Energizantele si efectele lor asupra organismului

Actualizat: 06 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Bauturile energizante sunt considerate mai ales de catre tineri o adevarata binecuvantare, iar producatorii sustin ca prezinta foarte multe efecte benefice.

Cu toate acestea, mai ales daca sunt amestecate cu alcool si daca se face abuz, ele dauneaza organismului, fiind un adevarat pericol pentru sanatate.

Trebuie sa retinem ca un consum indelungat de bauturi energizante poate cauza boli cardiovasculare, de ficat sau atacuri de panica. Nu sunt recomandate copiilor, gravidelor, femeilor care alapteaza, persoanelor cu intoleranta la cofeina, cu hipertensiune arteriala sau boli de inima.

Ce substante contin bauturile energizante

Cofeina. Absolut toate bauturile energizante contin cofeina. Trebuie sa retinem ca 100 mg de cofeina stimuleaza activitatea cerebrala, iar 240 de mg cresc activitatea cardiovasculara.

Taurina. O cutie de bautura energizanta poate contine in medie de la 400 la 1.000 de mg de taurina. Aceasta este un aminoacid ce se gaseste in tesuturile musculare si se presupune ca imbunatateste activitatea cardiovasculara, dar acest lucru nu a fost inca dovedit stiintific.

Carnitina este o componenta a celulelor umane ce contribuie la oxidarea rapida a acizilor grasi. Carnitina stimuleaza cresterea metabolismului si reduce oboseala musculara.

Guarana si ginseng-ul sunt plante medicinale, cu un rol tonifiant asupra organismului.

Vitaminele din complexul B. Este adevarat ca aceste vitamine sunt esentiale pentru o activitate normala a creierului, dar consumate in exces, acestea pot produce palpitatii, tremuratul mainilor si al picioarelor.

De ce sa nu abuzezi de energizante

• Un consum prea mare poate cauza probleme cu cresterea presiunii arteriale sau cu cea a continutului de zahar in sange. Mai mult, persoanele care sufera de afectiuni cardiace ar trebui sa evite astfel de bauturi.

De asemenea, aceste bauturi pot creste riscul de aparitie al unor boli de inima la o persoana clinic sanatoasa daca sunt baute des si in cantitati mari.

• Bauturile energizante pot provoca insomnii, iritabilitate si chiar depresie.

• Bauturile energizante comercializate in Romania au in componenta intre 3 si 8 E-uri, substante care pot dauna grav sanatatii.

• Consumate in exces pot duce la aparitia unor probleme gastrice, dar si neurologice.

• Amplifica actiunea alcoolului si sporesc efectele fumului de tigara.

• Energizantele impiedica actiunea calciului si de aceea nu sunt recomandate in adolescenta.

• Energizantele contin cofeina, iar consumul ridicat poate duce la anxietate sau palpitatii, aritmii, hipertensiune. Printre efectele sale adverse se numara si efectul diuretic al cofeinei, care duce la deshidratare.

Iar in combinatie cu zaharul, un alt ingredient al bauturilor energizante, gradul de deshidratare este si mai ridicat. De aceea, mai ales cand faci sport, fereste-te de energizante.

• Zaharul este principalul ingredient al bauturilor energizante. O cutie de bautura energizanta contine 27 g de zahar, adica o valoare energetica de 112.5 kcal. Atat de mult zahar poate incetini evacuarea gastrica, provocand instalarea deshidratarii.

Energia oferita de zahar nu este pe termen lung, iar impreuna cu cofeina duc la o cadere energetica atunci cand efectul bauturii dispare. Din cauza continutului mare de zahar pot fi foarte periculoase pentru diabetici sau pentru cei cu variatii ale glicemiei.


Citeste si despre:

Nucile si beneficiile lor uimitoare pentru creier si organism Efectul consumului de energizante asupra inimii Bauturile energizante: plusuri si minusuri 14 fructe si legume cu efecte antiimbatranire Exercitii de respiratie pentru eliberarea stresului Reflexoterapia – beneficii si contraindicatii Mituri si adevaruri despre cafeina Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata Apa cu vitamine, partenerul perfect al verii 20 de alimente antiimbatranire Invingeti somnolenta prin metode naturale Cum sa facem fata caniculei? Acupunctura - o optiune terapeutica Alimentele care reduc stresul Dieta anti-anxietate Bauturile energizante - efectul real al acestora