Efectele tratamentului pentru cancer asupra creierului - Chemo brain

Actualizat: 21 Octombrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Chemo brain este un termen folosit de cei care supravietuiesc cancerului pentru a descrie problemele de memorie si gandire care pot fi consecintele tratamentului pentru cancer. Chemo brain poate fi de asemenea denumita o disfunctie cognitiva sau modificare cognitiva.

Totusi, nu este clar nici in prezent, faptul ca intr-adevar chimioterapia este cauza problemelor de concentrare si memorie la supravietuitorii de cancer. Si multi dintre supravieturorii cancerului care au probleme de memorie obtin rezultate destul de bune la testele cognitive, situatie ce da nastere la indoieli ale specialistilor privind existenta unor efecte negative ale chimioterapiei asupra creierului - chemo brain.

In ciuda a multor dileme si intrebari este clar ca problemele de memorie pot fi un efect secundar frustrant si debilitant al cancerului si al tratamentului acestuia. In mod cert este necesara realizarea mai multor studii pentru a intelege aceasta conditie.

Simptome

Semnele si simptomele chemo brain pot include:
- incapacitatea de a organiza activitati
- confuzie
- dificultati de concentrare
- dificultati in a gasi cuvintele potrivite
- dificultati in dobandirea unor noi competente si abilitati
- dificultati in a realiza mai multe sarcini in paralel
- oboseala
- nivel scazut de claritate mentala
- deficit de atentie
- tulburari ale memoriei pe termen scurt
- alocarea unui timp suplimentar decat cel necesar, de obicei, pentru finalizarea unor sarcini de rutina
- probleme cu memoria verbala (cum ar fi amintirea unei conversatii)
- probleme cu memoria vizuala (cum ar fi amintirea unor imagini sau a unei liste de cuvinte).

Semnele si problemele de memorie sau cognitive variaza de la o persoana la alta si, de obicei, sunt temporare. De cele mai multe ori, acestea se estompeaza in termen de doi ani de la finalizarea tratamentului pentru cancer.
Cand trebuie consultat mediculDaca o persoana se confrunta cu dificultati de memorie sau gandire, ar trebui sa faca o programare la medic. Este important sa tina un jurnal cu semnele si simptomele manifestate, astfel inca medicul sa poata intelege mai bine modul in care problemele de memorie afecteaza viata de zi cu zi.

Cauze

Nu este clar ce anume determina semnele si simptomele problemelor de memorie la supravietuitorii cancerului. Cauzele care ar putea avea legatura cu aceasta boala ar putea include:
- Tratamentele pentru eradicarea cancerului:

- Complicatii ale tratamentului pentru cancer:

- Reactii emotionale in urma diagnosticului si tratamentului pentru cancer:

- Alte cauze:

Factori de risc

Factorii care pot creste riscul problemelor de memorie la supravietuitorii cancerului, incud:
- cancer cerebral
- chimioterapia care vizeaza sistemul nervos central
- chimioterapia combinata cu radiatii aplicate la nivelul creierului
- doze mari de chimioterapie sau radiatii
- radioterapie pentru tratarea tumorilor cerebrale
- varsta frageda in momentul diagnosticului de cancer si instituirii tratamentului adecvat.

Complicatii

Severitatea si durata simptomelor difera de la o persoana la alta. Unii supravietuitori ai cancerului pot reveni la locul de munca, dar pot avea dificultati in concentrarea la anumite sarcini sau pot avea nevoie de mai mult timp pentru rezolvarea acestora. Altii, se vor afla in imposibilitatea de a se reintoarce la locul de munca.

Daca o persona se confrunta cu probleme severe de memorie sau probleme de concentrare care perturba activitatile zilnice, ar trebui sa ii transmita medicului acest aspect. Poate fi utila vizita la un psihoterapeut specializat in psihoterapie ocupationala care ar putea ajuta bolnavul sa se adapteze la jobul curent sau pentru a identifica punctele forte pentru ca acesta sa poata gasi un nou loc de munca.

In cazuri rare, oamenii cu tulburari de memorie si de concentrare se afla in imposibilitatea de a lucra si solicita pensionarea pe motiv de boala. Fiecare persoana trebuie sa se informeze care ar putea fi optiunile pe care le-ar putea alege, fie la medicul oncolog sau chiar la un asistent social.

Pregatirea pentru consultatie

Daca o persoana urmeaza tratament contra cancerului ar trebui sa discute cu medicul oncolog in legatura cu semnele si simptomele bolii. In cazul in care tratamentul a fost deja finalizat, se va face o programare la medicul de familie sau la medicul generalist. In unele cazuri, ar putea fi necesara interventia medicului neurolog sau a unui psihoterapeut.

Pentru ca timpul alocat consultatiei ar putea fi restrans si pentru ca exista destul de multe informatii de obtinut, este important ca si pacientul sa fie pregatit. Iata ce ar putea face pacientul in acest scop:
- ar putea descrie intr-un jurnal problemele legate de memorie si tipurile de dificultati intalnite.
- ar trebui sa faca o lista cu toate medicamentele, precum si orice vitamine sau suplimente nutritive pe care le utilizeaza.
- indicat ar fi sa fie insotit de un membru al familiei sau un prieten la consultatie (uneori poate fi dificil de absorbit toate informatiile furnizate in cursul unei intalniri). Insotitorul si-ar putea aminti ceva ce pacientul a uitat. O alternativa ar fi si inregistrarea pe un suport audio a conversatiei cu medicul, astfel incat aceasta sa poate fi reascultata oricand.

De asemenea, pacientul ar trebui sa noteze intrebarile pe care ar dori sa i le adreseze medicului. Lista de intrebari ar putea include:
- care este cauza probabila a simptomelor?
- cat timp se vor mai manifesta simtpmele?
- ce tipuri de teste pot stabili daca simptomele sunt cauzate de tratamentul contra cancerului?
- ar trebui consultat un neurolog sau un psihoterapeut?
- care este cel mai bun tratament pentru simptomele manifestate?
- exista anumite lucruri din stilul de viata care pot fi modificate sau altele care ar putea imbunatati problemele de memorie, alaturi de tratamentul specific?
- exista brosuri, materiale tiparite sau siteuri din care se pot obtine informatii suplimentare?
- ar trebui programata si o alta consultatie?

In plus, alaturi de aceste intrebari, pacientul nu trebuie sa ezite sa solicite medicului explicatii daca nu intelege ceva anume in timpul consultatiei.

La ce trebuie sa se astepte pacientul

Medicul va dori sa stie cat mai multe amanunte legate de afectiunea unei persoane. Specialistul ar putea sa intrebe:
- cand au debutat simptomele?
- simptomele s-au manifestat continuu sau ocazional?
- simptomele afecteaza viata de zi cu zi?
- exista ceva care ar putea ameliora aceste simptome?
- exista ceva care se pare ca ar putea agrava aceste simptome?

Detalile legate de manifestarile si simptomele experimentate, pot ajuta medicul sa inteleaga mai bine care ar putea fi cauza acestora si ar putea contribui la stabilirea celui mai bun tratament.

Teste si diagnostic

Pentru ca nu exista nici o definitie clara a afectiunii ce poarta denumirea de chemo brain, nu exista teste pentru diagnosticarea acestei conditii. Rezultatele obtinute la testele de memorie ale celor care supravietuiesc cancerului si experimenteaza simptomele acestei afectiuni, deseori se incadreaza in limitele normale.

Medicul ar putea recomanda realizarea unor teste de sange, investigatii la nivelul creierului sau alte teste pentru a exclude alte cauze ale problemelor de memorie. Dar daca nu este depistata nici o alta cauza pentru simptomele manifestate, medicul ar putea recomanda interventia unui specialist care ar putea ajuta pacientul sa se adapteze la tulburarile de memorie.

Tratamente si medicamente

Nu s-a putut stabili cu claritate ce anume determina chemo brain si ca atare, nu a putut fi descoperit nici un leac, in aceasta directie. In majoritatea cazurilor, legatura dintre cancer si problemele de memorie este temporara, de aceea, tratamentul se va concentra pe ameliorarea simptomelor pana cand acestea dispar. Nu a fost dezvoltat nici un tratament standard pentru chemo brain.

Intrucat manifestarile si severitatea acestora difera de la o persoana la alta, medicul ar putea recomanda abordari individuale de tratament.
- Controlul altor cauze ale tulburarilor de memorie. Cancerul si tratamentul impotriva cancerului pot determina diverse conditii, cum ar fi: anemia, depresia, tulburari ale somnului si menopauza precoce, care pot declansa sau pot contribui la amplificarea tulburarilor de memorie. Prin mentinerea sub control a acestor afectiuni sau simptome, o persoana va suporta mai usor tulburarile de memorie.

- Invatarea unor strategii de adaptare si depasire a tulburarilor de memorie. Un neurolog sau psihiatru specializat in diagnosticarea si tratarea conditiilor care afecteaza memoria si gandirea poate crea un plan de actiune pentru a ajuta pacientul sa se resabiliteze cognitiv sau sa participe la remedierea cognitiva, ca urmare a simptomelor chemobrain.

Procesul de invatare pentru adaptarea si depasirea tulburarilor de memorie implica:
- exercitii repetitive pentru antrenarea creierului. Exercitiile de memorie si gandire pot stimula repararea circuitelor distruse ale creierului intalnite in chemobrain.

- depistarea si intelegerea factorilor care influenteaza problemele de memorie.
Urmarirea cu atentie a tulburarilor de memorie pot duce la descoperirea a diverse modalitati de depasire a acestora. De exemplu, daca o persoana devine mai usor de distras atunci cand ii este foame sau este obosita, ar putea programa sarcinile dificle care necesita concentrare suplimentara pentru ora din zi pe care o considera cea mai potrivita in acest sens.

- Invatarea unor strategii de depasire a problemelor. Fiecare poate studia modalitati noi de a face fata sarcinilor de zi cu zi pentru a-l ajuta sa se concentreze. De exemplu, poate descoperi modalitati noi de a lua notite sau de a rezuma in scris, un material citit. De asemenea, un psihoterapeut poate ajuta pacientul sa descopere modalitati de a vorbi care sa implice conversatii in care sa fie solicitata memoria si de a prelua apoi, in timp, informatiile din acele conversatii.

- Tehnici de control a stresului. Situatiile stresante pot amplifica problemele de memorie, iar prezenta acestora poate fi stresanta. Pentru a intrerupe acest ciclu, ar fi utila invatarea unor tehnici de relaxare: relaxarea musculara progresiva, de exemplu, poate fi utila pentru identificarea si depasirea situatiilor stresante.

Medicamente

Pentru tratarea chemo brain nu au fost aprobat nici un medicament. Dar medicamentele aprobate pentru alte boli ar putea fi disponibile in cazul in care medicul ar considera ca acestea ar putea avea efecte benefice pentru ameliorarea acestei afectiuni.

Medicamentele care sunt uneori recomandate pentru persoanele care sufera de chemobrain sunt:
- metilfenidat - aprobat pentru tratarea sindromului hiperkinetic cu deficit de atenie - ADHD
- donepezil (aricept) - utilzat in cazul persoanelor care sufera de Alzheimer
- modafinil - medicament folosit in schemele de tratament pentru persoanelor care sufera de tulburari de somn.

Sunt necesare mai multe studii pentru a intelege modul in care medicamentele sunt benefice in cazul persoanelor cu probleme de memorie specifice chemobrain.

Stil de viata si remedii la domiciliu

Manifestarile afectiunii chemobrain pot fi ameliorate prin anumite masuri care pot fi aplicate chiar la domiciliul bolnavului:
- Controlul factorilor perturbatori ai activitatilor. Daca zgomotul sau agitatia distrag o persoana, ar trebui ca aceasta sa incerce sa desfasoare o actiune intr-un mediu linistit, unde se poate concentra. Muzica in surdina poate estompa alte zgomote.

- Atitudinea pozitiva. Inainte de a incepe o sarcina complicata care necesita concentrare, fiecare persoana trebuie sa ia masuri pentru a se asigura ca va avea sanse de succes: ar trebui sa ia masa pentru a nu fi distras de foame, sa se odihneasca pentru a nu-i fi somn, etc. Este important sa se aleaga un moment al zilei in care persoana in caza este mai energica. Apoi se va face un plan de actiune pentru a stii cu exactitate ce este de facut pentru finalizarea activitatii.

- Organizarea activitatilor. Ar putea fi folosite calendarele, notarea in agende sau alte modalitati de planificare a sarcinilor. In acest fel se va evita depasirea sau uitarea anumitor lucruri pe care o persoana trebuie sa le faca. Organizarea ar trebui sa devina o prioritate la domiciliu si la locul de munca: un spatiu de lucru organizat inseamna ca se va pierde cat mai putin timp inutil.

- Evitarea lucrurilor care ar putea sa distraga desfasurarea normala a unei activitati. Orice idee trebuie notata sau inregistrata pentru ca o persoana sa si-o reaminteasca.

- Pauze frecvente. Fiecare activitate trebuie gestionata si planificata pe perioade scurte de timp. Indicat ar fi ca dupa finalizarea unei sarcini sa se ia o pauza scurta, iar apoi sa se continue sarcinile.

- Exercitii pentru creier sau antrenamentul mintii. Persoanele cu probleme de memorie ar trebui sa ia in calcul rezolvarea de cuvinte incrucisate, puzzle sau alte jocuri care solicita memoria. La fel de utile ar putea fi unele hobbyuri si initierea unor noi activitati cum ar fi utilizarea unui instrument muzical sau invatarea unei limbi straine.

- Activitatea fizica. Exercitii fizice moderate, dar si mersul pe jos ar putea ajuta o persoana sa faca fata stresului, oboselii si depresiei, cele care ar putea amplifica aceste tulburari. Daca bolnavul nu a fost activ fizic in ultima perioada ar trebui sa primeasca acceptul si recomandari ale medicului privind tipul de exercitii fizice pe care ar putea sa le faca. In orice caz, activitatea fizica nu va depasi mai mult de 30 de minute pe zi, pentru inceput.

Medicina alternativa

Pana in prezent nu s-a putut descoperi vreun tratament alternativ care sa vindece chemobrain. Daca, totusi, o persoana este interesata sa incerce tratamentele alternative pentru ameliorarea simptomelor sale ar trebui sa discute cu medicul despre riscurile si beneficiile acestora.

Tratamentele complementare pentru alte tipuri de memorie ar putea fi de ajutor:

- ginko - suplimentele nutritive care au in componenta frunze de ginko au demonstrat ca sunt eficiente in tratarea unor modificari de memorie intalnite la adultii in varsta, dar acest subiect reprezinta, subiectul multor studii. Consumul suplimentelor care contin ginko este considerat, in general, destul de sigur, dar acesta poate interfera cu unele medicamente comune, inclusiv cu cele care au rolul de a dilua sangele. Se va cere parerea medicului inainte de a folosi acest tip de supliment.

- vitamina E - vitamina E poate fi benefica pentru celulele creierului, dar inca nu a fost suficient analizat efectul pozitiv al acesteia. Suplimentele care contin vitamina E, pot fi administrate in conditii de siguranta atunci cand sunt folosite dozele recomandate, dar si aceasta poate interfera cu multe medicamente, inclusiv anticoagulate sau substante utilizate in chimioterapie. Poate fi mai simplu sa se consume alimente bogate in vitamina E, cum ar fi: uleiurile vegetale si ouale.


Citeste si despre:

Terapia adjuvanta in cancer Managementul greturilor si varsaturilor la pacientii oncologici Regimul alimentar in cancer Disuria (urinarea dureroasa) Durerea in cancer Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Ce trebuie sa stiti despre cancer Menopauza prematura Tipuri de transplant de celule stem Transplantul de celule stem din sangele periferic Terapii alternative pentru cancerul de colon