Ceapa si usturoiul pot preveni aparitia unor tipuri de cancer

Publicat: 14 Decembrie 2006
Autor: SfatulMedicului

O echipa de cercetatori a reusit sa demonstreze ca prin consumul unei cantitati mari de legume picante poate fi prevenita aparitia unor tipuri de cancer.

Echipa de cercetatori italieni a descoperit ca persoanele cu o dieta bogata in ceapa, usturoi si alte legume din genul Allium au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer decat persoanele care evita aceste legume.

Coordonatorul echipei de cercetatori, Carlotta Galeone de la Instituto di Ricerche Farmacologiche „Mario Negri” din Milano, a declarat ca beneficiile datorate consumului de ceapa si usturoi sunt cunoscute de secole insa prea putine studii au reusit sa demonstreze aceste beneficii.

In acest studiu, echipa de cercetatori a folosit datele de la mai multe studii din Italia si Elvetia privind cancerul pentru a stabili o relatie intre consumul de ceapa si usturoi si boala canceroasa de la nivelul gurii, laringelui, esofagului, colonului, sanului, ovarului si rinichiului.

Datele obtinute au aratat faptul ca persoanele cu cancer au consumat 0-14 portii de ceapa pe saptamana pe cand persoanele fara boala canceroasa au consumat 0-22 portii de ceapa pe saptamana.

Consumul de usturoi a fost de asemenea mai scazut printre pacientii cu cancer cu exceptia celor cu cancer de san, ovar sau prostata.

Cercetatorii au descoperit faptul ca riscul de aparitie a cancerului colorectal, laringian si ovarian pare a fi mai scazut la cei care au un consum moderat de ceapa.

Efectul protector al cepei a fost observat si mai pregnant la grupa de pacienti care a avut cel mai mare consum de ceapa comparativ cu grupa de pacientii cu cel mai mic consum. Cei din grupul cu consumul cel mai mare de ceapa au avut un risc mai mic de aparitie a cancerului de esofag comparativ cu cei din grupa cu consumul cel mai mic.

Consumul moderat de usturoi a fost asociat si cu reducerea riscului de aparitie a cancerului colorectal si renal.

La fel ca si in cazul cepei, efectul anticanceros al usturoiului creste cu cresterea consumului. Persoanele care au consumat cea mai mare cantitate de usturoi au avut un risc mai scazut de a dezvolta cancer cu exceptia cancerului de san si de prostata in special datorita faptului ca aceste tipuri de cancer sunt asociate cu anomalii hormonale si ale sistemului reproducator.

Cercetatorii au declarat ca ceapa si usturoiul consumate in cantitati moderate pot fi un marker al unui stil de viata mai sanatos la fel ca si dieta bogata in diverse legume cu potential anti-canceros.


Citeste si despre:

Prevenirea prin metode naturale a cancerului la san Solutia ta naturala si intensa pentru candidoza! Dr. Horia Rosianu, aritmolog: Tulburarile de ritm ventriculare, o complicatie la distanta a infarctului miocardic Efectele cafelei asupra pielii: Cofeina este buna pentru pielea ta? Transpiratia si mirosul corpului Alimente recomandate pentru o prostata marita