Obezitatea la copii

Actualizat: 06 Mai 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este obezitatea


A fi obez inseamna a fi cu mult peste greutatea normala.

Cand se atinge pragul obezitatii, sanatatea este serios afectata.

In cazul in care este tratata cu prea putina atentie, greutatea excesiva a copiilor trebuie sa fie un prim semnal de alarma pentru parintii acestora.

Prezenta obezitatii in copilarie ne prezice daca un copil va fi obez in viata adulta.

Daca, in trecut, aproape orice mama isi dorea copilul grasut si eventual cu gropite in obrajori, astazi, mai mult ca oricand, suntem constienti de importanta nocivitatea excedentului ponderal la copii, adevarata trambulina spre bolile civilizatiei.

Da, grasutii de azi sunt candidati seriosi la statutul de adult diabetic, dislipidemic sau hipertensiv. In cadrul programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei, depistez, alaturi de colegii medici de familie, copii supraponderali cu un stil de viata ce include o alimentatie predominant rafinata de tip fast-food, bogata in dulciuri concentrate, bauturi carbogazoase si in grasimi animale, cu un excedent caloric important.

De obicei, acestea se asociaza in adolescenta cu consumul de alcool, cu fumatul activ sau pasiv, chiar si cu depresia, ce conduce de multe ori la inactivitate, antrenand aparitia, in viitorul apropiat sau indepartat, a multor temute afectiuni. Acesta este si motivul abordarii acestui subiect in articol de pediatrie din acest numar.

Cauze

Obezitatea este cauzata de doi factori simpli:

- o dieta nesanatoasa ( prea bogata in zaharuri si grasimi)
- lipsa exercitiului fizic

Cele mai frecvente cauze ale obezitatii, dar nu singurele, sunt functionarea anormala a glandei endocrine si factorii genetici.
Copiii supraponderali sau obezi au mai multe sanse sa ramana obezi ca adolescenti decat copiii mai slabi. Cu cat un copil se mentine obez o data cu inaintarea in varsta, snsele de a deveni un adult obez sunt foarte mari.

Factorii de risc

In urma studiilor efectuate, se pare ca obezitatea in copilarie sau in adolescenta mareste riscul imbolnavirilor la varsta adulta, indiferent daca adultul este obez sau nu.
Riscul cel mai mare pe termen lung pentru obezitatea din copilarie este continuarea sa si la varsta adulta, asociata cu numeroase riscuri asupra sanatatii si calitatii vietii. De aceea este foarte importanta identificarea din timp a obezitatii si inlaturarea ei cat mai repede cu putinta.
Dintre problemele de sanatate care pot aparea la copiii obezi amintim doar cateva: diabet, pancreatita, cardiopatie, probleme ale ficatului, probleme ortopedice, probleme respiratorii (obturarea cailor respiratorii superioare, restrangerea peretelui dinspre exterior al toracelui, ceea ce conduce la apnee in timpul somnului), reflux esofagian, calculi biliari, disfunctii in alimentatie, bulimia.
Atunci cand excesul de greutate se acumuleaza in jurul taliei la copiii si la adolescentii obezi, creste riscul de aparitie a problemelor cardiovasculare si a hipertensiunii, toleranta anormala a glucozei (crescand riscul aparitiei diabetului) si cresterea colesterolului.
Copiii supraponderali nu au incredere in sine si sunt foarte nemultumiti in ceea ce priveste aspectul lor fizic. Exista riscul ca acesti copii sa aiba rezultate slabe la invatatura si sa fie izolati social.

Profilaxie

Aparitia obezitatii se datoreaza faptului ca nivelul de activitate fizica este in continua scadere. Foarte multi copii prefera sa petreaca ore intregi in fata televizorului sau in fata calculatorului, in defavoarea practicarii unui sport.
Solutiile propuse de specialisti se refera in principal la reducerea semnificativa a numarului de calorii consumate de copii, precum si la determinarea copiilor sa duca o viata mai activa din punct de vedere fizic.

Pentru a determina existenta obezitatii la un copil, se folosesc asa-numitele grafice de crestere, care iau in calcul indicatori precum greutatea, calculate in functie de varsta, si greutatea in functie de inaltime. Este recomandat ca aceste calcule sa fie realizate de catre medicul pediatru, pentru ca pot exista multe variatii de greutate, mai ales la copiii cu varsta de pana la doi ani, dar si mai tarziu.
Dupa ce medicul a pus diagnosticul de obezitate, urmatorul pas care trebuie facut in tratarea copiilor supraponderali este aducerea copilului la o greutate sanatoasa. Acest obiectiv este atins prin stoparea procesului de ingrasare, astfel incat, pe masura ce copilul creste in inaltime, distributia kilogramelor sa se modifice.

Pentru a va ajuta copiii, nu trebuie sa le impuneti o alimentatie riguroasa. Trebuie sa combinati intr-un mod practic o alimentatie sanatoasa si practicarea unui sport.
Rezultatele nu se vor lasa asteptate. Un aspect care nu trebuie neglijat este petrecerea timpului liber in fata calculatorului si a televizorului. Aceste activitati trebuie sa fie strict supravegheate de catre parinti.

Studiu de caz

Studii medicale pertinente, dar si alte mijloace de informare confirma imperios necesitatea unei greutati normale de la primele luni de viata. Comisarul european pentru sanatate, Markos Kyprianou, a amintit intr-un comunicat de presa ca obezitatea este tot mai prezenta in Europa, mai ales la cei mici. Anual, peste 400.000 de minori se alatura grupului de copii supraponderali.
O initiativa care vizeaza combaterea obezitatii in randul copiilor este reprezentata de un site ce le ofera copiilor informatii despre alimentele cele mai sanatoase si retete utile. Siteul lansat de Comisia Europeana si de Asociatia de Bucatari Euro-Toques International a anuntat desfasurarea pe 8 noiembrie a Zilei Europene a Sanatatii Alimentare, in cursul careia 400 de bucatari din UE au vizitat scoli sau au invitat copiii la cursuri de gatit pentru a-i invata sa manance sanatos.
In acest sens, Comisia Europeana a lansat si un concurs pentru copii, cu premii motivante.

Exemplul parental este si el deosebit de important. Astfel, copiii ai caror parinti sunt permisivi, neimpunand reguli de alimentatie sanatoasa, risca sa devina obezi, arata un studiu al cercetatorilor australieni de la Royal Children’s Hospital din Melbourne, realizat pe 5.000 de copii cu varste intre 4 si 5 ani.
De asemenea, copiii sedentari care petrec mult timp in fata televizorului sau a calculatorului sunt mai predispusi la obezitate.
Un grup de cercetatori de la Universitatea din Carolina de Nord au prezentat la The American Heart Association’s Scientific Sessions din Orlando, Florida, rezultatele studiului lor care arata ca unul din opt copii sufera de sindrom metabolic, care ii predispune la diabet si boli cardiovasculare.

Obezitatea este unul dintre factorii de risc in cadrul sindromului metabolic, alaturi de dislipidemii, hipertensiune arteriala si diabet zaharat. Peste 2.000 de copii cu varste intre 8 si 17 ani au fost investigati pentru prezenta sindromului metabolic, prin masurarea tensiunii arteriale, analize de sange, masurarea inaltimii si a greutatii corporale. Rezultatele studiului arata ca mai mult de jumatate dintre copii au cel putin un factor de risc inclus in sindromul metabolic, iar unul din patru copii a avut doi sau mai multi factori de risc. Factorul de risc prezent la aproape jumatate dintre copii a fost nivelul scazut al HDL (colesterolul protector), iar obezitatea juvenila apare la un sfert dintre copiii monitorizati.
Dr. Joanne S. Harrell, Ph. D., cea care a prezentat studiul, a sugerat intensificarea actiunilor de depistare si eliminare a acestor factori de risc la copii si schimbarea stilului de viata la copii si adolescenti, in sensul reducerii obezitatii prin alimentatie sanatoasa si cresterea activitatii fizice.
Oare care ar fi rezultatele studiului in Romania?
Vom vedea la sfarsitul programului de evaluare a sanatatii de la noi din tara.

Ce putem face

Daca ne iubim copiii, sa le formam un stil de viata rational, bazat pe o alimentatie echilibrata, in care sa predomine consumul de cereale integrale, seminte, fructe si legume proaspete, impreuna cu practicarea exercitiilor fizice in aer curat, pentru a preveni aceste boli aducatoare de suferinta si chiar de moarte.
Atentie, parinti, si la consumul de grasimi, patiserii, bauturi carbogazoase si dulciuri rafinate in perioada sarbatorilor de iarna!



Citeste si despre:

Factori de risc pentru excesul in greutate si obezitatea la copii Obezitatea la copii Principalii factori care ne pot predispune la obezitate Boli asociate cu obezitatea Sfaturi pentru mentinerea sanatatii copiilor Cum poate fi combatuta obezitatea Hidratarea pielii in sezonul cald Iata cum iti pot afecta sanatatea sloturile online– tu stiai? Cauzele obezitatii infantile Dr. Simona Carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice: Creierul copiilor nu percepe diferenta intre alimentele benefice sau nu! Greselile parintilor moderni Copiii si obezitatea – cum ii invatam sa manance sanatos? Obezitatea si hipertensiunea arteriala pediatrica Efectul desenelor animate asupra copiilor Cauzele obezitatii la barbati