Suferi de lipsa de concentrare si capacitate de memorare scazuta?

Actualizat: 08 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Problemele de concentrare se refera la incapacitatea sau dificultatea unei persoane de a-si focusa gandurile asupra unui lucru sau situatie. Aceste situatii pot aparea indiferent de varsta, atat la tinerii care nu se pot concentra asupra lectiei, cat si la batranii care nu se pot concentra asupra unei discutii.

Cauzele pot fi multiple, de la oboseala acumulata in organism, tulburarile de somn sau administrarea unor medicamente, alcool sau droguri si pana la probleme de natura medicala care au legatura cu sistemul nervos, de exemplu, tulburarea de deficit de atentie.

De asemenea, problemele de concentrare pot aparea si ca manifestare a unei boli sau a unui eveniment traumatizant intamplat in viata unei persoane.

Exercitii de concentrare

Primul pas pentru imbunatatirea capacitatii de concentrare este strans legat de stilul de viata. Se recomanda odihna minim 8 ore pe noapte si o alimentatie echilibrata si bogata in vitamine si minerale. Pe de alta parte, exista o serie de exercitii de concentrare eficiente in dezvoltarea abilitatii:

- alegeti un punct de pe perete si priviti-l fix timp de 5-10 minute, incercand sa va goliti mintea si sa nu va ganditi la nimic altceva. Acelasi exercitiu de concentrare il puteti face cu o lumanare aprinsa pe care o tineti in maini si-i priviti flacara. Va concentrati asupra culorii si miscarii acesteia.

- faceti exercitii de concentrare de cate 10 minute folosindu-va propriul corp. Incercati sa va analizati o parte a corpului, de exemplu palma, si apoi, cu ochii inchisi, rememorati intocmai trasaturile observate.

De asemenea, ascultati-va bataile inimii si numarati-le. O alta tehnica eficienta pentru cresterea capacitatii de memorare este sa va ciupiti de o parte a mainii sau piciorului si apoi sa incercati, cu ochii inchisi, sa va determinati aceeasi zona la membrul opus.

- mergeti intr-o zona aglomerata si incercati sa va concentrati asupra unui singur zgomot pe care sa-l mentineti timp de 10 minute in raza auditiva.

- gustati mai multe alimente sau mirositi mai multe obiecte si apoi incercati, timp de 5 minute, sa rememorati un singur gust sau un singur miros din cele testate.

- deschideti o carte si numarati cuvintele de pe oricare dintre pagini sau priviti ceasul timp de 5 minute si observati secundarul cum merge.

- citeste o poveste, o nuvela, o stire sau orice relatare scurta si apoi scrie un rezumat a ceea ce ai citit.

Tehnici de memorare

Memoria trebuie antrenata constant, deoarece aceasta incepe sa-si piarda capacitatea de stocare si, odata cu inaintarea in varsta, procesele cognitive se deterioreaza.

Astfel, cu precadere persoanele care au depasit perioada de studiu, atunci cand creierul este puternic stimulat, trebuie sa apeleze la tehnici de memorare:

- repetitia este cea mai eficienta metoda de memorare si se poate practica cu usurinta incercand sa invatati o poezie.

- vizualizarea este o alta tehnica eficienta de memorare care poate stimula creierul. Trebuie sa vizualizati o persoana sau un obiect si apoi sa-i descrieti trasaturile.

- invatarea unei limbi straine stimuleaza puternic capacitatea de memorare, cu atat mai mult cu cat vorbim si de un alfabet diferit.

- creati-va o agenta de lucru si organizati-va activitatile. Conform cercetatorilor, aceasta metoda antreneaza memoria si va ajuta sa retineti mai usor sarcinile.

- dezlegati rebusuri, creati puzzle-uri si distrati-va cu jocuri care implica numere.

Tratament pentru sistemul nervos obosit

Atunci cand suferiti de lipsa de concentrare si o capacitate de memorare scazuta este semn clar ca sistemul nervos este obosit, fara a fi o conditie care sa implice varsta.

Din acest motiv se recomanda administrarea unui tratament pentru sistemul nervos obosit care sa aiba la baza intocmai nutrientii necesari, pe care, in majoritatea cazurilor, nu-i asimilam din alimentatie.

Pentru mentinerea sanatatii sistemului nervos sunt necesare cantitati suficiente de lecitina, acizi grasi esentiali Omega-3, vitamine, in special B si E, dar si extract de salvie si de ginkgo biloba, planta recunoscuta gratie capacitatii sale de imbunatatire a functiilor sistemului nervos.

Punctam, de asemenea, ca trebuie limitat consumul de zahar, deoarece zaharul, in cantitati mari, provoaca dezechilibre in hipotalamus, in zona responsabila cu memorarea si invatarea. De asemenea, in aceasta categorie intra si grasimile saturate, care favorizeaza in timp deteriorarea creierului.


Citeste si despre:

Legatura dintre ADHD si dependente Glanda tiroida – responsabila pentru cresterea in greutate? Cum iti afecteaza sanatatea lipsa somnului Cat de mult inseamna prea obosit Alimente care imbunatatesc nivelul de concentrare Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Hipoglicemia (nivelul scazut al concentratiei zaharului in sange) Cauze care iti pot afecta nivelul de concentrare Lipsa de motivatie: cum sa o depasesti si ce solutii psihologice exista Esti obosit si nu reusesti sa te concentrezi? Lipsa vitaminei B12 ar putea fi cauza! 8 boli pe care le poate provoca lipsa activitatii sexuale