Factorii care provoaca meteosensibilitatea

Actualizat: 20 Septembrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Temperatura, precipitatiile, umiditatea aerului, dar mai ales presiunea atmosferica pot influenta in mod negativ anumite persoane. Meteosensibilitatea este o reactie a organismului la schimbarile bruste de temperatura.

Sunt afectate in special persoanele care isi petrec cea mai mare parte a timpului in spatii inchise. Astfel, in momentul cand ies din casa, organismul isi pierde capacitatea de adaptare la transformarile vremii.

Umiditatea aerului, diferentele mari de temperatura, precipitatiile si presiunea atmosferica sunt principalii factori care provoaca meteosensibilitatea. Toamna si primavara sunt anotimpurile in care meteosensibilii sufera cel mai mult.

Persoanele meteosensibile devin treptat depresive, au dureri de cap, ametesc, sunt anxioase, agitate si nervoase, prezinta o accentuata lipsa de concentrare, au dureri de oase si uneori chiar insomnii. Din fericire insa toate aceste probleme dispar odata ce vremea se stabilizeaza.

Principalele simptome

• Dureri de cap, migrene;

• Ameteli;

• Stari de slabiciune;

• Stari de irascibilitate;

Transpiratii excesive;

• Tensiunea arteriala creste, apar palpitatiile, senzatia de sufocare si greutate in piept;

Durerile de articulatii si reumatice devin greu de suportat.

Temperaturile extreme, de exemplu, frigul excesiv sau perioadele caniculare, determina ca anumite boli latente de care sufera unii oameni sa se acutizeze, astfel de cazuri intalnindu-se mai ales la persoanele varstnice.

De regula, la tineri, impactul schimbarilor meteorologice poate trece neobservat, neproducand vreun dezechilibru fizic sau psihic.

Astfel, este posibil ca variatiile bruste de temperatura sa creasca disconfortul, mai ales in cazul celor cu boli circulatorii, respiratorii si infectioase. Studiile sustin ca, de exemplu, crizele de angina sunt mai dese dupa racirea sau incalzirea brusca a vremii.

De asemenea, hemoglobina din sange creste in zilele friguroase de iarna. Starile de rau, ametelile cauzate de hipotensiunea arteriala pot sa apara in zilele cu presiune atmosferica mai crescuta.

Presiunea atmosferica scazuta poate creste tensiunea arteriala. Starile depresive sunt destul de des intalnite in zilele ploioase, friguroase si cu ceata.

De asemenea, o atmosfera umeda accentueaza durerile de oase si cele de articulatii, iar presiunea atmosferica scazuta determina dureri de cap si modificari ale tensiunii arteriale. Un cer acoperit de nori poate provoca cefalee, stari de ameteala, palpitatii, anxietate si somnolenta.

Ce este de facut

In astfel de situatii este bine sa va pastrati calmul si sa nu va panicati. Puteti apela la ceaiurile calmante sau sa cautati sa va relaxati cu ajutorul unei carti bune sau a unei bai. Totodata sunt studii care sustin ca dintre plantele medicinale, tratamentul cu sunatoare este de ajutor in astfel de situatii.

De aceea, cei care au probleme din cauza vremii pot apela la ceaiul de sunatoare, deoarece planta conduce la un tonus psihic pozitiv, voiciune si optimism. Pentru a obtine o infuzie de sunatoare, adaugati o cana de apa clocotita peste o lingurita de planta uscata si maruntita.


Citeste si despre:

Cefaleea: cauze, tipuri si tratament Diferentele bruste de temperatura - cat rau fac organismului 9 moduri in care vremea iti poate influenta sanatatea. Unele nici nu le banuiai! Cum afecteaza schimbarile bruste de temperatura sanatatea Suferi de lipsa de concentrare si capacitate de memorare scazuta? Lipsa de concentrare la copii Dificultatile de concentrare Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Cauzele ascunse ale lipsei de concentrare Oboseala constanta - cauze posibile Cum iti afecteaza sanatatea lipsa somnului Alimente care imbunatatesc nivelul de concentrare Psihologia crimei: cauzele comportamentului criminal Oboseala si somnolenta: cauze comune Hipoglicemia (nivelul scazut al concentratiei zaharului in sange)