Spasmofilia

Actualizat: 31 Mai 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Consultant medical:

Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Medic rezident Medicina de Urgenta

Ce este spasmofilia?


Spasmofilia este un sindrom care include mai multe simptome, legate de o stare de anxietate. Se manifesta prin hiperventilatie si hiperexcitabilitate neuromusculara. Acesta este un concept controversat care nu este universal recunoscut.

Spasmofilia consta in aparitia unor crize care seamana cu atacurile de anxietate. Afecteaza preponderent genul feminin si, in special, persoanele cu varsta cuprinsa intre 15 si 45 de ani.

Simptomele spasmofiliei

Spasmofilia este definita de aparitia mai multor simptome legate de anxietate. Primul este hiperventilatia, care denumeste accelerarea ritmului respirator. Acest lucru are ca rezultat o senzatie de sufocare, respiraie sacadat i nevoia de a gsi aer.

Exista si tetania musculara care se manifesta prin furnicaturi, amorteli, crampe, o contractie intensa si dureroasa a muschilor rezultand o rasucire a mainii („mana de obstetrician”) sau piciorului si dificultati la deschiderea gurii. Persoana afectata va experimenta de obicei astenie (oboseala intensa, mai ales la trezire), fie fizica, fie intelectuala.

O criza de spasmofilie se manifesta diferit in cazul fiecarea persoane: tulburari ale ritmului cardiac (tahicardie, palpitaii, dureri în piept), digestive (spasm intestinal, dureri abdominale, greata) sau senzoriale (tremuraturi, frisoane, transpiratii reci).

Cauzele spasmofiliei

Mecanismele spasmofiliei sunt destul de vag cunoscute. Se crede ca este o reactie disproportionata la o situatie stresanta sau anxioasa. Aceasta teama provoac aparitia unor simptome care, ele insele, vor alimenta frica. Acesta se numeste cerc vicios.

O alta ipoteza este ca spasmofilia ar fi declansata de o lipsa cronica de magneziu si calciu, care joaca un rol important in contractia musculara si transmiterea impulsurilor nervoase. Aceasta ar explica hiperexcitabilitatea neuromusculara.

De asemenea, se crede ca sunt implicate tulburari de somn, care sunt responsabile de astenie si neurodistonie.

Spasmofilia si nivelul de calciu

O cauza frecventa de spasmofilie este nivelul foarte scazut de calciu din organism. Termenul medical folosit pentru descrierea acestei situatii este hipocalcemie. Exista cauze diverse care pot varia din punct de vedere al severitatii.

Cauzele grave de spasmofilie includ diareea severa si boli ale rinichilor. Disfunctia glandei tiroide sau a pancreasului poate determina un nivel scazut de calciu ce poate provoca spasmofilie. Sarcina, alaptarea, malnutritia, deficitul de vitamina D si unele medicamente pot declansa hipocalcemie si implicit spasmofilie.

In unele cazuri, spasmofilia poate fi un simptom al unor afectiuni grave. Se va solicita imediat asistenta medicala de urgenta daca o persoana manifesta dificultati de vorbire si alte simptome grave, cum ar fi pierderea constientei, varsaturi, dureri severe de cap, modificari ale starii de constienta, de personalitate si comportament.

Ce alte simptome ar mai putea insoti spasmofilia?

Spasmofilia poate fi insotita si de alte simptome, care variaza in functie de cauzele care stau la baza conditiei sau tulburarii. Simptomele care afecteaza frecvent muschii, pot implica si alte sisteme din organism.

Printre manifestarile comune care pot sa apara alaturi de spasmofilie se enumera:
- dureri abdominale sau crampe;
- diaree cronica sau persistenta;
- grimase;
- stare generala de rau sau letargie;
- disconfort sau durere musculara;
- amorteli;
- respiratie rapida sau dificultati de respiratie;
- furnicaturi sau alte senzatii neobisnuite la nivelul mainilor sau picioarelor;
- spasme sau tremuraturi ale degetelor.

Printre simptomele care pot indica o afectiune grava care ar trebui evaluate imediat intr-un cadru de urgenta ar putea fi incluse:
- lesin sau schimbarea nivelului de constienta sau letargie;
- pierderea coordonarii musculare;
- modificarea sau pierderea vederii;
- paralizie;
- convulsii;
- dureri severe de cap;
- vorbire neclara;
- dificultati bruste de memorie, gandire, vorbire, intelegere, scris sau citit;
- slabiciune brusca sau amorteala pe o parte a corpului;
- varsaturi.

In unele cazuri, spasmofilia poate fi un simptom al unei afectiuni grave, sau care ar putea pune in pericol viata unei persoane, care ar trebui sa fie evaluata intr-un cadru medical de urgenta. Printre aceste afectiuni se numara:
- insuficienta renala acuta
- pancreatita acuta
- accidentul vascular cerebral.

Care sunt potentialele complicatii ale spasmofiliei?

Deoarece spasmofilia poate determina o conditie grava, amanarea tratamentului poate duce la complicatii grave si afectare permanenta. O data ce principala cauza a fost diagnosticata este important sa se urmeze planul de tratament recomandat de medic pentru a se reduce riscul posibilelor complicatii, precum:
- afectarea creierului;
- insuficienta renala;
- insuficienta sau disfunctie de organ;
- paralizie;
- pierderea constientei si coma.

Tratamentul spasmofiliei

In functie de cauza care a declansat spasmofilia, aceasta afectiune poate fi tratata prin:

- corectarea factorului declansator: malnutritie, deficit de vitamina D, sarcina, alaptare - prin aport caloric si de vitamina D, corecspunzatoare;

- tratament medicamentos, sau chirurgical adresat glandelor afectate: paratiroide, pancreas;

- corectarea nivelului de calciu si magneziu din sange, prin aport exogen;

- in cazul spasmofiliei declansate in cadrul starii de anxietate, tratamentul consta in: terapie cognitiva si comportamentala, care includ controlul respiratiei, precum si administrarea de antidepresive de catre medicul specialist, cu precautie, tinand cont de efectele adverse si posibila dependenta.

Bibliografie:

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/spasmophilia

https://www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14593759


Citeste si despre:

Implicatiile stresului in viata cotidiana Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Importanta magneziului in organismul uman Impactul caniculei asupra persoanelor cu afectiuni cardiovasculare Cauzele aparitiei atacurilor de panica De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Aportul de vitamine pe timpul iernii Cauze frecvente care duc la aparitia durerilor abdominale si tratamentul acestora Crampele musculare si carceii la picioare Crampele musculare Cum puteti sa ameliorati si sa preveniti crampele musculare