Cefaleea: cauze, tipuri si tratament

Actualizat: 22 Martie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Prin cefalee se intelege durerea localizata in extremitatea cefalica, respectiv la nivelul craniului, exceptand durerea de la nivelul fetei, faringelui si a regiunii cervicale si este rezultatul actiunii unor stimuli nocivi asupra structurilor sensibile de la nivelul craniului situate intracranian si/sau extracranian.

Calitatea durerii:
- profunda - sub forma de constrictie circulara, de presiune, pulsatila - sugereaza cefaleea din hipertensiunea arteriala, cefaleea de tensiune sau migrena;
- superficiala - sub forma de arsura - sugereaza cefaleea din spondiloza cervicala.

Localizarea durerii:
- hemicraniana - evocatoare pentru migrena;
- unilaterala si fixa - tumori cerebrale ce evolueaza cu sindrom de hipertensiune arteriala intracraniana; rar, imprecis localizata de bolnavi.

Conditiile de aparitie, durata si evolutia cefaleei

Durata si evolutie:

In principiu, cu cat vechimea este mai mare (luni sau ani), cu atat suspiciunea unor leziuni grave este mai mica (cefalee psihogena).

Conditii de aparitie :

Posibili factori declansatori ai cefaleei ar putea fi:

Migrena: generalitati si tratament

Migrena este cea mai frecventa forma de manifestare clinica a cefaleelor vasomotorii, fiind estimata la aproximativ 10% din populatia Terrei.

Tratamentul migrenei cuprinde:

1. Regim igieno-dietetic:

2. Tratament medicamentos:

Cefaleea din hipertensiunea arteriala

Cefalee matinala: apare la trezirea din somn si se diminueaza in cursul diminetii, cu localizare in regiunea occipitala - senzatie de presiune in casca, uneori unilaterala. Rareori este pulsatila, insotita de greturi si vertij nesistematizat.

Cefaleea din spondiloza cervicala

Localizare: regiunea occipitala sau cervicala;
Iradiaza spre: frunte, orbite, predominant unilaterala;
Caracter: sfredelitor sau de arsura;
Declansata de: miscarile corpului sau pozitii ale gatului, fenomene meteorologice;
Fenomene de insotire: nevralgia Arnold (tulburari de vedere, echilibru, parestezii, dificultati de concentrare); durerea poate iradia in umar si membru superior;
Tratament: aplicatii locale, masaje, antiinflamatoare nesteroidiene;

Dr. Silaghi Silvana Manuela
Medic specialist medicina muncii
Medcenter Cluj Napoca
0264.592.854


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Medicală Neurolife Buzău
Tel: 0238717018
Buzau, Str.Obor Nr.4
Spitalul de Cardiologie ARES Cluj Napoca
Tel: 0040219987
Cluj-Napoca, Strada Republicii 8

Citeste si despre:

Tipurile de cefalee Cefaleea la varstnici Cefaleea repetitiva (nevralgia migrenoasa) Durerea de cap: 16 cauze posibile Cefaleea Durerea de cap (cefaleea) cauzata de starile de tensiune Ebola: cauze, simptome si tratament Sa luam in serios gripa pentru o sanatate la 100% Dementa, tensiunea arteriala si legatura dintre acestea Cum sa interpretati corect cauzele durerilor in gat Intoxicatia cu metale grele: simptome, cauze, tratament Hipercalcemia: cauze, simptome si tratament Amorteala faciala – cauze si optiuni de tratament Cefaleea cervicogena, cauzata de pozitia de la locul de munca Cauzele potentiale ce duc la ingalbenirea picioarelor Cataracta - cauze, tipuri si tratament