Dificultatile de concentrare

Actualizat: 01 Septembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Dificultatile de concentrare se refera la capacitatea scazuta a unei persoane de a-si concentra gandurile asupra unui lucru, situatii, etc. Dificultatile de concentrare pot fi legate de imposibilitatea unei persoane de a sta treaza, de impulsivitatea sau hiperactivitatea acesteia, lipsa de concentrare, etc.

Acestea pot fi cauzate de probleme medicale, cognitive sau psihologice, ori pot fi legate de tulburari de somn, folosirea anumitor medicamente, alcool sau droguri.

Dificultatile de concentrare pot fi pe termen lung, ca si in cazul altor tipuri de afectiuni cum ar fi, de exemplu, tulburarea de deficit de atentie sau, pot sa apara ca urmare a unei boli sau a unui alt eveniment.

Cauze


Dificultatile de concentrare sunt deseori rezultatul instabilitatii valorilor estrogenului, care afecteaza nivelurile neurotransmitatorilor din creier, dar pot fi declansate si de alte posibile cauze:

Afectarea starii de sanatate mintala, cunoscuta sub numele de ADHD este principala cauza a dificultatii de concentrare la copii. Imposibilitatea unei persoane de a se concentra asupra lecturii ar putea fi cauza sindromului Irlen.

Simptome


Manifestarile dificultatii de concentrare sunt:

Dificultatile de concentrare pot fi insotite si de alte simptome care variaza in functie de boala, tulburarea sau conditia care sta la baza acestora. Conditiile care duc la dificultatile de concentrare pot implica mai multe sisteme diferite din organism. Dificultatile de concentrare pot acompania alte simptome, cum ar fi cele specifice unei infectii:

Dificultatile de concentrare pot insoti simptomele unor boli cronice si metabolice cum ar fi:

Dificultatile de concentrare se pot manifesta alaturi de simptomele altor probleme, cum ar fi cele specifice unei traume, accident vascular cerebral, dementa sau alte boli psihice. Exemplele includ:

In unele cazuri, dificultatile de concentrare pot fi simptomul unei conditii care ar putea pune chiar si viata unei persoane in pericol, care ar trebui sa fie evaluata intr-un cadru de urgenta. Solicitati imediat asistenta medicala de urgenta, in cazul in care aveti dumneavoastra sau altcineva, oricare dintre manifestarile urmatoare:

Sfaturi pentru imbunatatirea concentrarii


Pentru imbunatatirea nivelului de concentrare, primul lucru pe care il puteti face este sa stabiliti cauza dificultatilor de concentrare. Prin eliminarea motivelor si schimbarea stilului de viata, situatia se poate ameliora considerabil.

Tratamentul pentru dificultatea de concentrare asociata cu menopauza

Prezenta unui dezechilibru hormonal, cum este cel intalnit in cazul menopauzei, poate declansa o serie de simptome, inclusiv dificultati de concentrare. Exista diverse tratamente medicamentoase, in acest caz, care s-au dovedit ca pot ameliora concentrarea mentala la femei, prin reglarea nivelului de hormoni.

Atunci cand valorile hormonilor vor reveni ca in starea lor naturala, femeile vor constata ca dificultatile de concentrare dispar, alaturi de alte simptome specifice dezechilibrelor hormonale din timpul menopauzei.


Citeste si despre:

Dificultatile de atentie si concentrare Dislexia - dificultatea de a invata cititul si scrisul Cand este nevoie de ochelari de citit? Tulburarile de somn: hipersomnia Sindromul Asperger Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Ce schimbari la nivelul creierului produce renuntarea la nicotina Simptome ale tumorilor cerebrale ce nu trebuie ignorate Hipersomnia - prea mult somn strica Alimente care imbunatatesc nivelul de concentrare Cauze care iti pot afecta nivelul de concentrare