Care sunt simptomele diabetului de tip 2 la copii?

Actualizat: 26 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Generalitati


Diabetul de tip 2 este o afectiune cronica ce se poate dezvolta la orice varsta. Deseori are un debut lent si treptat, acest lucru facand dificila detectarea si diagnosticarea la copii.

Ce este diabetul de tip 2?

Diabetul de tip 2 este o afectiune cronica descrisa prin niveluri ridicate de zahar in sange.

Pancreasul produce un hormon numit insulina care ajuta la controlul cantitatii de zahar din sange. La o persoana cu diabet zaharat de tip 2, fie organismul nu produce suficienta insulina, fie nu raspunde corespunzator la hormon, acest lucru numindu-se rezistenta la insulina.

Aceasta afectiune afecteaza un numar tot mai mare de copii si adolescenti, deoarece ratele obezitatii sunt in crestere continua.

Diabetul de tip 2 este o boala pe termen lung care poate duce la complicatii grave daca o persoana nu primeste ingrijiri medicale. In prezent, nu exista niciun tratament care sa vindece aceasta boala.

Simptomatologie

Diabetul de tip 2 are adesea un debut lent si gradual. Din acest motiv, acest tip de diabet este dificil de detectat la copii. Semnele si simptomele generale ale ambelor tipuri de diabet sunt similare.

Copiii, dar si adultii, se pot confrunta cu urmatoarele simptome:

Cresterea frecventei urinare – cand in sange este un exces de zahar, rinichii trebuie sa munceasca mai mult pentru a realiza functiile de absorbtie si filtrare. Acest lucru poate duce la o frecventa crescuta a urinarilor.

Sete excesiva – cresterea frecventei urinare poate provoca deshidratarea. O persoana deshidratata se va simti insetata si trebuie sa consume mult mai multe lichide fata de normal.

Fatigabilitate – atunci cand zaharul nu poate fi utilizat in mod corect de catre organism, poate sa apara oboseala si letargia.

Vedere incetosata – nivelurile ridicate de zahar din sange pot duce la tulburari de vedere, facand dificila vederea clara.

Hiperpigmentarea pielii – rezistenta la insulina poate determina inchiderea la culoare a anumitor zone ale pielii. Termenul medical pentru aceasta conditie este acanthosis nigricans, afectand adesea axilele si partea posterioara a gatului.

Vindecare lenta a ranilor – nivelurile crescute ale glicemiei pot duce la perioade prelungite de vindecare a leziunilor si infectiilor cutanate.

Cauze si factori de risc

Orice persoana poate sa dezvolte diabetul de tip 2, inclusiv copiii. Cu toate acestea, adultii si copiii supraponderali sau obezi au cele mai multe sanse de a dezvolta afectiunea.

Obezitatea creste riscul de diabet zaharat de tip 2, determinand rezistenta la insulina. Acest lucru se intampla atunci cand organele si tesuturile nu mai raspund corespunzator la insulina si nu absorb suficient zahar din sange.

Rezistenta la insulina are ca rezultat niveluri crescute ale glicemiei, o toleranta mai mica pentru glucoza si o productie crescuta de glucoza in ficat.

Un studiu din 2017 a relatat ca adultii cu varste mai mici de 25 de ani si copiii obezi au avut de patru ori mai multe riscuri de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 decat cei cu greutate normala.

Alti factori de risc pentru diabetul zaharat de tip 2 la copii includ:

• Istoric familial de diabet zaharat de tip 2;
• Persoanele din Asia, Insulele Pacificului, Africa sau nativii americani au risc crescut;
• Persoanele care au semne de rezistenta la insulina, cum ar fi acanthosis nigricans.

Diagnostic

Pentru a diagnostica diabetul de tip 2, medicul trebuie sa cunoasca simptomele copilului. De asemenea, probele de sange si urina sunt necesare pentru a verifica nivelul de zahar din acestea.

Testele de sange cuprind:

Glicemia: acest test trebuie efectuat dimineata pe stomacul gol. Valorile normale ale glicemiei se incadreaza intre 70 si 120 mg/dL. Pentru valori cuprinse intre 120 si 180 mg/dL, riscul de diabet este mediu, iar pentru valori mai mari de 180 mg/dL, riscul este mare.

Hemoglobina glicata (Hb A1C) – aceasta analiza masoara cantitatea de glucoza atasata la globulele rosii in timp. Este folosita pentru evaluarea mediei valorilor glicemiei din ultimele 3 luni.

Valorile normale se incadreaza intre 4,8-5,6%. Persoanele cu valori cuprinse intre 5,7 si 6,4% au un risc crescut de a dezvolta diabet, iar persoanele cu valori peste 6,5% au deja aceasta afectiune.

Testarea aleatorie a glicemiei – aceasta analiza poate masura valorile glucozei din sange in orice moment al zilei.

Testul de toleranta la glucoza – aceasta investigatie este caracterizata prin faptul ca pacientul trebuie sa inghita o cantitate de glucoza, iar dupa un anumit interval (aproximativ 2 ore) se masoara valoarea glicemiei.

Pentru punerea diagnosticului de diabet de tip 2 la copii, in unele cazuri, poate fi nevoie si de cateva luni.

Tratament

Tratamentul diabetului de tip 2 este, in general, similar la copii si la adulti. Cele mai importante metode de tratament constau in interventii ale stilului de viata, incluzand gestionarea greutatii corporale, modificari dietetice si exercitii fizice.

De asemenea, medicul poate prescrie insulina sau alte medicamente care ajuta organismul sa faca fata bolii. Copiii trebuie sa isi monitorizeze in mod regulat nivelurile de glucoza din sange.

Medicul va adapta planul de tratament in functie de varsta, necesitatile si gravitatea afectiunii copilului.

Este foarte important ca parintii sau persoanele care ingrijesc pacientul sa comunice planurile de tratament adultilor care supravegheaza copilul, de exemplu profesorilor.

Profilaxie

Prevenirea diabetului de tip 2 implica in mare parte dezvoltarea unor obiceiuri sanatoase de viata, cum ar fi:

Mentinerea unei greutati ideale

Asigurarea faptului ca greutatea ramane la un nivel sanatos poate reduce riscul de diabet de tip 2. Un medic sau un dietetician pot oferi sfaturi cu privire la intervalele de greutate sanatoase pentru copii, in functie de varsta si inaltime.

De asemenea, pot fi recomandate si programe de reducere a greutatii, in cazurile in care copiii sunt supraponderali.

Adoptarea unei diete bine echilibrate

Dieta unui copil ar trebui sa contina cantitati limitate de zaharuri adaugate si carbohidrati simpli. Painea si produsele de patiserie facute din faina alba pot fi problematice.

Dieta ar trebui sa includa fructe, legume, cereale integrale si proteine slabe. O dieta sanatoasa va reduce riscul obezitatii si al diabetului de tip 2.

Exercitiile fizice

Exercitiile fizice sunt esentiale pentru mentinerea unei greutati corporale optime si sanatoase.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda copiilor cu varste cuprinse intre 5 si 17 ani sa aiba cel putin 60 de minute de activitate fizica moderata in fiecare zi.

Copiii trebuie incurajati sa se joace afara si sa practice un sport, limitand timpul petrecut in fata unui ecran, acest lucru insemnand reducerea timpului petrecut in fata televizorului sau calculatorului.

Complicatii

Copiii cu diabet zaharat de tip 2 sunt expusi riscului de a dezvolta complicatii potentiale grave, inclusiv boli de inima si accident vascular cerebral.
Alte complicatii si conditii asociate pot include:

- Hipertensiunea arteriala;
- Niveluri ridicate de colesterol in sange;
- Tulburari oculare, inclusiv retinopatia diabetica;
- Afectare renala sau insuficienta renala, inclusiv nefropatia diabetica.

Concluzii

Diabetul de tip 2 devine din ce in ce mai frecvent in randul copiilor, deoarece ratele obezitatii din copilarie continua sa creasca. De asemenea, conditia poate fi dificil de tratat si de diagnosticat la copii.

Concentrarea asupra unui stil de viata sanatos poate ajuta la prevenirea si tratarea diabetului de tip 2 la copii.


Citeste si despre:

Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat Diabet Diabetul zaharat non-insulino-dependent (DZ de tip II) la copii Mituri despre diabetul zaharat Primele semne ale diabetului la copii. Ce trebuie sa aiba parintii in vedere Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Diabetul zaharat si kinetoterapia Diabetul insipid Diabetul zaharat insulino-dependent recent diagnosticat Complicatiile cronice ale diabetului insulino-dependent Monitorizarea consumului de carbohidrati la copiii diabetici