Beneficiile sportului asupra organismului

Actualizat: 06 Aprilie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Cand vorbim despre sport, imediat ne vin in minte cat de multe beneficii exista la acesta la modul general, insa, de cele mai multe ori vom privi sportul sub doua aspecte.

Fie ne referim la acel sport profesionist de competitie, adica fotbalul, tenisul, boxul pe care il vedem la televizor efectuat de catre profesionisti si care evident ca nu are legatura cu o majoritate din populatie.

Iar al doilea aspect este sportul ca si beneficiu, care face referire la un aspect fizic placut, la acele persoane care merg doar la sala in mod constant si care isi sculpteaza corpul cum isi doresc.

Dar, sportul are ca si beneficiu o componenta mult mai importanta si anume starea benefica de sanatate pe care o da organismului.

Beneficii ale sportului

In primul rand este vorba despre evidenta mentinere a greutatii sub control. Intr-o societate de consum in care timpul este tot mai redus si in care necesitatea de viteza este tot mai mare, populatia Romaniei tinde spre obezitate intr-un ritm accelerat, aceasta datorandu-se unui program alimentar haotic, unui program de munca prelungit sau accentuat si unui regim alimentar bazat pe fast-food si pe semipreparate consumate in exces.

Aceasta nu inseamna ca sportul poate elimina toate aceste efecte nocive pe care le are acest tip de mancare sau regimul haotic dietetic, dar poate elimina suplimentul de calorii.

Daca este sa ne gandim mai practic, 7.000 kcal inseamna un kg exprimat la greutate, dar in alta ordine de idei numarul de kcal pe care trebuie sa il consume o persoana in decursul unei zile este de 1.800-2.200 kcal /24 ore si aceasta doar pentru a-si mentine greutatea si pentru o buna functionare a organismului.

Dar ce se intampla daca consumam mai mult? Daca deja avem o greutate mai mare decat cea necesara, nu este suficient doar a impune o dieta si a ne reduce drastic aportul alimentar, totul se rezuma la sport.

Printr-o ora de sport echilibrat de intensitate medie se pot consuma intre 500 si 2000 de kcal intr-o singura zi, astfel ca sportul poate preveni din tendinta de ingrasare dar poate da inapoi si supraponderabilitatea.

O alta statistica arata ca sunt persoane care daca au parintii ce sufera de obezitate vor avea tendinta si ei sa devina obezi, insa intr-un studiu al cercetatorilor britanici arata ca in 67% din cazurile care au gena de obezitate in familie nu s-au ingrasat daca au mancat ponderat dar au efectuat si miscare fizica, astfel ca acest argument al antecedentelor in familie cade o data ce se efectueaza zilnic sport.

Un alt beneficiu major este acela cand vorbim despre sport este cel al imunitatii. Exercitiile fizice intaresc imunitatea in mod constant si accentuat. De ce intodeauna imaginea unui sportiv este cea a unui om sanatos, adica a unui om care nu raceste atat de usor, sau care daca raceste ii trece mai rapid.

Efortul fizic si sportul va spori imunitatea si va mari vasodilatatia care astfel va asigura un aport sanguin tot mai bun si astfel va intari imunitatea din toate punctele de vedere.

Daca este sa analizam vasodilatatia realizata prin sport, mai trebuie vorbit de inca doi mari beneficiari: creierul si cordul. Creierul este cel mai mare consumator de glucoza dar si de oxigen. Aportul de oxigen adus pe calea sangelui este imbunatit deoarece vasodilatatia va asigura un aport tot mai bun de oxigen.

O persoana sportiva care efectueaza miscari fizice constant va reduce semnificativ riscul de boli psihice, si va imbunatati memoria. Acest aport de oxigen care este adus creierului va preveni o serie de patologii cerebrale si va asigura o foarte buna functionare a encefalului.

Cordul

Tot un mare consumator de oxigen este si cordul prin care se vor impiedica sau in orice caz vor scadea riscurile de infarct ori de alte patologii cardiace.

Intestinele, tranzitul

Deoarece se accelereaza toata functionalitatea viscerelor si a tuturor sistemelor se va imbunatati astfel si tranzitul intestinal, adica persoanelor care sufera de constipatie sau de un tranzit mult prea accelerat, ambele de cauza functionala si nu cauzate de alte patologii, prin sport exista posibilitatea de imbunatatire a tranzitului.

Integrarea sociala

Sportul va crea ambientul in care se pot reuni mai multe persoane cu un hobby comun, sau in care se pot aduna persoane cu pasiuni comune. Pe de alta parte sportul va intruni la un loc mai multe persoane si da posibilitatea unei relationari sociale sanatoase care aduce un plus de confort psihologic.

Prin aceasta interactiune sociala si prin faptul ca practicati un sport care va este pe plac se va asigura astfel o sporire a nivelului de incredere a persoanelor ce fac spor si creste gradul de stima personala, astfel ca sportul poate fi considerat un medicament pentru persoanele pesimiste sau pentru persoanele ce sufera de episoade de depresie.

Insomnia este tratata prin sport sau miscari fizice, deoarece insomnia inseamna si un aport de oxigen insuficient. Insa daca este produsa o vasodilatatie si un aport suficient de oxigen atunci se va imbunatati comfortul deoarece prin acest aport de oxigen se va asigura un somn odihnitor.

Prin aportul crescut de endorfine si serotonina eliminat in timpul exercitiilor fizice acesta va da o senzatie de bine in timpul zilei dar si o stare de relaxare pe timpul noptii.
Tot sportul este responsabil pentru aspectul organismului in general de om tanar.

Acest lucru este realizat prin asigurarea si mentinerea unui bun tonus muscular si unei tonicitati adecvate, la care se adauga si o elasticitate a pielii foarte buna, fapt pentru care tegumentul va arata mult mai tanar, totodata va reduce imbatranirea ca si proces fizic.

Persoanele care fac in mod constant efort fizic, va face ca acestea sa constientizeze despre regimul alimentar, adica despre necesitatea unei alimentatii normale, de trei ori pe zi si nu a uneia singure si in cantitati prea mari.

Prin sport se va constientiza despre necesitatea de a nu manca fainoase si dulciuri in exces, beneficiul de a scoate din alimentatie a alimentelor care sunt nocive, adica a semipreparatelor si a mancarurilor fast-food.

Astfel ca va face persoana sa isi asigure un supliment de vitamine si minerale sau de consum a alimentelor ce contin aceste vitamine si minerale, adica un consum mai mare de fructe si legume.

Modificarea metabolismului spre unui fiziologic

In anumite cazuri, precum obezitatea infantila, sau in cazul unor dereglari hormonale, va fi afectat si sistemul metabolic, adica sistemul care asigura digerarea si depunerea sau mai precis folosirea nutrientilor din alimentatie pentru energia celulara.

Din punct de vedere psihologic, imbunatateste organizarea si rigurozitatea unei persoane deoarece o obisnuieste cu un program de lucru, cu consecventa unui program si cu sarguinta unui program si beneficiile directe aduse de catre acesta. Astfel ca o persoana sportiva va avea tendinta de a fi o persoana mai organizata sau o persoana mai constiincioasa.

Tot in beneficiile sportului se poate rezuma si componenta sistemului respirator, deoarece sport inseamna in general practicarea unor miscari fizice in aer liber, si astfel ca se asigura un aport de oxigen sanatos. Intr-o populatie in care 33 % sunt fumatori, asigurarea oxigenarii adecvate si inspirarii de aer curat intr-un aer liber este totodata foarte benefica sistemului respirator.

Tot sportul va conferi un tonus bun si astfel ca prin acest tonus ridicat va combate si sedentarismul si plictiseala, fapt pentru care se va conferi o stare de spirit mult imbunatatita concomitent cu multe alte beneficii pe care le poate oferi sportul.

Un alt beneficiu asigurat de sport, este dat persoanelor care au libidou scazut, sau care au o viata sexuala cu apetit mai scazut, deoarece in cazul persoanelor supraponderale sau obeze, un factor care contribuie la scaderea acestui libidou este si stima de sine sau aspectul estetic, iar prin sport toate acestea pot fi modificate dupa dorinta fiecaruia, totodata prin sport se imbunatateste circulatia sanguina spre toate organele si astfel se va imbunatati si acest aspect al individului.

Ce inseamna sport?

Sportul inseamna orice fel de miscare fizica ori de performanta, ori pentru propria sanatate. Astfel ca sportul de performanta poate inseamna orice fel de sport efectuat la un club, adica atat fotbal, tenis, baschet sau inot, acelasi lucru poate fi vorba si cand spunem sport ca si miscare fizica de intretinere, adica si fotbalul ocazional, joggingul sau exercitiile fizice efectuate la sala de fitness.

Sportul inseamna asadar un stil de viata, un exercitiu fizic, dar si un medicament sau o metoda de preventie pentru o serie de patologii din sfera cardiaca, digestiva, sau chiar neurologica.

Concluzii

Aasadar, in timp ce numarul persoanelor ce sufera de obezitate, de diabet grad 2 (non-insulino dependent si care se datoreaza mai mult unui regim alimentar haotic), sau al persoanelor sedentare este intr-o continua crestere trebuie gasita o solutie pentru a combate toate aceste flagele si se pare ca sportul folosit ca un exercitiu fizic medical poate ajuta in toate acestea.

Sportul trebuie privit ca pe un mod organizat de viata prin care se poate asigura un hobby, deoarece sportul este si distractiv, in special daca este practicat intr-un grup social, sau intr-un domeniu placut individului si care poate sa aiba o multitudine de variatii printre care ciclismul, fotbalul sau fitnessul de dimineata ori jogging-ul de week-end.

Astfel ca un minim de 30 de minute pe zi este indicat si va conferi persoanei sanatate.

Precautie

Sportul nu inseamna practicarea unui efort foarte mare intr-un timp foarte scurt, sau ridicarea unor greutati foarte mari, deoarece pentru o persoana neantrenata prin eliberarea de acid lactic se poate produce foarte usor febra musculara, dar si in cazul ridicarii bruste de greutati mari sau efectuarii de exercitii de intensitate foarte mare se poate produce hernia.

Totodata, nu este indicat nici cardiacilor efectuarii de exercitii fizice de intensitate mare, deoarece in cazul unei insuficiente cardiace sau a unui infarct miocardic, efectuarea unei fortari fizice nu poate fi deloc benefica, astfel ca este mai adjuvanta efectuarea unui numar mai mare de exercitii sau pe un timp mai indelungat dar de o intensitate mai mica, care de fapt va spori capacitatea cardiaca, dar nu va duce fortarea acesteia la extrem si asadar afectarea cordului.

Sportul trebuie privit nu doar din punct de vedere al premiselor anterioare ci si ca pe o metoda in care putem deveni mai sanatosi, sau in care ne putem mentine mai sanatosi si intr-o combativitate mult mai mare in fata patologiilor.

Principiul de baza al sportului este "mens sana in corpore sano", adica o minte sanatoasa intr-un corp sanatos.


Citeste si despre:

Intarirea organismului in conditii de stres si oboseala Rolul sportului in preventia cancerului Biochimia organismului 10 modalitati de detoxifiere a organismului Fumatul si efectele sale asupra longevitatii Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Urcatul si coboratul scarilor: beneficii si calorii arse Beneficiile masajului profund al tesuturilor Beneficiile si pericolele sporturilor de iarna Beneficiile telinei pentru sanatate Scaderea in greutate prin sport