Obezitatea la copii

Actualizat: 31 Mai 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Butila Liana Maria
Consultant medical:

Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Ce este afectiunea


Lumea trece printr-o tranzitie epidemiologica si nutritionala rapida, caracterizata prin deficiente nutritionale persistente, asa cum o evidentiaza prevalenta starii de crestere, a anemiei si a deficientelor de fier si zinc.

Obezitatea a atins niveluri epidemice in tarile dezvoltate. Cele mai mari rate de prevalenta a obezitatii infantile au fost observate in tarile dezvoltate; cu toate acestea, prevalenta sa este in crestere si in tarile in curs de dezvoltare. Femeile sunt mai predispuse la obezitate in comparatie cu barbatii, din cauza diferentelor hormonale inerente.

Obezitatea infantila

Obezitatea infantila reprezinta o afectiune medicala grava care afecteaza copiii si adolescentii. Este deosebit de ingrijorator, deoarece kilogramele in plus ii indreapta adesea pe copii pe calea catre probleme de sanatate care erau considerate candva probleme ale adultilor - diabet, hipertensiune arteriala si colesterol ridicat.

Obezitatea infantila poate duce, de asemenea, la o stima de sine scazuta si la depresie.

Una dintre cele mai bune strategii pentru a reduce obezitatea infantila este imbunatatirea obiceiurilor de alimentatie si exercitii fizice ale intregii familii. Tratarea si prevenirea obezitatii infantile ajuta la protejarea sanatatii copilului dumneavoastra acum si in viitor.

Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor a definit supraponderalitatea ca fiind la sau peste percentila 95 a indicelui de masa corporala (IMC) pentru varsta si„ la risc de exces de greutate” ca fiind intre percentila 85-95 din IMC pentru varsta. Cercetatorii europeni. clasifica supraponderalitatea la sau peste percentila 85 si obezitatea la percentila 95 sau peste IMC.

Cauzele obezitatii

Cresterea obezitatii rezulta dintr-un dezechilibru intre aportul si cheltuiala energetica, cresterea echilibrului energetic pozitiv fiind strans asociata cu stilul de viata adoptat si preferintele de aport alimentar.

Cu toate acestea, exista tot mai multe dovezi care indica faptul ca fundalul genetic al unui individ este important in determinarea riscului de obezitate.

Factorii de risc pentru obezitate pentru copii includ aportul alimentar, activitatea fizica si comportamentul sedentar.

Impactul unor astfel de factori de risc este moderat de factori precum varsta, sexul.

Caracteristicile familiei stilul parental, stilul de viata al parintilor joaca, de asemenea, un rol.

Factorii de mediu, cum ar fi politicile scolare, demografia si cerintele parintilor legate de munca, influenteaza si mai mult comportamentele legate de alimentatie si activitate.

Consecintele obezitatii infantile

Obezitatea infantila poate afecta profund sanatatea fizica a copiilor, bunastarea sociala si emotionala si stima de sine. De asemenea, este asociata cu performanta scolara slaba si cu o calitate mai scazuta a vietii experimentata de copil.

Aceste consecinte potentiale sunt examinate in continuare in sectiunile urmatoarele:

• Consecintele medicale

Obezitatea infantila a fost legata de numeroase afectiuni medicale (apneea in somn, diabetul de tip 2, astmul bronsic, steatoza hepatica (boala ficatului gras), bolile cardiovasculare, colesterolul crescut, colelitiaza (litiaza biliara), intoleranta la glucoza si rezistenta la insulina, afectiuni ale pielii, anomalii menstruale, echilibru afectat si probleme ortopedice.

Pana de curand, multe dintre conditiile de sanatate de mai sus au fost gasite doar la adulti; acum sunt extrem de raspandite la copiii obezi.
Desi majoritatea conditiilor de sanatate fizica asociate cu obezitatea in copilarie pot fi prevenite si pot disparea atunci cand un copil sau un adolescent atinge o greutate sanatoasa, unele continua sa aiba consecinte negative pe tot parcursul varstei adulte.

• Consecintele socio-emotionale

Pe langa faptul ca este implicata in numeroase preocupari medicale, obezitatea infantila afecteaza sanatatea sociala si emotionala a copiilor si adolescentilor.

Obezitatea a fost descrisa ca fiind „una dintre cele mai stigmatizatoare si cele mai putin acceptabile din punct de vedere social conditii din copilarie.”

Copiii supraponderali si obezi sunt adesea tachinati si/sau hartuiti pentru greutatea lor. Ei se confrunta, de asemenea, cu numeroase alte greutati, inclusiv stereotipuri negative, discriminare si marginalizare sociala.

Discriminarea persoanelor obeze a fost identificata la copii de pana la 2 ani. Copiii obezi sunt adesea exclusi de la activitati, in special activitatile competitive care necesita activitate fizica. Este adesea dificil pentru copiii supraponderali sa participe la activitati fizice, deoarece au tendinta de a fi mai lenti decat colegii lor si de a se confrunta cu dificultati de respiratie.

Aceste probleme sociale negative contribuie la scaderea stimei de sine, la o incredere in sine scazuta si la o imagine corporala negativa la copii si pot afecta, de asemenea, performanta scolara.
Toate efectele negative ale excesului de greutate si ale obezitatii mentionate mai sus pot fi devastatoare pentru copii si adolescenti.

• Consecintele sociale ale obezitatii

Consecintele sociale ale obezitatii pot contribui la dificultatile continue in gestionarea greutatii. Copiii supraponderali tind sa se protejeze de comentariile si atitudinile negative retragandu-se in locuri sigure, cum ar fi casele lor, unde pot cauta mancare ca un confort.

In plus, copiii supraponderali tind sa aiba mai putini prieteni decat copiii cu greutate normala, ceea ce are ca rezultat mai putine interactiuni sociale si joaca si mai mult timp petrecut in activitati sedentare.

• Consecintele academice

Obezitatea infantila afecteaza negativ performanta scolara. Un studiu de cercetare a concluzionat ca copiii supraponderali si obezi au de patru ori mai multe sanse sa raporteze ca au probleme la scoala decat colegii lor cu greutate normal. De asemenea, este mai probabil sa lipseasca de la scoala mai des, in special cei cu afectiuni cronice de sanatate, cum ar fi diabetul si astmul, care pot afecta si performanta scolara.

Concluzii

Problema in crestere a obezitatii infantile poate fi incetinita, daca societatea se concentreaza asupra cauzelor. Exista multe componente care joaca un rol in obezitatea infantila, unele fiind mai importante decat altele.

O interventie combinata de dieta si activitate fizica desfasurata in comunitate cu o componenta scolara este mai eficienta in prevenirea obezitatii sau excesului de greutate.

Mai mult, daca parintii impun un stil de viata mai sanatos acasa, multe probleme de obezitate ar putea fi evitate.

Ceea ce copiii invata acasa despre mancarea sanatoasa, exercitiile fizice si alegerile nutritionale corecte se va raspandi in cele din urma in alte aspecte ale vietii lor. Acest lucru va avea cea mai mare influenta asupra alegerilor pe care copiii le fac atunci cand selecteaza alimente de consumat la scoala si restaurantele fast-food si aleg sa fie activi.

Concentrarea asupra acestor cauze poate, in timp, sa scada obezitatea infantila si sa conduca la o societate mai sanatoasa in ansamblu.


Bibliografie
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/childhood-obesity/symptoms-causes/syc-20354827


Citeste si despre:

Principalii factori care ne pot predispune la obezitate Boli asociate cu obezitatea Sfaturi pentru mentinerea sanatatii copiilor Cum poate fi combatuta obezitatea Cauzele obezitatii infantile Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Dr. Simona Carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice: Creierul copiilor nu percepe diferenta intre alimentele benefice sau nu! Greselile parintilor moderni Copiii si obezitatea – cum ii invatam sa manance sanatos? Obezitatea si hipertensiunea arteriala pediatrica Efectul desenelor animate asupra copiilor Cauzele obezitatii la barbati