Cauzele obezitatii infantile

Actualizat: 07 Martie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Generalitati


Obezitatea reprezinta o problema din ce in ce mai frecventa in randul tinerilor si adolescentilor din intreaga lume. Obezitatea poate poate fi relevata prin calcularea indicelui de masa corporala (IMC).

Astfel, copiii al caror indice de masa corporala exprimat in percentile depaseste 95% sunt considerati a fi obezi. Pentru calcularea indicelui de masa corporala se folosesc urmatorii parametri: sexul, varsta, inaltimea si greutatea corporala.

Obezitatea in randul copiilor trebuie luata foarte in serios, deoarece reprezinta o amenintare grava la adresa sanatatii acestora. Copiii obezi, dar si cei supraponderali, sunt expusi riscului de a dezvolta numeroase afectiuni de sanatate cronice.

Stilul de viata sanatos trebuie adoptat inca din copilarie, altfel sansele ca un stil de viata nesanatos sa fie prezent si la varsta adulta sunt foarte mari, iar consecintele, precum obezitatea, devin inevitabile.

De asemenea, obezitatea infantila nu afecteaza doar starea fizica de sanatate a unui copil. Copiii si adolescentii supraponderali trebuie sa suporte glumele rautacioase facute de colegi, acest lucru ducand la depresie si la scaderea stimei de sine.

Cauze

Istoricul familial, factorii psihologici si stilul de viata reprezinta doar cativa dintre factorii ce provoaca obezitate in randul copiilor. Copiii cu parinti sau alti membri ai familiei supraponderali sau obezi au un risc mult mai crescut de a urma exemplul lor.

Totusi, cauza principala a obezitatii juvenile este reprezentata de o combinatie dintre doi factori importanti: excesul alimentar si sedentarismul.

O dieta nepotrivita poate determina cresterea rapida in greutate a copiilor. Acest tip de dieta este alcatuit din cantitati crescute de grasimi si zahar si din putine substante nutritive. Alimentele de tip fast-food, dulciurile si bauturile racoritoare sunt vinovate in mod direct de cresterea in greutate in randul copiilor.

Mancarurile rapide, precum alimentele congelate, gustarile sarate (chipsuri, snacksuri etc.) si conservele, pot contribui, de asemenea, la obezitate.

Unii copii devin obezi deoarece parintii lor nu stiu cum sa aleaga sau sa pregateasca mese sanatoase. In unele cazuri, veniturile scazute ale parintilor nu pot asigura o masa sanatoasa care sa includa fructe, legume si carne proaspata.

Lipsa exercitiilor fizice si petrecerea timpului in fata unui monitor reprezinta alti factori incriminati in mod direct de aparitia obezitatii in cazul copiilor. Persoanele de toate varstele au tendinta de a castiga in greutate atunci cand sunt mai putin active.

Exercitiile fizice duc la arderea caloriilor si la mentinerea unei greutati corporale optime. Copiii care nu sunt incurajati sa practice un sport sau sa fie activi prin alte forme de activitate fizica prezinta un risc mai crescut de a deveni sedentari.

Factorii psihologici pot, de asemenea, sa duca la cresterea excesiva in greutate in cazul unor copii. Astfel, copiii si adolescentii care sunt plictisiti, stresati sau deprimati pot manca mai mult pentru a face fata emotiilor negative.

Riscuri asociate

Copiii care sufera de obezitate au un risc mult mai mare de a dezvolta probleme de sanatate decat cei care au o masa corporala normala si sanatoasa. Astfel, dintre cele mai grave riscuri ale obezitatii fac parte bolile cardiace, astmul si diabetul zaharat.

Diabetul zaharat de tip 2 este o afectiune in care organismul nu mai este capabil de a metaboliza corect glucoza. Complicatiile diabetului includ afectarea oculara, renala si a nervilor. Totusi, aceasta afectiune poate fi reversibila daca se adopta modificari sanatoase ale regimului alimentar si ale stilului de viata.

Colesterolul ridicat si hipertensiunea arteriala reprezinta cateva dintre modificarile ce pot sa apara in randul copiilor cu greutate corporala foarte mare.

Aceste modificari cresc foarte mult riscul bolilor cardiace si a complicatiilor cu potential sever, precum accidentul vascular cerebral si infarctul miocardic. Pentru a evita aceste lucruri, alimentele cu continut crescut de grasimi si sare trebuie eliminate complet din dieta.

Chiar daca cercetatorii nu cunosc exact legatura dintre astm si obezitate, este clar ca aceste doua afectiuni apar de foarte multe ori in asociatie. Astmul reprezinta inflamatia cronica a cailor respiratorii de la nivelul plamanilor.

Copiii si adolescentii obezi pot suferi, de asemenea, de tulburari are somnului, precum sforaitul (roncopatia) sau apneea in somn. Aceste afectiuni apar din cauza greutatii suplimentare ce preseaza zona gatului, blocand caile respiratorii.

De asemenea, excesul de greutate poate duce la rigiditate articulara, durere si miscari limitate. In cele mai multe cazuri, scaderea in greutate poate elimina cele mai multe dintre aceste probleme.

Ce trebuie facut?

Schimbarea obiceiurilor alimentare ale copiilor obezi este absolut esentiala si reprezinta primul lucru ce trebuie facut. Parintii influenteaza extrem de mult modelul alimentar al copilului, astfel incat acesta trebuie educat de mic sa manance sanatos.

Majoritatea copiilor mananca ceea ce cumpara sau gatesc parintii lor, din acest motiv alimentatia sanatoasa trebuie sa inceapa de la parinti.

Revizuirea planului alimentar trebuie sa se axeze si pe eliminarea dulciurilor si a bauturilor carbogazoase. Chiar si sucurile de fructe pot fi bogate in calorii. Apa si laptele cu continut scazut de grasimi sunt cele mai recomandate lichide.

De asemenea, consumul alimentelor procesate sau de tip fast-food trebuie eliminat complet, iar gatitul in casa trebuie sa devina o prioritate. De asemenea, mesele si gustarile trebuie sa includa cat mai multe alimente proaspete si sa evite produsele de cofetarie sau gustarile sarate.

Urmatoarele alimente sunt indicate:

- Fructele si legumele proaspete;
- Carnea slaba, precum cea de peste;
- Cerealele integrale;
- Produsele lactate cu continut redus de grasimi.

Pentru cele mai bune sfaturi alimentare se indica consultul unui nutritionist sau dietetician. Acesta poate oferi un plan alimentar adecvat pentru fiecare copil in parte.

Cresterea nivelului de activitate fizica poate ajuta la scaderea greutatii corporale a copiilor in conditii de siguranta. Copiii trebuie incurajati sa incerce si sa practice sporturile pentru care isi exprima interesul.

De asemenea, timpul pe care acestia si-l petrec in fata monitoarelor trebuie sa fie redus cat mai mult. In primul rand, folosirea smartphone-urilor a devenit un lucru frecvent intalnit in zilele noastre, dar trebuie stiut ca acest comportament creste riscul de supraponderabilitate.

In al doilea rand, petrecerea unui timp indelungat in fata televizorului sau calculatorului duce la consumul unor cantitati crescute de gustari, precum chipsurile sau dulciurile, asociate cu acelasi efecte negative asupra greutatii copiilor.

Concluzii

Obezitatea a devenit o problema frecventa si foarte grava in randul copiilor, putand sa produca numeroase complicatii severe.

Cu toate acestea, cu sprijin adecvat si o educatie riguroasa din partea adultilor din viata lor, copiii pot invata modalitati sanatoase prin care isi pot mentine greutatea in limite normale.


Citeste si despre:

Obezitatea la copii Factori de risc pentru excesul in greutate si obezitatea la copii Obezitatea la copii - cand este considerat obez un copil? Dieta pentru copii supraponderali! Ce trebuie sa contina pachetul pentru scoala? Factorii care influenteaza pozitiv mesele in familie Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Hipercolesterolemia la copii Pastrarea sanatatii orale a copilului Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Principalii factori care pot favoriza aparitia cancerului Alaptarea: argumente pro si contra Obezitatea la copii si sportul
Cere sfatul medicului ×