Principalii factori care ne pot predispune la obezitate

Actualizat: 14 Iunie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Obezitatea este o afectiune complexa, care se caracterizeaza prin cresterea greutatii corporale si care rezulta printr-o lipsa de corelare dintre aportul caloric crescut si cheltuielile energetice reduse.

In ultimii 20 de ani, obezitatea a inregistrat o crestere alarmanta la nivel global. Mai mult, obezitatea la copii si la adolescenti este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, diabetul zaharat de tip 2, sindromul de apnee in somn sau pentru aparitia cancerului.

Barbatii obezi sunt mai predispusi la a dezvolta cancer de prostata, de colon sau rect, in timp ce femeile obeze au riscuri mai mari de a dezvolta cancer la uter, ovare, sani.

Cresterea aportului energetic, mai ales a alimentelor cu o mare densitate calorica, bogata in grasimi, dar si scaderea interesului pentru sport, alaturi de instalarea sedentarismului au dus la cresterea prevalentei obezitatii la nivel global.

Factori inclusi in etiologia obezitatii

• Consumul caloric crescut.

• Tulburari ale alimentatiei. De exemplu, obiceiul unei persoane de a manca noaptea tarziu sau persoanele care sufera de bulimie nervoasa.

• Factorii genetici au un rol destul de important in aparitia si evolutia obezitatii.

Riscul copiilor de a dezvolta obezitate in viata adulta este de 80% pentru cei ai caror parinti sunt ambii obezi, comparativ cu 40% pentru cei cu numai un singur parinte obez.

• Factorii de mediu si anumite comportamente. Stilul de viata modern, care are la baza o alimentatie haotica, dezechilibrata, cu mese tarzii, mancare fast-food si bauturi acidulate, dar si lipsa efectuarii activitatilor fizice in mod constant pot provoca instalarea obezitatii.

Sedentarismul este un factor comportamental care favorizeaza obezitatea.

• Factori psihologici. Se intalnesc la pacientii care sufera de depresie, anxietate, stima de sine scazuta, acestia avand un risc crescut de a dezvolta obezitate morbida.

• Anumite boli pot duce la instalarea obezitatii. Astfel, unele afectiuni ale tiroidei sau bolile hormonale pot favoriza aparitia obezitatii daca nu sunt tratate la timp.

• Anumite medicamente precum antidepresivele sau unele contraceptive orale predispun la obezitate.

• Mediul familial joaca un rol important, intrucat alimentatia parintilor influenteaza preferintele alimentare ale copiilor.

• Lipsa alaptarii la san. Alimentatia la san reprezinta un factor de protectie impotriva obezitatii.

Cum se combate obezitatea

Este extrem de importanta mentinerea unei alimentatii sanatoase, alcatuita din fructe si legume, cereale integrale, lapte degresat sau branza de vaci slaba.

Este indicat ca dulciurile sa fie evitate pe cat posibil. La fel de importanta este si respectarea regimului alimentar prescris de catre medicul nutritionist.

De altfel, alergarile usoare, inotul, ciclismul sau mersul la sala sunt adevarate adjuvante in combaterea obezitatii.


Citeste si despre:

Importanta cunoasterii factorilor de risc in cancerul esofagian Obezitatea 8 obiceiuri prin care va puneti in pericol sanatatea pielii Nucile pot preveni cancerul de colon Factorii principali care duc la aparitia bolilor de inima Factorul genetic: cum ne influenteaza viata? Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 4 Ingrediente Benefice pentru Pregatirea unui Corp de Vara Principalele afectiuni induse de stres Semnele care va avertizeaza ca suferiti de tromboza venoasa profunda 8 obiceiuri sanatoase pe care toti copiii ar trebui sa le adopte Cum stii ca ai intrat la menopauza? Care sunt semnele si simptomele? Boli ale inimii care ar trebui sa traga un semnal de alarma Fumezi? Afla ce tipuri de cancer poti dezvolta Obezitatea la copii si sportul
Cere sfatul medicului ×