durere care persista zile intregi

Ai lucrat din greu la sala de forta si, desi au trecut trei-patru zile de atunci, inca iti este greu sa urci scarile, pentru ca febra musculara nu iti da pace. Daca febra musculara nu trece in 48 de ore de la sesiunea de exercitii, inseamna ca ai impins prea mult limitele.

Asteapta pana cand muschii se vindeca si durerea dispare, inainte de a merge la sala de sport din nou. Nu incerca sa aplici principiul "cui pe cui se scoate", caci exercitiile pe care le faci in perioadele in care nu te simti bine iti pot inrautati starea.


Citeste si despre:

Scaderea in greutate prin sport Afla cate calorii arzi prin practicarea sportului preferat Combaterea obezitatii prin sport Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti 5 greseli majore in alegerea si purtarea pieselor de incaltaminte sport Cum sa faceti sport in aer liber daca suferiti de o alergie sezoniera Sfaturi pentru a face sport in ciuda unei vieti ocupate Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Beneficiile sportului asupra organismului Haine pe care sa nu le porti niciodata la sala de sport 5 alimente pe care nu trebuie sa le mananci niciodata inainte sa faci sport Riscurile practicarii sportului in zilele caniculare Nu renunta la sport in sezonul rece! Distrofia facio-scapulo-humerala: o afectiune genetica complexa si progresiva Tratamentul chirurgical al distrofiei musculare
Cere sfatul medicului ×