Schimbarile bruste de temperatura pot afecta varstnicii

Actualizat: 29 August 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

GeneralitatiIndependent de valurile de caldura, variatia de temperatura de la o zi la alta, scurteaza speranta de viata. Zilele calduroase de vara pot afecta starea de sanatate a persoanelor in varsta care sufera de boli cronice.

Perioadele de canicula din timpul verii pot declansa unele afectiuni si pot creste ratele de deces in randul anumitor categorii de populatie, cum ar fi varstnicii si copiii mici.

In urma unor studii, s-a descoperit ca atunci cand termometrul indica mai mult decat de obicei, imbracamintea lejera care sa acopere intreg corpul, devine foarte importanta pentru persoanele in varsta care au probleme cronice de sanatate.

In plus, cei apropiati ar trebui sa nu ignore si sa semnaleze imediat medicului, daca la varstnici apar modificari ale semnelor vitale de zi cu zi sau acestia se plang de diverse simptome. Temperatura corpului la persoanele in varsta nu se mai poate regla atat de simplu. In cazul in care dupa zilele calduroase urmeaza unele friguroase, este dificil pentru corpul oricarei persoane sa se adapteze rapid.

Variatiile de temperatura


Un studiu de amploare, desfasurat pe parcursul a 20 de ani, cu subiecti cu varsta de peste 65 de ani, a urmarit modificarile care au avut loc in lunile de vara, in aceeasi perioada, in 135 de orase. Specialistii au luat in considerare inclusiv diverse variabile de mediu, cum ar fi poluarea aerului, numarul de parcuri si copacii din zona urbana si au incercat sa descopere diversi factori care ar putea influenta speranta de viata, printre care: veniturile, educatia si rasa.

Studiul a constatat ca, modificarile termice dintr-un oras care au presupus o variatie intre 1-2 grade, au fost asociate cu rate crescute de deces in cazul persoanelor in varsta, a celor care sufereau de boli cardiace, pulmonare si diabet.


Pentru fiecare schimbare de temperatura de un grad, la temperatura medie, riscul de deces crestea cu 4% pentru persoanele cu diabet zaharat, cu 3.8% pentru cei care au avut anterior un atac de cord, cu 3.7% pentru persoanele cu boli pulmonare cronice si cu 2.8% pentru cei cu insuficienta cronica.

Influenta negativa a schimbarilor termice


Cercetatorii au descoperit ca diferentele mari de temperatura sunt din ce in ce mai frecvente, probabil din cauza schimbarilor climatice. Aceasta inseamna ca, probabil ar trebui ca atentia sa fie indreptata catre schimbarile climatice, intrucat acestea pot avea efecte importante asupra sanatatii asociate in mod direct cu variatiile vremii din ultimul timp.

Constatarile cercetatorilor sunt motive de ingrijorare, intrucat acest aspect esential (modificarile climatice) nu a fost luat in calcul inainte sa inceapa studiile ample. Schimbarile mari de temperatura par a fi cele mai stresante, mai ales pentru persoanele care locuiesc in zonele de sud, spre deosebire de cele stabilite in nord. A trai intr-un climat mai calduros nu inrautateste situatia, dar in cazul in care variatiile de temperatura sunt destul de mari, acestea pot afecta destul de serios starea de sanatate a oricarei persoane.


In urma studiilor a rezultat faptul ca spatiile verzi pareau sa reduca riscurile schimbarilor de temperatura. Pentru fiecare largire a spatiilor verzi cu 15% din interiorul unui oras, cercetatorii au descoperit ca riscul mortii premature pentru bolnavii cu atac de cord a scazut cu aproximativ 2%. Este foarte important ca autoritatile sa ia masuri pentru plantarea de copaci pe strazile din orase, care ar putea estompa efectul schimbarilor bruste de temperatura.


Citeste si despre:

Schimbarile bruste de temperatura iti pot pune viata in pericol. Iata efectele lor! Epuizarea termica Factorii care provoaca meteosensibilitatea 9 moduri in care vremea iti poate influenta sanatatea. Unele nici nu le banuiai! Cum sa iti monitorizezi tensiunea arteriala acasa la tine Efortul fizic pe timp de canicula Alimente si bauturi de consumat si de evitat pe timp de canicula dm sprijina femeile din Romania Avantajele Retelei de Policlinici din orasul medical pentru abonati Invata sa te protejezi corect de canicula Tehnici de ajutor in zilele caniculare Canicula - un pericol chiar si pentru persoanele sanatoase Cum sa rezistati fara aer conditionat in timpul zilelor caniculare Cum sa iti protejezi inima pe timp de canicula Cat de importanta este hidratarea pe canicula Suferi de diabet? Iata ce sfaturi sa urmezi pe timp de canicula