Combaterea obezitatii prin sport

Actualizat: 10 Iulie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Exercitiul fizic este metoda cea mai eficienta in combaterea obezitatii. Persoanele supraponderale trebuie sa faca sport in mod regulat; cheia succesului in combaterea kilogramelor in exces sunt exercitiile fizice regulate si sustinute (cu o anumita intensitate).

Exercitiile fizice trebuie sa consume cat mai multe calorii posibil (mai multe decat caloriile aduse prin aportul alimentar). Cele mai bune rezultate se obtin atunci cand se efectueaza un numar de 5 sedinte de aerobic pe saptamana cu o durata de 20-60 de minute fiecare.

Intensitatea efortului fizic

Intensitatea efortului fizic efectuat se poate corela cu alura ventriculara (numarul batailor cardiace pe fiecare minut). Alura ventriculara care indica intensitatea optima a efortului fizic efectuat, se calculeaza dupa regula:

Frecventa cardiaca maxima = 220 – varsta (ani)

Deci frecventa maxima a activitatii cardiace este rezultatul scaderii din 220 a varstei in ani (de exemplu o persoana in varsta de 50 de ani, poate dezvolta o alura ventriculara maxima de 170 de batai pe minut).

Un efort moderat este definit prin dezvoltarea unei aluri ventriculare de 50% pana la 70% din valoarea maxima pentru varsta respectiva. De asemenea un efort fizic intens este caracterizat printr-o alura ventriculara de peste 75% din capacitatea maxima caracteristica varstei.
Un efort fizic care depaseste 90% din frecventa cardiaca admisa pe varsta, este greu de realizat fara o buna conditie fizica si necesita activarea metabolismului anaerob (in lipsa oxigenului). Acest tip de efort consuma o mare cantitate de energie si trebuie urmat de alte exercitii mai usoare, care sa reoxigeneze organele vitale si muschii. O dovada a instalarii efortului anaerob o constituie incapacitatea de a conversa in timpul exercitiului respectiv. Odata cu intensificarea efortului, respiratia devine greoaie, asfixianta, cu imposibilitatea mentinerii unei conversatii, semn ca s-a activat metabolismul anaerob.


Citeste si despre:

Beneficiile sportului asupra organismului Principalii factori care ne pot predispune la obezitate Obezitatea Sedentarismul, mai letal decat obezitatea. Cum sa traiti mai mult prin miscare! Cum combati retentia de apa Intrebari frecvente legate de exercitiul fizic regulat Sedentarismul in randul copiilor - consecintele pe termen lung Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Aronia si sanatatea cardiovasculara: un remediu pentru hipertensiune Incontinenta urinara la barbati Recuperarea dupa ruptura de tendon ahilian Indicele de masa corporala - calcul si intepretare Sedentarismul in randul copiilor Cum sa scapati definitiv de sindromul de lene Solutii usoare pentru recapatarea formei fizice daca aveti un stil de viata sedentar Obezitatea la copii si sportul