Cefaleea: cauze, tipuri si tratament

Publicat: 22 Martie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Prin cefalee se intelege durerea localizata in extremitatea cefalica, respectiv la nivelul craniului, exceptand durerea de la nivelul fetei, faringelui si a regiunii cervicale si este rezultatul actiunii unor stimuli nocivi asupra structurilor sensibile de la nivelul craniului situate intracranian si/sau extracranian.

Calitatea durerii:
- profunda - sub forma de constrictie circulara, de presiune, pulsatila - sugereaza cefaleea din hipertensiunea arteriala, cefaleea de tensiune sau migrena;
- superficiala - sub forma de arsura - sugereaza cefaleea din spondiloza cervicala.

Localizarea durerii:
- hemicraniana - evocatoare pentru migrena;
- unilaterala si fixa - tumori cerebrale ce evolueaza cu sindrom de hipertensiune arteriala intracraniana; rar, imprecis localizata de bolnavi.

Conditiile de aparitie, durata si evolutia cefaleei

Durata si evolutie:

In principiu, cu cat vechimea este mai mare (luni sau ani), cu atat suspiciunea unor leziuni grave este mai mica (cefalee psihogena).

Conditii de aparitie :

Posibili factori declansatori ai cefaleei ar putea fi:

Migrena: generalitati si tratament

Migrena este cea mai frecventa forma de manifestare clinica a cefaleelor vasomotorii, fiind estimata la aproximativ 10% din populatia Terrei.

Tratamentul migrenei cuprinde:

1. Regim igieno-dietetic:

2. Tratament medicamentos:

Cefaleea din hipertensiunea arteriala

Cefalee matinala: apare la trezirea din somn si se diminueaza in cursul diminetii, cu localizare in regiunea occipitala - senzatie de presiune in casca, uneori unilaterala. Rareori este pulsatila, insotita de greturi si vertij nesistematizat.

Cefaleea din spondiloza cervicala

Localizare: regiunea occipitala sau cervicala;
Iradiaza spre: frunte, orbite, predominant unilaterala;
Caracter: sfredelitor sau de arsura;
Declansata de: miscarile corpului sau pozitii ale gatului, fenomene meteorologice;
Fenomene de insotire: nevralgia Arnold (tulburari de vedere, echilibru, parestezii, dificultati de concentrare); durerea poate iradia in umar si membru superior;
Tratament: aplicatii locale, masaje, antiinflamatoare nesteroidiene;

Dr. Silaghi Silvana Manuela
Medic specialist medicina muncii
Medcenter Cluj Napoca
0264.592.854


Facilitati de tratament

Servicii si oferte medicale

Citeste si despre:

Ebola: cauze, simptome si tratament Anemia - cauze, simptome si tratament Tipurile de cefalee Cefaleea repetitiva (nevralgia migrenoasa) Cum actioneaza stresul? Afla care sunt solutiile naturale antistres Ce trebuie sa faci pentru a avea grija de sanatatea ta intima vara asta? Ai des infectii urinare? Cauzele potentiale ce duc la ingalbenirea picioarelor Cefaleea la varstnici Tratamentul gripei la copil Tratamentul infertilitatii cu gonadotropine Indicatiile interferonului in tratamentul hepatitei cronice B