Obezitatea la copii - cand este considerat obez un copil?

Actualizat: 08 Septembrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Obezitatea in randul copiilor


Obezitatea in randul copiilor este una dintre cele mai grave provocari cu privire la sanatatea publica din secolul XXI. Aceasta problema este regasita la nivelul intregii planete si afecteaza constant multe tari cu venituri mici si medii, in special din mediul urban.

Prevalenta obezitatii la copii a crescut intr-un ritm alarmant, la nivel global, in 2016, numarul copiilor supraponderali cu varsta de sub 5 ani fiind estimat la peste 41 de milioane.

Importanta crescuta a obezitatii infantile trebuie subliniata, deoarece copiii supraponderali si obezi sunt susceptibili sa ramana la greutati foarte mari chiar cand devin adulti si sunt predispusi la boli cardiovasculare si diabet inca de la varste fragede.

Excesul de greutate, precum si bolile asociate, sunt in mare masura evitabile. Prin urmare, prevenirea obezitatii la copii are nevoie de o prioritate ridicata.

Ce este obezitatea infantila?

Obezitatea infantila este o afectiune medicala grava ce afecteaza copiii si adolescentii si care se caracterizeaza prin depasirea greutatii normale pentru varsta si inaltimea avuta.

Mai exact, supraponderabilitatea este definita ca un IMC cuprins intre percentila 85 si percentila 95 pentru copiii si adolescentii de aceeasi varsta si sex, in timp ce obezitatea este definita ca un IMC ce depaseste percentila 95 pentru copiii si adolescentii de aceeasi varsta si sex.

IMC-ul sau indicele de masa corporala reprezinta o masura utilizata pentru a determina daca un copil este supraponderal sau obez. IMC-ul se calculeaza impartind greutatea unei persoane in kilograme la patratul inaltimii in metri. In cazul copiilor, valorile obtinute sunt interpretate in functie de anumite percentile, deoarece nivelurile IMC trebuie sa fie exprimate in raport cu alti copii de aceeasi varsta si sex.

Este important de stiut ca IMC-ul nu masoara in mod direct nivelul de grasime corporala, dar poate fi corelat cu alte analize mai directe ale grasimii corporale pentru a adopta un plan de tratament mai corect.

Astfel, medicii pot apela inclusiv la masurarea grosimii pliului cutanat, la impedanta bioelectrica sau la cantarirea subacvatica (hidrostatica). Toate acestea sunt elemente foarte importante, deoarece obezitatea la copii este o amenintare grava pentru sanatatea fizica a acestora. In plus, copiii si adolescentii supraponderali sau obezi pot deveni deprimati si pot experimenta alterarea severa a stimei de sine.

Cauze si factori de risc

Specialistii considera ca principala cauza a obezitatii din copilarie este o combinatie dintre excesul alimentar si carenta de exercitii fizice. Totusi, un rol important poate fi jucat si de alti factori, precum cei genetici si hormonali. De exemplu, cercetari recente au descoperit ca modificarile hormonilor digestivi pot afecta semnalele ce au ca scop informarea organismului cu privire la satietate.

Asadar, multi factori ce lucreaza sinergic maresc riscul unui copil de a acumula kilograme in exces, iar cei mai importanti dintre acestia sunt:

• Alimentatia – consumul regulat de alimente bogate in calorii, cum ar fi produsele de tip fast-food sau produsele de patiserie, pot face ca un copil sa ia serios in greutate. Bomboanele, sucurile si deserturile pot, de asemenea, sa duca la un exces de greutate in cazul celor mici;

• Lipsa activitatii fizice – copiii care nu fac efort fizic sunt mult mai susceptibili la a crestere in greutate, deoarece nu ard un numar corespunzator de calorii. Astfel, prea mult timp petrecut in activitati sedentare, precum privitul la televizor sau statul la calculator, contribuie la aceasta problema importanta;

• Factorii familiali – daca un copil provine dintr-o familie de persoane supraponderale, sansele acestuia de a avea o greutate mai mare sunt crescute. Acest lucru este valabil mai ales intr-un mediu in care alimentele bogate in calorii sunt intotdeauna disponibile, iar activitatea fizica nu este incurajata. Pe langa aceste lucruri, unii copii devin obezi, deoarece parintii lor nu stiu cum sa aleaga sau sa pregateasca alimente sanatoase;

• Factorii psihologici
stresul personal, parental si familial poate creste riscul de obezitate al unui copil. Spre exemplu, unii copii mananca in exces pentru a face fata problemelor sau pentru a depasi anumite emotii, cum ar fi stresul. In plus, copiii pot avea o alimentatie necorespunzatoare si excesiva din dorinta de a combate plictiseala;

• Factorii socio-economici – oamenii din unele comunitati au resurse limitate, dar si un acces restrans la supermarketuri si magazine. Drept urmare, aceste persoane achizitioneaza alimente ce nu se altereaza rapid, precum cele congelate, conservate sau ambalate. Alimentele ieftine pot fi preferate, chiar daca nu au o calitate ridicata, unele familii neputand sa isi permita cu usurinta fructe, legume si carne proaspata. O dieta saraca si care contine niveluri ridicate de grasimi sau zahar si putini nutrienti poate determina copiii sa se ingrase rapid. De asemenea, persoanele ce locuiesc in zone cu un statut socio-economic precar pot raporta lipsa timpului sau a banilor pentru a face exercitii fizice sau chiar lipsa unui loc sigur pentru a le practica.

Complicatiile obezitatii la copii

Copiii obezi au un risc mai mare de a dezvolta probleme de sanatate decat copiii cu o greutate normala si care au aceeasi varsta si inaltime. Multe dintre bolile considerate anterior ale adultilor survin si in cazul copiilor cu obezitate, iar exemplele cele mai concludente sunt diabetul si bolile de inima. Totusi, obezitatea infantila nu are doar complicatii pe plan fizic, ci poate afecta si bunastarea emotionala si sociala a copiilor afectati.

In ceea ce priveste complicatiile fizice, diabetul de tip 2 este regasit cel mai frecvent. Aceasta afectiune este una cronica si afecteaza modul in care corpul foloseste zaharul. Asadar, glucoza nu mai este metabolizata corect, crescand riscul de complicatii oculare, renale sau ale nervilor. Cu toate acestea, modificarile in bine ale alimentatiei si ale stilului de viata pot face ca efectele diabetului sa fie inversate. Pe langa diabet, obezitatea poate determina copilul sa sufere de afectiuni cardiovasculare.

Alimentele bogate in grasimi si sare pot determina cresterea nivelului de colesterol si aparitia hipertensiunii arteriale, afectiuni corelate frecvent cu infarctul si accidentul vascular cerebral.

Astmul este o alta complicatie ce poate afecta copiii cu obezitate. Astmul se poate defini pe scurt ca fiind inflamatia cronica a cailor aeriene si limitarea fluxului de aer de la nivelul plamanilor. Copiii si adolescentii cu obezitate pot suferi si de sforait excesiv sau de apnee obstructiva in somn, acestea fiind responsabile pentru o calitate inferioara a somnului.

Complicatiile fizice ale obezitatii sunt mult mai numeroase, iar alte exemple ce pot fi date sunt boala ficatului gras non-alcoolic, fracturile osoase si durerile articulare.

Totusi, trebuie aduse in discutie si complicatiile sociale si emotionale, deoarece acestea pot afecta sever copiii cu obezitate. Obezitatea poate duce la o stima de sine scazuta si chiar la depresie. De multe ori, copiii supraponderali sau obezi vor fi tachinati sau hartuiti de ceilalti copii din jurul lor, iar riscul de scadere a stimei de sine si a depresiei va fi mult mai mare.

In plus, obezitatea vine la pachet cu un nivel mai mare de anxietate si cu abilitati sociale mai slabe. Aceste situatii ar putea determina copiii obezi sau supraponderali sa dezvolte probleme de comportament sau sa se retraga social.

Concluzii

Obezitatea infantila este o problema grava la nivelului intregii planete, deoarece poate veni la pachet cu numeroase complicatii serioase. Astfel, copiii cu obezitate pot suferi efecte negative atat pe plan fizic, cat si pe plan psihic. Cu toate acestea, cu o educatie eficienta si cu un sprijin adecvat, copiii pot invata modalitati mai sanatoase de a face fata problemelor lor, de a avea o alimentatie corespunzatoare si de a ramane activi.

Acest sprijin trebuie sa provina de la adultii din viata lor, fie ca este vorba despre parinti, profesori sau alte persoane. Preventia este extrem de importanta in cazul obezitatii, iar din acest motiv nu trebuie trecuta cu vederea. Vizitele regulate la medic sunt foarte importante, deoarece acesta poate evalua corect situatia si poate face cele mai bune recomandari.

Bibliografie:
Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health, https://www.who.int/dietphysicalactivity/childhood/en/
Barlow SE and the Expert Committee. Expert committee recommendations regarding the prevention, assessment, and treatment of child and adolescent overweight and obesity: summary report. Pediatrics 2007;120 Supplement December 2007:S164—S192.
Cote AT, Harris KC, Panagiotopoulos C, et al. Childhood obesity and cardiovascular dysfunction. J Am Coll Cardiol 2013; 62 (15):1309–1319.
Whitlock EP, Williams SB, Gold R, Smith PR, Shipman SA. Screening and interventions for childhood overweight: a summary of evidence for the US Preventive Services Task Force. Pediatrics. 2010;116(1):e125—144.
AskMayoExpert. Diet and activity guidelines (child). Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2018.
Klish WJ. Definition; epidemiology; and etiology of obesity in children and adolescents. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Nov. 11, 2018.
Obesity and overweight. World Health Organization. http://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight. Accessed Nov. 11, 2018.
Childhood obesity facts. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/healthyschools/obesity/facts.htm. Accessed Nov. 11, 2018.
Klish WJ. Comorbidities and complications of obesity in children and adolescents. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Nov. 11, 2018.


Citeste si despre:

Anticoagulante in fibrilatia atriala. Cand este indicat sa le iei? Cand este timpul sa incheiati o relatie? Cresterea si dezvoltarea copilului. Cand este cazul sa ne ingrijoram? Cand este raceala si cand este gripa? Somnul nou-nascutului: cand este cazul sa te ingrijorezi? Back to school: 3 recomandari pentru sanatatea copiilor in aceasta toamna Cand este recomandata sigilarea dintilor copilului Radiografia pulmonara - cand este recomandata si de ce? Cand este necesara operatia de indepartare a implantului mamar? Obezitatea la copii si sportul Cauzele obezitatii la barbati