Ce boli va pot afecta sanatatea oaselor

Actualizat: 10 Iunie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sanatatea oaselor se degradeaza odata cu inaintarea in varsta, insa acest proces poate fi accelerat si de numeroase boli cu efecte negative asupra sistemului osos.

Fie ca este vorba despre afectiunea in sine, fie despre medicamentele cu efecte secundare periculoase, este foarte important sa cunoasteti modurile in care va puteti proteja oasele si va puteti reduce riscul dezvoltarii osteoporozei.

Factorii care influenteaza sanatatea osoasa

Oasele joaca numeroase roluri de baza in organism. Ele asigura structura corporala, protejeaza organele, asista functia musculara si stocheaza calciul. In timp ce eforturile pentru dezvoltarea oaselor puternice si sanatoase sunt importante in special in perioada copilariei si a adolescentei, acelasi demers ramane la fel de important si la varsta adulta.

Sistemul osos trece prin schimbari continue, tesuturile osoase vechi fiind inlocuite in permanenta cu unele noi. In primii ani de viata, acest regenerarea este accelerata, masa osoasa aflandu-se intr-un proces constant de crestere, pana la varsta de 30 de ani. Urmeaza apoi o pierdere progresiva a densitatii osoase, de aceea riscul de instalare a osteoporozei variaza in functie de cat de rapid scade masa oaselor. Factorii care influenteaza sanatatea osoasa de-a lungul vietii sunt urmatorii.

- Modul de viata. In timp ce factorii genetici joaca un rol important in stabilirea densitatii osoase, dieta si activitatea fizica fac diferenta intre un sistem osos puternic si unul fragil.
- Aportul zilnic de calciu. O doza zilnica insuficienta din acest mineral esential conduce la deteriorarea oaselor in timp.
- Aportul zilnic de vitamina D. Sanatatea osoasa depinde de cantitatea vitaminei D in organism, intrucat aceasta ajuta la absorbtia si utilizarea calciului.
- Miscarea. Activitatea fizica contribuie la cresterea si mentinerea densitatii osoase.
- Greutatea corporala. Subponderalitatea creste riscul fracturilor si al pierderii masei osoase. Pierderea excesiva in greutate este insotita si de reducerea densitatii osoase, mai ales in conditiile unui mod de viata sedentar.
- Problemele de reproducere. Sarcina si lactatia nu afecteaza, in mod normal, sistemul osos al unei femei sanatoase. Amenoreea (incetarea ciclurilor menstruale) dupa instalarea pubertatii si inainte de menopauza constituie o amenintare importanta pentru sanatatea osoasa, in cazul in care nu este tratata.
- Boli si medicamente. Exista numeroase afectiuni si medicamente care pot afecta direct sanatatea oaselor.
- Viciile. Fumatul reduce masa osoasa si creste riscul fracturilor. Abuzul de alcool a fost asociat si el, in urma studiilor de specialitate, cu diminuarea densitatii osoase si susceptibilitatea la fracturi.
- Nivelul hormonilor in organism. Hormonii tiroidieni, produsi in exces, cauzeaza pierderea densitatii osoase. Femeile intrate la menopauza sunt expuse riscului mai mare de osteoporoza, intrucat nivelul estrogenului scade semnificativ. In cazul barbatilor, deficitul de testosteron poate conduce la instalarea afectiunilor osoase.

Afectiuni care pot cauza boli osoase

Tulburarile tiroidiene, diabetul si artrita reumatoida se numara printre principalele afectiuni care cresc semnificativ riscul dezvoltarii osteoporozei, o boala sistemica caracterizata de deteriorarea arhitecturii sistemului osos, ce poate conduce la cresterea fragilitatii osoase si a riscului de fracturi.

Bolile endocrine

Diabetul este asociat in prezent cu un risc crescut de fracturi la nivelul soldului, de aceea oamenii de stiinta si medicii endocrinologi recomanda diabeticilor ca, in afara mentinerii sub control a nivelului de glicemie, sa se preocupe de prevenirea caderilor si altor traumatisme fizice pe care le-ar putea suferi.

Alte afectiuni endocrine asociate cu un risc crescut de osteoporoza sunt

- Hipertiroidismul. Exista un nivel excesiv de hormoni tiroidieni in corp, fie din pricina faptului ca glanda tiroida este hiperactiva, fie din cauza administrarii gresite a medicatiei pentru tratarea afectiunilor tiroidiene.
- Hiperparatiroidismul. Exista un nivel prea ridicat al hormonului paratiroidian in corp, accelerandu-se astfel procesul reducerii masei osoase.
- Abuzul de medicamente care blocheaza productia hormonilor sexuali.
- Utilizarea pe termen lung a acetatului de medroxiprogesteron, o injectie contraceptiva.
- Tulburarile hormonale. Ciclul menstrual neregulat care afecteaza nivelul estrogenului in corp, debutul tardiv al menstruatiei, instalarea precoce a menopauzei etc.

Afectiunile gastrointestinale

Absorbtia corecta a calciului si a altor nutrienti in organism este esentiala pentru sanatatea osoasa, de aceea toate afectiunile gastrointestinale care impiedica acest proces sunt posibile cauze ale instalarii osteoporozei.

Bolile care afecteaza intestinele, precum boala Chron sau colita ulcerativa, reprezinta o amenintare importanta pentru mentinerea densitatii osoase la un nivel optim.

Recent, oamenii de stiinta au descoperit ca inhibitorii pompei protonice, medicamente eliberate pentru tratarea refluxului gastroesofagian, pot creste susceptibilitatea la osteoporoza in timp.

Tulburarile hematologice

Afectiunile sangelui si ale maduvei osoase pot avea drept consecinte fragilitatea osoasa. Un exemplu elocvent in acest caz este mielomul multiplu, un tip de cancer care afecteaza maduva, tesutul moale din interiorul oaselor in care se dezvolta celulele sanguine.

Bolile reumatice

Pacientii care sufera de artrita reumatoida si urmeaza un tratament pe termen lung cu glucocorticoizi (cortizon, prednison etc.) sunt mai predispusi dezvoltarii osteoporozei.

Astmul

Intrucat terapia cu glucocorticoizi este utilizata deseori si in controlul inflamatiilor de care sufera bolnavii de astm, aceasta boala respiratorie se inscrie si ea in lista afectiunilor care pot creste predispozitia la reducerea densitatii osoase.

Alte conditii medicale periculoase pentru sanatatea oaselor sunt

- Anorexia nervoasa. Aceasta afectiune priveaza organismul de nutrienti esentiali si poate opri temporar menstruatia.
- Repausul la pat. Miscarea este importanta pentru sanatatea osoasa, de aceea orice boala care implica imobilitatea poate fi un factor de risc pentru osteoporoza.
- Tratamentul oncologic. Unele medicamente oncologice, precum tamoxifenul, pot afecta structura si densitatea sistemului osos.
- Transplantul de organe. Unele medicamente administrate pentru ca organismul pacientului sa nu respinga un organ transplantat s-au dovedit a fi nocive pentru rezistenta oaselor.


Citeste si despre:

Boli ale oaselor si tratamentul acestora Bolile reumatice (reumatismul) Caisele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase Ce spune dantura despre starea de sanatate? Cum iti poti mentine creierul sanatos Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Bolile de colagen vasculare Boli care cauzeaza pierderea de masa osoasa 10 teste medicale care iti pot salva viata Boala oaselor fragile - osteogeneza imperfecta Tulburarile endocrine si bolile articulare