Legatura dintre fibrilatia atriala si obezitate

Actualizat: 06 Februarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Dintre tulburarile de ritm cardiac, fibrilatia atriala este cel mai des intalnita. Fibrilatia atriala apare atunci cand semnale electrice rapide si dezorganizate, din cele doua camere superioare ale inimii numite atrii, determina contractia neregulata si rapida a acestora. Ca atare, sangele nu este pompat in mod corespunzator in cele doua camere mai mici ale inimii numite ventricule, iar inima nu functioneaza corect.

La unele dintre persoanele cu fibrilatie atriala posibil sa nu fie prezent niciun simptom, dar altele pot observa cresterea numarului batailor inimii, dureri toracice, ameteala, oboseala, puls neregulat si lesin.

Pana in prezent, fibrilatia atriala a fost atribuita unuia dintre urmatorii factori sau unei combinatii dintre acestia: hipertiroidismul, consumul de alcool, embolismul pulmonar, pneumonie si unele conditii cardiace (extinderea peretilor ventriculului stang, boli coronariene, hipertensiune atriala, cardimiopatie, pericardita etc.).

In urma cercetarilor s-a demonstrat prezenta unei corelatii intre obezitate si fibriliatia atriala. Obezitatea este una dintre cauzele care stau la baza multor afectiuni, unele dintre acestea fiind destul de grave.

Influenta obezitatii asupra fibrilatiei atriale

Cercetatorii au confirmat ca obezitatea poate modifica marimea si structura muschilor inimii si modul in care acestia se contracta si functioneaza (inclusiv functia electrica a acestora). Celulele de grasime nu reprezinta doar niste acumulari de grasime, ci si un factor de risc care sta la baza aparitiei hipertensiunii arteriale, dar si a perturbarii nivelurilor de glucoza si insulina, ce pot afecta in mod direct miocardul atriului si al ventriculului.

In urma unui studiu de mare amploare, in care s-a analizat si evaluat sanatatea cardiaca a unor femei pe parcursul a 13 ani, s-a constatat ca femeile care erau obeze se confruntau cu un risc de 41% mai mare, in a dezvolta fibrilatie atriala, comparativ cu femeile care nu erau supraponderale.

Aceleasi rezultate s-au obtinut in urma altui studiu care a luat in calcul femei sanatoase cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani, pe durata a cinci ani. Comparativ cu femeile cu greutate sanatoasa, cele diagnosticate cu obezitate au avut un risc dublu de a dezvolta fibrilatie atriala, iar cele care sufereau de obezitate intr-un stadiu avansat aveau acest risc de trei ori mai mare.

Ambele studii sunt destul de relevante pentru a sprijini cercetarile anterioare, care au aratat ca unul dintre riscurile importante pentru sanatatea cardiovasculara este obezitatea. Chiar daca aceste studii au avut ca subiecti femeile, se considera ca rezultatele ar fi fost similare si in cazul barbatilor.

In concluzie, se dovedeste ca trebuie reevaluate cauzele care determina manifestarea fibrilatiei atriale. Aceasta boala se pare ca nu este specifica persoanelor in varsta, fiind intalnita la toate grupele de varsta. Totusi, se arata ca mai predispuse la fibrilatia atriala ar fi persoanele obeze.

Rolul obezitatii in declansarea fibrilatiei atriale

Fibrilatia atriala este cauzata de functionarea electrica anaormala a sistemului cardiac, fapt ce declanseaza batai rapide si dezorganizate la nivelul camerelor superioare ale inimii. In unele situatii, cauza exacta a fibriatiei atriale nu este cunoscuta, dar se stie cu exactitate ca varsta inaintata asociata cu unele conditii care pot afecta sanatatea inimii sunt printre principalii factori de risc. Printre bolile cardiovasculare ce pot sta la baza manifestarii fibrilatiei atriale se numara:

Obezitatea poate afecta inima si poate duce la fibrilatie atriala, dat fiind cresterea tensiunii in vasele de sange ale plamanilor. Acest lucru determina acumularea de tensiune in partea dreapta a inimii. Ca urmare a suprasolicitarii inimii, care este tensionata, se poate declansa fibrilatia atriala.

In tipul somnului, grasimea acumulata in jurul gatului, existenta la persoanele obeze, poate pune presiune asupra gatului. Astfel, gatul va fi comprimat si respiratia va fi ingreunata. Conditia poarta denumirea de apnee obstructiva de somn. La cei care sufera de aceasta afectiune, nivelul oxigenului din sange va scadea si pot avea loc modificari structurale si functionale ale inimii care pot declansa fibrilatia atriala.

Cu cat surplusul de kilograme este mai mare, cu atat fibrilatia atriala este mai grava si mai persistenta.

Poate fi benefica scaderea in greutate?

Specialistii recomanda evitarea surplusului de kilograme si pierderea in greutate pentru prevenirea aparitiei fibrilatiei atriale. Chiar daca exista o legatura dintre fibrilatia atriala si obezitate, totusi nu inseamna ca obezitatea provoaca fibrilatie atriala.

Se recomanda sa se mentina, pe termen lung, o greutate sanatoasa pentru a se reduce toate riscurile pentru sanatate pe care le-a putea presupune prezenta obezitatii, inclusiv aparitia fibrilatiei atriale.

Pierderea in greutate a unei persoane care sufera deja de fibrilatie atriala ar putea fi utila pentru tratarea acestei boli, intrucat obezitatea creste riscul declansarii altor conditii medicale serioase, cum ar fi hipertensiunea arteriala, insuficienta cardiaca, diabetul zaharat si creste riscul probabilitatii accidentului vascular cerebral - principalul pericol in cazul fibrilatiei atriale.

Pentru a va proteja sanatatea, puteti respecta urmatoarele indicatii:

Daca in cazul unei persoane sunt prezenti si alti factori de risc ce ar putea contribui la declansarea fibrilatiei atriale, iar persoana in cauza este supraponderala, pierderea surplusului de kilograme ar putea ajuta la prevenirea manifestarii fibrilatiei atriale.

Nu uitati ca fibrilatia atriala si obezitatea sunt factori de risc a caror asociere poate determina aparitia accidentului vascular cerebral.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Neoclinic
Tel: 0256225252
Timisoara, Calea Dorobanților 3, Timișoara 307200
Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012

Citeste si despre:

Infarctul miocardic si angina instabila Accidentul vascular cerebral (AVC) Despre potasiu si sanatatea inimii 8 moduri prin care grasimea in exces poate conduce la deces Cum conduc afectiunile cardiace la debutul deficientelor mentale Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Boli ale inimii care ar trebui sa traga un semnal de alarma Accidentul vascular cerebral, dusmanul din umbra Te apleci si ai dificultati de respiratie? Descopera ce este bendopneea si ce afectiuni poate indica Fibrilatia atriala - aritmie cardiaca Anticoagulante in fibrilatia atriala. Cand este indicat sa le iei?