Cercetarile au demonstrat ca miscarea este benefica la orice varsta si de orice intensitate. Oamenii de stiinta recomanda zilnic o ora de activitate fizica. Pare mult, dar miscarea poate fi efectuata in mai multe reprize mai scurte de-a lungul zilei: mers pe jos, gradinarit, activitati casnice intense.
Exercitiul fizic este un element esential al oricarui program de scadere in greutate prin maximizarea pierderii de tesut adipos si mentinerea masei musculare. Miscarea are efecte benefice asupra sanatatii si longevitatii, in prevenirea sau ameliorarea unor afectiuni precum:
1. Bolile cardiace
Activitatea fizica practicata in mod regulat intareste muschiul inimii, imbunatateste circulatia sangelui, creste colesterolul "bun" (HDL – lipoproteine cu densitate mare), scade tensiunea arteriala si colesterolul "rau" (LDL – lipoproteine cu densitate scazuta), contribuind la functionarea cat mai eficienta a cordului. Astfel, scade riscul de dezvoltare a atacurilor cerebrale, bolilor de inima, hipertensiunii arteriale.
Cercetari in domeniu sugereaza ca cel mai mare impact asupra imbunatatirii valorilor colesterolului sangvin il are durata efectuarii exercitiului fizic mai mult decat intensitatea efortului. Alte rezultate au evidentiat ca pana si efectuarea unui efort minim este benefica, dar efectele favorabile cresc odata cu durata activitatii.
2. Atacurile cerebrale
Analiza a 23 de studii a evidentiat ca mentinerea unui stil de viata activ reduce riscul de dezvoltare si deces printr-un atac cerebral. Participantii la studiu cu un stil de viata moderat activ au inregistrat o scadere a acestui risc cu 20% fata de participantii sedentari.
3. Diabetul zaharat tip II
Incidenta acestei boli a inregistrat un ritm de crestere alarmant. Miscarea fizica poate stimula scaderea in greutate, cu prevenirea sau controlarea bolii. Scaderea in greutate poate determina cresterea sensibilitatii la insulina, ameliorarea glicemiei si valorilor colesterolului si scaderea tensiunii arteriale, elemente deosebit de importante pentru mentinerea sanatatii persoanelor cu diabet zaharat.
O plimbare in ritm alert timp de o ora zilnic poate sa scada cu pana la 34% riscul de producere al diabetului zaharat de tip II (diabet zaharat non-insulinodependent), sugereaza rezultatele unui studiu realizat la Universitatea Harvard.
4. Obezitatea
Supraponderea si obezitatea pot fi prevenite sau tratate cu ajutorul exercitiului fizic si al unei diete sanatoase. Activitatea fizica ajuta la reducerea tesutului adipos si cresterea masei musculare, imbunatatind astfel capacitatea organismului de a consuma caloriile. Reteta succesului, cand vine vorba de scaderea in greutate, inseamna combinarea unei diete sarace in calorii cu exercitiul fizic.
Controlul obezitatii este important, din cauza contributiei sale ca factor de risc major in producerea multor boli. Scaderea indicelui de masa corporala este o cale sigura de reducere a riscului de moarte prematura si de asigurare a unei vieti cat mai sanatoase.
5. Beneficii de ordin psihologic
Unul dintre cele mai importante efecte benefice ale exercitiului fizic regulat este cresterea increderii in sine. Miscarea determina eliberarea unor substante, numite endorfine, care induc buna dispozitie.
Starea de bine care urmeaza dupa activitatea fizica este frecvent descrisa ca energizanta si "euforizanta". Practicarea activitatii fizice ajuta si in lupta cu stresul, depresiile si anxietatea.
Acestea ar fi doar cateva dintre efectele favorabile ale exercitiului fizic asupra sanatatii. Alte beneficii, confirmate prin studii, se refera la prevenirea anumitor tipuri de cancer, imbunatatirea imunitatii si altele.
In concluzie: exercitiul fizic si dieta sanatoasa
Doar exercitiul fizic determina scaderi modeste in greutate; asocierea cu o dieta cu continut redus de calorii conduce la rezultate impresionante.
Cercetatorii in domeniu au demonstrat ca oamenii care fac miscare in mod regulat si au o dieta sanatoasa, cu continut scazut de calorii, pe langa scaderea in greutate, isi imbunatatesc functia cardio-respiratorie, indiferent de durata si intensitatea antrenamentelor.
Un alt studiu publicat intr-o revista medicala de prestigiu a relevat ca nu e niciodata prea tarziu pentru a beneficia de efectele favorabile ale activitatii fizice; rata de deces la femeile sedentare, de peste 65 de ani, care au inceput sa faca plimbari zilnice, de aproximativ 1 kilometru si jumatate, a scazut cu aproximativ 50%.
De ce nu fac oamenii miscare, avand in vedere efectele sale benefice?
Conform unui sondaj realizat in anul 2000, mai mult de jumatate dintre barbati si aproape trei sferturi dintre femei nu efectueaza miscare in fiecare zi, rezultate similare cu cele inregistrate in urma cu un deceniu. Specialistii recomanda combinarea exercitiilor aerobice (acelea care intensifica respiratia, precum mersul pe jos sau alergatul), pentru imbunatatirea functiei cardio-vasculare, cu antrenamente de forta (exercitii cu greutati), pentru tonifiere musculara si stretching (elemente de intindere musculara) pentru cresterea mobilitatii. Orice tip de miscare aduce un oarecare beneficiu, dar se recomanda combinarea tuturor celor trei tipuri de exercitii.
Exista cai simple de introducere a exercitiului fizic in viata de zi cu zi:
- plimbarea zilnica cu animalul de companie;
- renuntarea la unele dintre avantajele lumii moderne, precum telecomanda;
- renuntarea la lift si urcarea scarilor pe jos;
- mersul pe jos in ritm vioi ori de cate ori este posibil;
- folosirea judicioasa a masinii;
- practicarea sportului sau jocului preferat;
- abonarea la o sala de sport sau la un club de intretinere.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.