Dopamina folosita pentru a stimula regenerarea tesutului nervos

Actualizat: 15 Mai 2021


Un cercetator chimist a sugerat in urma cu 2 ani ideea ca dopamina ar putea fi folosita in regenerarea tesutului nervos.
Ideea sa era simpla: deoarece circuitele neurale folosesc semnale electrice adesea conduse de neurotransmitatori, pentru a stabili comunicarea dintre creier si restul corpului, ar putea construi neurotransmitatori din materialul folosit pentru a repara circuitele defecte. Neurotransmitatorii ar putea determina neuronii din nervii afectati sa se regenereze si sa se reconecteze la organul vizat.
Alti cercetatori au descoperit ca pot integra dopamina, (un neurotransmitator) intr-un polimer pentru a stimula tesuturile nervoase in crearea unor noi conexiuni. Aceasta descoperire reprezinta primul pas catre atingerea scopului de a implanta noul polimer pacientilor suferind de boli neurologice precum Alzheimer, Parkinson sau epilepsie, pentru a ajuta la refacerea nervilor afectati.
"Proiectantul" polimer a fost recunoscut de catre neuroni cand a fost atasat pe o bucata mica de tesut nervos si a stimulat cresterea neurala. Polimerul implantat nu a cauzat tesutului nici un fel de cicatrici sau degenerare.
Cand va fi gata pentru uzul clinic, polimerul va fi implantat pe locul afectat pentru a facilita regenerarea nervului. Pe masura ce tesutul nervos se regenereaza, polimerul se degradeaza.
Cercetatorii au descoperit ca structura dopaminei, care contine 2 grupuri de hidroxili, este vitala pentru neuroactivitatea materiala. Inlaturarea chiar si a unui singur grup a dus la pierderea completa a activitatii biologice. De asemenea, au determinat ca dopamina este mai eficienta in diferentierea celulelor nervoase, decat cele mai populare materiale de "cultivare" a nervilor. Aceasta inseamna ca produsul cu dopamina are cele mai bune sanse sa repare cu succes nervii afectati.
Urmatorul pas al cercetatorilor este de a verifica teorii conform carora materialul stimuleaza atat regenerarea sinapselor cat si transformarea lor.


Citeste si despre:

Medicamente folosite pentru controlul astmului Screening pentru cancerul de vezica urinara Care sunt beneficiile pentru sanatate ale unui masaj cu pietre calde? Elemente nutritive pentru un par sanatos 6 semnale de alarma surprinzatoare pentru bolile de inima Mentine-ti sistemul nervos sanatos cu solutii naturale! Durere sub coaste in partea dreapta? Cand ar trebui sa te ingrijoreze durerea de ficat 5 mituri despre administrarea probioticelor vaginale Remedii la domiciliu pentru inlaturarea matretii Tratamentul prin angioplastie si folosirea de stent Beneficiile untului de Shea pentru sanatate Reguli de baza pentru ingrijirea mainilor Curatenia de primavara pentru o casa sanatoasa
TEST PCR
REAL TIME PCR-COVID-19
rezultat in 24h
280
249 lei