Cancer bucal

Cancer care poate afecta buzele, limba, planseul bucal, peretele intern al gingiilor si, mai rar, palatul, sub forma unui carcinom. Cancerul de gura este destul de frecvent: el reprezinta aproximativ 8% dintre cancere. Barbatii sunt mult mai des afectati decat femeile, mai ales dupa 50 de ani. Factorii favorizanti sunt tutunul (65% dintre bolnavi sunt fumatori), alcoolul, o proasta igiena bucala si aparate dentare prost adaptate care provoaca frecari cu mucoasa. Orice anomalie, leziune sau inmugurire care nu dispar in aproximativ zece zile, necesita o consultatie medicala. La debutul ei, o boala este foarte putin marcata: senzatii de arsura fugace, mici sangerari. Tumora se dezvolta sub forma unei ulceratii a mucoasei sau a unei inmuguriri insotita de sangerari. Atunci cand se afla pe limba, ea poate face deglutitia si fonatia dificile. In sfarsit, intr-un stadiu mai avansat al cancerului, durerea devine importanta.

Diagnostic si tratament - Diagnosticarea unui cancer bucal se face prin biopsie. Cu cat diagnosticul este mai precoce, cu atat sunt mai mari sansele de vindecare. Sunt posibile trei terapii, dupa evolutia si dimensiunea tumorii canceroase: chirurgia, cobaltoterapia (radioterapia de inalta energie) sau chimioterapia, utilizate singure sau in asociere. chirurgia este adesea mutilanta, antrenand o jena functionala si un prejudiciu estetic. O interventie chirurgicala ulterioara poate ameliora intru-catva inconvenientele estetice.

Sinonim
: cancer al gurii, cancer al cavitatii bucale, cancer de gura.

Citeste si despre:

Metode de screening ale cancerului bucal Dieta si riscul de cancer Fumezi? Afla ce tipuri de cancer poti dezvolta 8 alimente care ajuta corpul sa lupte cu cancerul Principalii factori care pot favoriza aparitia cancerului Cancerul de buze poate fi invins Screeningul cancerului esofagian Ce este cancerul gastrointestinal? Cancerul ductului biliar extrahepatic Ulcerul bucal