Nu renunta la sport in sezonul rece!

Actualizat: 13 Noiembrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sportul ne ajuta sa ne mentinem in forma in timpul iernii, atunci cand avem un aport caloric mai mare. In plus, sportul practicat in sezonul rece este mult mai eficient, fiindca evolutia organismului tinde sa acumuleze mai multe grasimi iarna decat vara, iar rezultatul este cresterea in greutate.

De asemenea, un alt avantaj major al practicarii sportului iarna este acela ca intareste sistemul imunitar, protejandu-te de afectiunile specifice iernii.

De aceea, nu trebuie sa iei o pauza de la activitatile fizice, chiar daca din cauza temperaturilor scazute iti este mai greu sa iesi din casa, de exemplu dimineata, ca sa alergi in parc, insa poti gasi alte variante.

De exemplu, urca scarile in loc sa iei liftul. Acasa, la birou, scarile te ajuta sa iti sculptezi picioarele, motiv pentru care ar trebui sa te tii mereu de acest obicei, atat iarna, cat si vara.

De asemenea, daca nu vrei sa iesi afara pentru diferite activitati in aer liber, poti practica cateva exercitii in casa. Abdomene, ridicare de greutati sau exercitii Pilates, totul este sa faci faci sport in mod constant, indiferent de anotimp.

Totodata, te poti inscrie la cursuri de dans, stiut fiind faptul ca dansul este foarte util in arderea caloriilor, sau invata un sport caracteristic lunilor de iarna precum patinajul, schiatul sau snowboarding-ul.

Principalele avantaje ale sportului iarna

• Temperaturile reduse conduc la imbunatatirea rezultatelor in ceea ce priveste sporturile de anduranta.

• Vei consuma mai multe calorii pentru a te incalzi.

• Iti va fi mult mai usor sa iti adaptezi temperatura corpului, intrucat aerul rece va usura transferul de caldura dintre corp si mediul inconjurator.

• Iti vei imbunatati considerabil capacitatea cardiovasculara.

• Sportul te protejeaza de raceala. Astfel, sunt studii care arata ca atunci cand faci sport in mod regulat, sansele de a te imbolnavi de raceala sau gripa scad cu pana la 50%.

• Sportul te fereste de depresie. Cateva minute zilnice de sport te vor ajuta sa fii mai vesel, mai binedispus si mai optimist.

• Sportul te ajuta sa previi cancerul. 30 de minute de sport zilnic te ajuta sa previi diverse forme grave de cancer, cum ar fi cancerul de colon sau cancerul de san.

Reguli cand faci sport in aer liber iarna

• Acorda atentie incalzirii. Incalzirea organismului pentru efort joaca un rol foarte important in sezonul rece, deoarece corpul nostru are tendinta de a reduce aportul sanguin catre periferie, respectiv membrele superioare si cele inferioare, determinand scaderea temperaturii in zonele vizate, fapt ce produce senzatia de rigiditate musculara.

Astfel, cresc sanse de a dezvolta o intindere musculara. De aceea, este indicat sa ai grija sa te incalzesti progresiv inainte de a trece la alergare, spre exemplu. La fel de important este si sa ai haine mai groase atunci cand faci incalzirea, pentru a-i da voie organismului sa cedeze usor caldura in plus.

• Hidrateaza-te corespunzator. Hidratarea este la fel de importanta si iarna, deoarece temperaturile sunt scazute, iar organismul nu face fata acestui fenomen daca esti deshidratat.

Mai mult, este destul de periculos daca nu bei apa suficienta, deoarece organismul isi pierde abilitatea de a-si regla temperatura.

Este foarte important sa te imbraci adecvat. Astfel, este recomandat sa ai ciorapi grosi si manusi, o bluza termica, pantaloni termici, fular, fes si incaltari speciale pentru sezonul rece, pentru practicarea sportului iarna in aer liber.


Citeste si despre:

Cum sa tii sub control diabetul zaharat in sezonul rece? Alimentatia in sezonul rece 10 moduri sa slabiti eficient pana la inceperea sezonului estival Impactul schimbarii sezonului asupra afectiunilor respiratorii: preventie si tratament Ramai activ chiar si in anotimpul rece! 10 trucuri ca sa eviti raceala si gripa Beneficiile si pericolele sporturilor de iarna De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Frigul si sanatatea respiratorie: cum influenteaza temperaturile scazute afectiunile pulmonare Protejati-va pielea de efectele nocive ale iernii 6 moduri eficiente sa va protejati ochii iarna aceasta Cum iti ajuti sistemul imunitar prin 10 metode simple si naturale Modalitati de imbunatatire a calitatii somnului pe timp de vara Emfizemul pulmonar Fructe si legume de iarna. Conditii de depozitare si moduri de preparare