5 greseli majore in alegerea si purtarea pieselor de incaltaminte sport

Actualizat: 05 Martie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Alegerea pieselor de incaltaminte sport este extrem de importanta atat pentru un randament sportiv multumitor, cat si pentru sanatatea corporala.

Majoritatea persoanelor active nu acorda prea multa atentie tipului de incaltaminte folosit in timpul antrenamentelor, desi acest criteriu poate face diferenta intre un trup sanatos si unul afectat de dureri ale picioarelor, fasciita plantara, entorse si alte afectiuni medicale importante.

Tipuri de piese de incaltaminte sport

Expertii in podologie, ramura medicala care se ocupa cu studiul si tratamentul afectiunilor piciorului, recomanda persoanelor care practica diverse forme de sport sa isi achizitioneze incaltamintea pentru antrenamente de la un magazin de specialitate, de unde pot afla informatii despre tipurile potrivite de pantofi sport pentru fiecare activitate atletica in parte.

Principalele tipuri de incaltaminte sport sunt cele pentru alergat, antrenamente de fitness si mers. Subtipurile lor se adreseaza drumetiilor montane, joggingului, participarii la un maraton etc.

De pilda, pantofii sport pentru mers trebuie sa aiba varful moale si flexibil, o atenuare optima a socurilor si o forma a talpii care incurajeaza flexarea naturala a talpii in miscare. Caracteristicile unor piese de incaltaminte pentru jogging includ amortizarea, flexibilitatea, controlul, stabilitatea calcaiului si tractiunea buna.

Varietatea pantofilor sport este mult mai complexa decat tinde sa creada publicul larg. In functie de fiecare forma de activitate sportiva practicata, exista si subcategorii de piese de incaltaminte special concepute pentru a se adapta nevoilor atletilor.

- Sporturile de curte. Includ pantofi sport pentru tenis, baschet si volei, adaptati miscarilor corporale in fata, in spate si lateral. In cazul acestora, structura talpii este cea mai importanta.
- Sporturile de camp. Includ pantofi sport pentru fotbal si baseball, fiind conceputi din plasa si talpa prevazuta cu crampoane.
- Sporturile de tracking. Includ pantofi conceputi pentru nevoile individuale ale alergatorilor, cu diverse caracteristici care sa se adapteze anatomiei piciorului, tipului de alergare etc.
- Sporturile de specialitate. Exista si pantofi sport speciali pentru golf, dans sportiv, ciclism etc.

Greseli in purtarea pantofilor sport

Chiar daca nu practicati un sport de performanta, este important sa cunoasteti regulile de baza in alegerea celor mai sigure si practice piese de incaltaminte pentru activitatea sportiva pe care o practicati. Evitati urmatoarele erori frecvente in achizitionarea si purtarea pantofilor sport si bucurati-va de miscare in deplina siguranta.

1. Utilizarea pantofilor sport vechi

Specialistii spun ca cea mai mare greseala pe care o comit persoanele care doresc sa devina active si sa se apuce de alergat sau de fitness este aceea ca aleg sa poarte tenisii tinuti intr-un colt obscur al debaralei de ani buni.

Consiliul American al Exercitiilor Fizice recomanda inlocuirea pantofilor sport uzati dupa circa un an de utilizare intensiva, deoarece acestia ajung sa nu mai asigure piciorului suportul necesar in timpul sportului. In plus, tenisii sau adidasii de acum 4-5 ani pot sa nu fie compatibili cu forma de miscare aleasa la un moment dat (aerobic, jogging, ciclism, dans etc.).

2. Alegerea tipului de pantofi gresit pentru un anumit sport

Pantofii conceputi pentru alergat sunt foarte diferiti de cei fabricati pentru baschet sau tenis, sustine Joe Puleo, autorul cartii Running Anatomy. Incaltamintea speciala pentru alergatori nu ofera stabilitate laterala, intrucat picioarele nu se misca in aceaste directii pe parcursul alergarii, ci doar inainte. Pe de alta parte, pantofii sport pentru tenis sau baschet sunt conceputi tocmai pentru a oferi stabilitate in partile laterale ale talpii.

Pentru alergat, aveti nevoie de pantofi sport care amortizeaza impactul in regiunea degetelor de la picioare, iar pentru mers va este necesara incaltamintea sport prevazuta cu un material dur in spate, pentru un suport optim al calcaielor.

3. Evaluarea gresita a caracteristicilor pantofilor sport

Daca o pereche de pantofi sport pare ideala pentru orice forma de activitate fizica doar pentru ca aspectul sau sugereaza acest lucru, nu inseamna ca este si potrivita pentru orice tip de sport. In cazul in care faceti miscare ocazional si imbinati mersul la sala de fitness cu sesiunile de tenis pentru amatori sau meciurile de baschet cu copiii in curtea scolii, atunci aveti nevoie de o incaltaminte sport speciala pentru mai multe activitati sportive, ce presupun un efort moderat.

Astfel, este foarte important sa cunoasteti care sunt caracteristicile de baza ale unui pantof sport potrivit exercitiului fizic diversificat

- o zona bine intarita la nivelul calcaiului;
- o talpa nici prea rigida, nici prea moale (sa nu poata fi indoita cu usurinta);
- o greutate cat mai mica (pentru confort si protectia picioarelor supuse deja presiunii);

Specialistii spun ca daca intentionati sa va inscrieti la un sport specific si sa il practicati de 2-3 ori pe saptamana sau mai mult, este de preferat sa achizitionati o incaltaminte special conceputa pentru activitatea fizica aleasa.

4. Purtarea pantofilor sport in afara activitatilor fizice

O alta greseala frecventa este purtarea pantofilor folositi in antrenamente in afara activitatilor fizice (la picnic sau la cumparaturi, de pilda). Uzarea excesiva va conduce la pierderea caracteristicilor esentiale detinute de piesele de incaltaminte sport, atat de importante pentru sanatatea picioarelor.

Pastrati pantofii sport pe care ii utilizati in timpul antrenamentelor doar pentru acest scop si folositi alt tip de incaltaminte comoda pentru deplasarile zilnice obisnuite.

5. Purtarea pantofilor sport perioade prea lungi de timp

La fel de important este sa inlocuiti pantofii sport inainte ca semnele de uzura sa devina evidente, spun specialistii. Suportul oferit de acestia dispare dupa circa 500 - 800 km parcursi (o perioada de utilizare de circa un an), moment in care pot sa apara dureri la nivelul genunchilor, soldurilor si spatelui. Daca faceti sport zilnic, atunci este necesar sa inlocuiti incaltamintea folosita dupa fiecare 6 luni.


Citeste si despre:

Ciuperca piciorului: 5 reguli pentru a evita infectia BABY EXPO, Editia 34 de Primavara isi deschide portile Diabetul si exercitiile fizice Modalitati de a avea grija de genunchii dumneavoastra Ruptura tendonului lui Achile Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Platfusul la copii Sfaturi utile pentru calatorii…exotice! Haine pe care sa nu le porti niciodata la sala de sport Cand sportul iti poate face rau: iata care sunt semnalele pe care le da organismul Cauze surprinzatoare ale durerilor