Prin cefalee se intelege durerea localizata in extremitatea cefalica, respectiv la nivelul craniului, exceptand durerea de la nivelul fetei, faringelui si a regiunii cervicale si este rezultatul actiunii unor stimuli nocivi asupra structurilor sensibile de la nivelul craniului situate intracranian si/sau extracranian.
Calitatea durerii:
- profunda - sub forma de constrictie circulara, de presiune, pulsatila - sugereaza cefaleea din hipertensiunea arteriala, cefaleea de tensiune sau migrena;
- superficiala - sub forma de arsura - sugereaza cefaleea din spondiloza cervicala.
Localizarea durerii:
- hemicraniana - evocatoare pentru migrena;
- unilaterala si fixa - tumori cerebrale ce evolueaza cu sindrom de hipertensiune arteriala intracraniana; rar, imprecis localizata de bolnavi.
Durata si evolutie:
In principiu, cu cat vechimea este mai mare (luni sau ani), cu atat suspiciunea unor leziuni grave este mai mica (cefalee psihogena).
Conditii de aparitie :
Posibili factori declansatori ai cefaleei ar putea fi:
Migrena este cea mai frecventa forma de manifestare clinica a cefaleelor vasomotorii, fiind estimata la aproximativ 10% din populatia Terrei.
Tratamentul migrenei cuprinde:
1. Regim igieno-dietetic:
2. Tratament medicamentos:
Cefalee matinala: apare la trezirea din somn si se diminueaza in cursul diminetii, cu localizare in regiunea occipitala - senzatie de presiune in casca, uneori unilaterala. Rareori este pulsatila, insotita de greturi si vertij nesistematizat.
Localizare: regiunea occipitala sau cervicala;
Iradiaza spre: frunte, orbite, predominant unilaterala;
Caracter: sfredelitor sau de arsura;
Declansata de: miscarile corpului sau pozitii ale gatului, fenomene meteorologice;
Fenomene de insotire: nevralgia Arnold (tulburari de vedere, echilibru, parestezii, dificultati de concentrare); durerea poate iradia in umar si membru superior;
Tratament: aplicatii locale, masaje, antiinflamatoare nesteroidiene;
Dr. Silaghi Silvana Manuela
Medic specialist medicina muncii
Medcenter Cluj Napoca
0264.592.854